Ιan Cooper (CEO FAMAR): Κάνουμε πραγματικότητα την «ευκαιρία μέσα στην κρίση»

Ο CEO Ian Cooper, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τη νέα εποχή της FAMAR.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Η Famar χτίζει τη νέα της εποχή, μετά την εξαγορά από τις York και ΕCM, ενώ παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει, όπως όλοι μας, την πρωτόγνωρη πρόκληση του Covid-19 και της νέας κανονικότητας

που επιβάλλει. Ο CEO Ian Cooper, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, δίνει στο Business News όλες τις λεπτομέρειες.

Eδώ και περίπου επτά μήνες η Famar έχει περάσει σε μια νέα εποχή. Η York Capital Management (York) και η Elements Capital Management (ECM) ολοκλήρωσαν την από κοινού εξαγορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Famar - ηγέτη στην παραγωγή και την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης για τη βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων, ειδών υγείας και καλλυντικών.

Η σημαντική αυτή συναλλαγή που ολοκληρώθηκε -εν μέσω lockdown- στις 20 Μαρτίου, συμπεριλαμβάνει τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και τις δραστηριότητες διανομής στην Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε συνολικό τζίρο 210 εκατ. ευρώ και προσωπικό 1.800 ατόμων.

Η York αποτελεί μια διεθνή εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, που διαχειρίζεται 18 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, δίνοντας έμφαση σε εξειδικευμένες επενδύσεις, ενώ η ECM είναι επενδυτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων και της οποίας τα κεφάλαια στοχεύουν σε εξειδικευμένες επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές πίστεως. Οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί σε αριθμό συναλλαγών τα τελευταία τέσσερα χρόνια με θετικό απολογισμό, κάτι που τους έχει αναδείξει ειδικούς ανάκαμψης στην ευρύτερη περιοχή και ήδη έχουν προβεί σε μια σημαντική επένδυση νέου κεφαλαίου στις εταιρείες του Ομίλου Famar, ώστε να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους με τους εμπορικούς τους εταίρους και να επανεστιάσουν την επιχειρησιακή τους δράση προς την ίδια κατεύθυνση. O CEO της νέας Famar, Ιan Cooper, μίλησε στο Βusiness News Μagazine για τη μεγάλη πρόκληση της οικοδόμησης της νέας εποχής της εταιρείας σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Ποιες υπήρξαν οι βασικές προτεραιότητες για τη Famar σε αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει συμπέσει με την έναρξη της νέας εποχής της εταιρείας;

H πανδημία του Covid-19 και η πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε, μας οδηγεί να στρέψουμε την προσοχή μας πρώτα και κύρια σε δύο βασικούς πυλώνες: τους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας. Πώς το κάνουμε αυτό; Δίνοντας έμφαση στην προστασία των εργαζομένων μας, στην υγεία και στην ασφάλεια των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους, ενώ παράλληλα «φέρνουμε εις πέρας» την αποστολή μας, η οποία σε μεγάλο βαθμό συνίσταται στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων που παράγουμε για τους ασθενείς που βασίζονται στους πελάτες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Famar αποκτήθηκε από τους νέους μετόχους εν μέσω lockdown σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Αυτό καταδεικνύει δύο πράγματα: την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση που διαθέτουν οι νέοι μέτοχοι όσον αφορά την εταιρεία μας και την επιχειρηματική μας κοινότητα. Αυτό μας επέτρεψε ως Famar να κατορθώσουμε να κάνουμε πραγματικότητα και να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία που κρύβεται στην κρίση, για την οποία ακούμε συνέχεια.

Η ειδική ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως Covid-19 (Covid Crisis committee) της Famar έχει συσταθεί ήδη από τον Μάρτιο και τα πρωτόκολλα Διαχείρισης Κρίσεων έχουν τεθεί σε εφαρμογή, διασφαλίζοντας αφενός πως τα εργοστάσια και τα κέντρα διανομής μας συνεχίζουν να λειτουργούν με σταθερό ρυθμό, αφετέρου ότι λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο προληπτικό μέτρο για την ασφάλεια των ανθρώπων μας.

Καθώς βιώνουμε ξεκάθαρα πλέον το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη πιο κρίσιμη από ό,τι ήταν στο πρώτο κύμα. Οι φαρμακευτικές είναι από τις λίγες επιχειρήσεις «πρώτης γραμμής» (essential) που πρέπει να παραμείνουν ανοικτές. Αυτό φυσικά σημαίνει πως οι εργαζόμενοί μας, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται στις μονάδες μας, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν με λιγότερη διάδραση με άλλους ανθρώπους και όταν βρίσκονται σπίτι τους παραμένουν σπίτι τους.

Αυτήν τη στιγμή, πολεμάμε τον ιό χωρίς καθολικά γενικευμένα lockdowns και με τον πληθυσμό να έχει κουραστεί πολύ από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ευαισθητοποίησης και συμμόρφωσης με τους περιορισμούς, όχι μόνο στο χώρο εργασίας αλλά, επίσης, στη ζωή μας έξω από τα εργοστάσιά μας.

Θέλετε να επεκταθείτε λίγο; Ποια ειδικά μέτρα έχει λάβει η Famar για να διασφαλίσει πως οι εργαζόμενοί της παραμένουν ασφαλείς και με τη δυνατότητα να δουλεύουν σε αυτή την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε;

Θεωρώ πως πράξαμε ό,τι θα έπρεπε να πράξει μια υπεύθυνη επιχείρηση που πραγματικά ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους της. Στη Famar διασφαλίσαμε πως προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στους ανθρώπους μας σε όλα τα στάδια και φάσεις της κρίσης της πανδημίας του Covid-19, που ακόμη εξελίσσεται. Αναμφίβολα, η πραγματικότητα που βιώνουμε αποτέλεσε και ακόμη αποτελεί το ευρύτερο σε έκταση πείραμα εργασίας από το σπίτι όλων των εποχών. Χάρη στο εξαιρετικό τμήμα Information System που διαθέτουμε, μπορέσαμε πολύ γρήγορα να βεβαιωθούμε πως τα δύο τρίτα των συναδέλφων μας που εργάζονται στα γραφεία, μπορούσαν να δουλέψουν αποτελεσματικά από το σπίτι, με όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cyber security) να έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Covid-19 έχει αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν μερικούς μήνες. Οι συσκέψεις μέσω Video και conference κλήσεων έχουν αντικαταστήσει σχεδόν όλες τις φυσικές πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις τόσο σε εξωτερικό επίπεδο με πελάτες και προμηθευτές όσο και εσωτερικά στην επιχείρηση. Όσον αφορά δε τους εργαζομένους μας που πρέπει να δίνουν το «παρών» στις μονάδες μας, στη δική μας πρώτη γραμμή, όπως σημείωσα και προηγουμένως, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και έχουμε ακολουθήσει τα πλέον αυστηρά πρωτόκολλα, για να εγγυηθούμε πως εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Βασική παράμετρος, φυσικά, σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε ο διαρκής διάλογος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τους γιατρούς της εταιρείας και τις τοπικές αρχές. Μπορέσαμε να προμηθευτούμε και να εξασφαλίσουμε ταχύτατα επαρκή ποσότητα μέτρων ατομικής προστασίας (Personal Protection Equipment-PPE) όπως μάσκες και αντισηπτικά. Τοποθετήσαμε συσκευές αντισηπτικών διαλυμάτων για την ξηρή αντισηψία των χεριών σε όλες τις εγκαταστάσεις μας, αυξήσαμε τη συχνότητα απολύμανσης όλων των κοινόχρηστων χώρων πραγματοποιώντας σχετικές διαδικασίες αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ προχωρήσαμε και στην περιοδική απολύμανση των χώρων εργασίας.

Ακόμη, η Famar εισήγαγε ένα πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου πρόσβασης και εδώ και πολλούς μήνες πλέον απαιτούμε από τους ανθρώπους που επισκέπτονται τις μονάδες μας, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών συνεργατών και προμηθευτών, να παρουσιάζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται θερμομέτρηση κατά την άφιξή τους. Αυτό ισχύει για όλους. Ακόμη και για εμένα, όταν χρειάζεται να επισκεφτώ κάποιες από τις εγκαταστάσεις μας.

Θεωρώ πως η Famar μπόρεσε να μάθει πολλά από την κατάσταση σε δύο από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία στην Ευρώπη, τη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Διαθέτουμε παραγωγικές εγκαταστάσεις και στις δύο τοποθεσίες και την ίδια επιμέλεια που δείξαμε εκεί, εφαρμόσαμε και στην Ελλάδα, ακόμη και αν η πανδημία δεν ήταν τόσο έντονη εδώ.

Ποιος θα λέγατε πως ήταν ο σημαντικότερος αντίκτυπος που είχε ο Covid-19 στη Famar αλλά και σε εσάς τον ίδιο;

Η πανδημία έχει θέσει κάθε επιχείρηση, κάθε οργανισμό και όλους μας σε όλη την υφήλιο σε μια απρόσμενη δοκιμασία. Κληθήκαμε να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, τους πόρους μας, τον τρόπο που λειτουργούμε και δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά, τον τρόπο με το οποίο συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους μας. Πλέον είμαστε πιο σοφοί και έχουμε ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές, που μας έχουν καταστήσει πιο εφευρετικούς, πιο ευέλικτους, πιο καινοτόμους και πιο ανθρώπινους. Θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, καθώς το δεύτερο κύμα και ο χειμώνας θα απαιτήσουν να προσαρμοστούμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο πως η πλέον σημαντική δεξιότητα στην εποχή μας είναι -μακράν της δεύτερης- η προσαρμοστικότητα. Είναι το βασικό προσόν που πρέπει να διαθέτουμε και να καλλιεργήσουμε προκειμένου να διαχειριστούμε το απροσδόκητο. Μην έχετε αμφιβολίες. Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι κακοτράχαλος. Εμείς, όμως, θα παραμείνουμε ανθεκτικοί και θεμελιωδώς δυνατοί, ενώ παράλληλα θα προσαρμοζόμαστε στις νέες προκλήσεις και θα εξελίσσουμε συνεχώς τόσο εμάς τους ίδιους όσο και τις επιχειρήσεις μας.

Ο συνολικός κλάδος των φαρμακευτικών πώς έχει επηρεαστεί από την πανδημία σε επίπεδο φήμης; Κατά τη γνώμη σας, πώς έχει προσλάβει το κοινό τη δράση του κατά τη μέχρι σήμερα περίοδο της υγειονομικής κρίσης;

Η φήμη του φαρμακευτικού κλάδου παραμένει ισχυρή αυτές τις ημέρες, καθώς υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες εν εξελίξει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των μολύνσεων από τον ιό, οι οποίες ξεκίνησαν μέρες μόνο μετά την εμφάνιση του Covid-19. Θεωρώ πως σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και παγκόσμιας ανησυχίας για την υγεία μας εξαιτίας του Covid-19, η φήμη των φαρμακευτικών εταιρειών μπορεί θεωρητικά να βρίσκεται σε κίνδυνο, ο αντίκτυπός τους όμως στη μάχη ενάντια στον ιό δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα.

Οι προσπάθειές τους έχουν σίγουρα γίνει αντιληπτές από το κοινό και πλέον υπάρχει μια πιο θετική άποψη για τη φαρμακοβιομηχανία σε σχέση με την εικόνα πριν την πανδημία. Το κοινό αναγνωρίζει αυτό που βλέπει να εξελίσσεται, και αυτό ξεκάθαρα είναι την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία να μάχεται ενάντια στον Covid-19 με κάθε δυνατό τρόπο. Σήμερα η αξία και οι δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας τυγχάνουν ξανά εκτίμησης μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα ως διοικητικός επικεφαλής της Famar για την εταιρεία; Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τη συνέχεια; Ποια τα προγραμματισμένα βήματα;

Το όραμά μου είναι και η προτεραιότητα της εταιρείας μας, των μετόχων μας και όλης της διοικητικής ομάδας. Η πλήρης ανάκαμψη και η ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων της Famar. Τα πρόσφατα δείγματα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά και αποδεικνύουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Είμαι πεπεισμένος ότι με τους νέους μετόχους της εταιρείας και με σημαντική ρευστότητα θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργαζομένους μας, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, με τη δέσμευση να παρέχουμε βέλτιστες υπηρεσίες ως προς τους πελάτες μας και τους ασθενείς για τους οποίους προορίζονται τα προϊόντα μας. Μαζί συμπορευόμαστε έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: την αναγέννηση της Famar και την επανάκτηση της θέσης μας ως ηγέτη της αγοράς στον κλάδο των υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων.

Αναμφίβολα, η παγκόσμια πανδημία, οι αναταράξεις και οι δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εν γένει, δεν δημιουργούν τις πιο ευοίωνες προβλέψεις, εμείς όμως στη Famar, σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -και πολύ απαιτητικό εξίσου- δείξαμε το σθένος μας, την υπεύθυνη στάση μας, την ποιότητα των υπηρεσιών μας που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα των μακροχρόνιων επιχειρηματικών μας σχέσεων με τους πελάτες μας, καθώς και την ανθεκτικότητα που μας χαρακτηρίζει, μας διαφοροποιεί και μας κάνει να ξεχωρίζουμε στην παγκόσμια αγορά των CDMOs.

Πόσους εργαζομένους απασχολεί η εταιρεία στις τρεις χώρες; Υπάρχουν σκέψεις αύξησης του δυναμικού;

Σήμερα η Famar απασχολεί 1.800 εργαζομένους σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Ήδη από το πρώτο εξάμηνο, με τους νέους μετόχους και εν μέσω γενικευμένων lockdowns συστήσαμε μία νέα διοικητική ομάδα και καλωσορίσαμε στην οικογένεια της Famar 150 νέους συναδέλφους που έρχονται να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας με την εμπειρία και τεχνογνωσία τους, φρέσκιες ιδέες και ένα πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διοίκησης, που θα συμβάλει στην επίτευξη ακόμη μεγαλύτερων και θετικών αποτελεσμάτων.

Τα πλάνα της εταιρείας μας για το άμεσο μέλλον, οι επενδύσεις και η ανάπτυξή μας σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, σαφέστατα περιλαμβάνει ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας, με γνώμονα όχι μόνο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας, αλλά και την κοινωνικο-οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργούμε τις έξι παραγωγικές μας μονάδες στο Alcorcon της Ισπανίας, στο Baranzate της Ιταλίας και στην Ελλάδα σε Άλιμο, Ανθούσα, Αυλώνα και το κέντρο διανομής της εταιρείας στη Θήβα.

Στη Θήβα, το στρατηγικό μας πλάνο περιλαμβάνει την επέκταση και ενοποίηση όλων των δραστηριοτήτων διανομής μας σε ένα νέο διευρυμένο κέντρο, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και συνεπώς μεγαλύτερης συμβολής στην απρόσκοπτη διανομή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων των πελατών μας, άρα και στη συνεχή ροή απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο ελληνικό Σύστημα Υγείας, που δοκιμάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Ποιες θα λέγατε πως είναι οι κύριες δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτει ένας CEO σήμερα;

Επιτυχημένος CEO είναι αυτός που εμπνέει τους εργαζομένους να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, έχοντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις για το κοινό καλό όλων των stakeholders.

Ειδικά σήμερα, όλοι βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο case study που η πανδημία έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ευχάριστο είναι ότι η τεχνολογία βρίσκεται -πιο πολύ από ποτέ- σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επίπεδο προσφερόμενων προτάσεων και λύσεων που εξασφαλίζουν μια καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Πέρα λοιπόν από τη χάραξη στρατηγικής, την ηγεσία ομάδων, την επικοινωνία με τους μετόχους και την εικόνα της εταιρείας σε όλους τους εξωτερικούς stakeholders από τους επικεφαλής των εταιρειών, ο CEO τού σήμερα θα πρέπει να διαχειρίζεται την αναγκαστική προσαρμογή του οργανισμού και των ανθρώπων που διοικεί σε ένα περιβάλλον συνεχών κρίσεων.

Η προσαρμοστικότητα και η διαχείριση αλλαγών, η άμεση λήψη αποφάσεων και ρίσκων, η δημιουργία ενός αξιακού και σωστά δομημένου συστήματος είναι μερικές από τις παραμέτρους που σήμερα κάνουν τη διαφορά στην επίτευξη αποτελεσμάτων που μια επιχείρηση προσδοκά από τον επικεφαλής της εταιρείας.

Keywords
ceo, νέα, york, business, news, capital, ελλαδα, εταιρεία, δραση, lockdown, σημαίνει, system, cyber, security, video, τεστ, εμφάνιση, γνώμονα, study, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ξανα, αποτελεσματα, χωρες, γνωμη, ηγεσια, θηβα, ισπανια, ιταλια, μιλανο, σθενος, τεστ, υγεια, capital, ceo, news, αυλωνα, αγορα, αναγεννηση, αμφιβολιες, αυτοπεποιθηση, άφιξη, βρισκεται, γινει, γνώμονα, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δρομος, δυναμικο, ευχαριστο, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εμφάνιση, εξι, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επτα, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ιδεες, ιδια, υπηρεσιες, ισχυει, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, κυμα, κυρια, λεπτομερειες, ληψη, μαδριτη, μηνες, νεες θεσεις εργασιας, ομαδα, οικογενεια, οραμα, περιβαλλον, πιο πολυ, ποιοτητα, ροη, σιγουρα, συνεχεια, σκεψεις, σπιτι, συχνοτητα, τμημα, φυσικα, φημη, αγορες, ασφαλεια, business, εφαρμογη, εμφαση, μπροστα, study, σημαίνει, system, θεσεις, θετικα, υγειας, χειμωνας, york
Τυχαία Θέματα