Η πλευρά Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ) για το deal με Σπύρο Θεοδωρόπουλο: «Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες»

Επιβεβαιώνονται οι συζητήσεις, αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. 

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση περί ντόμινο αλλαγών στη μετοχική σύνθεση της βορειοελλαδίκησης βιομηχανίας γάλακτος ΜΕΒΓΑΛ και εισόδου σε αυτή του άκρως επιτυχημένου επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου ο οποίος λίγο καιρό μετά το mega deal των 2 δισ. ευρώ της πώλησης της Chipita

στη Mondelez, φαίνεται ότι εξακολουθεί να αναζητά ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό τομέα. Άλλωστε ο κλάδος των τροφίμων αποτελεί σταθερά το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγους μήνες μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από την εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων CVC Capital (προηγουμένως είχε εξαγοράσει και τη Vivartia, εκ των βασικών μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ μαζί με την οικογένεια Χατζάκου), με το fund να προσανατολίζεται, κατά πληροφορίες, πλέον στην ενδυνάμωση αυτής της εξαγοράς και όχι στην ενίσχυση του ποσοστού που κατέχει (43%), στη ΜΕΒΓΑΛ.

Αυτό προέκυψε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ευοδώθηκαν συζητήσεις που είχε με τη ΜΕΒΓΑΛ με την Vivartia σε πρότερο χρόνο με στόχο την απόκτηση περαιτέρω ποσοστού στην εταιρία, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου γαλακτοκομικού ‘’πόλου’’.
Ως εκ τούτου, και με το τοπίο στο γάλα και το γιαούρτι να αναδεικνύεται σε κινούμενη άμμο τον τελευταίο καιρό, στο σκηνικό μπήκε η προσφορά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος συζητά για να αποκτήσει το μισό από το ποσοστό που κατέχει στη γαλακτοβιομηχανία στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης η CVC Capital, δηλαδή το 21,5%, ενώ το άλλο 21,5% φέρεται να το εξαγοράζει η οικογένεια Χατζάκου, ο δεύτερος βασικότερος μέτχος μετά τη Vivartia, που ασκεί και τη διοίκηση.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισαν μέσα στο καλοκαίρι σε καλό κλίμα και παρότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που φέρνουν τη συμφωνία ως τετελεσμένο γεγονός, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr το οποίο επικοινώνησε με το περιβάλλον της κυρίας Μαίρης Χατζάκου «αυτό που μπορεί να επιβεβαιωθεί είναι ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την είσοδο του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου στη ΜΕΒΓΑΛ, ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για να ειπωθεί οτιδήποτε, καθώς απομένουν να ρυθμιστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες».

Την ίδια στιγμή, η πλευρά της κ. Χατζάκου επιβεβαιώνει και τις καλές σχέσεις με την πλευρά Θεοδωρόπουλου, εξάλλου η επιχειρηματίας διατηρεί και ένα πολύ μικρό ποσοστό στην Chipita, ζητώντας, όμως κάποιες ημέρες προθεσμία για να κλείσει όλο το κομμάτι της συμφωνίας και να μπορεί να δημοσιοποιηθεί όπως πρέπει.

ΜΕΒΓΑΛ: Πωλήσεις 113 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιοποιημένο ισολογισμό του 2019 είχε τζίρο 113,66 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης 31,41% των πωλήσεων χυμών, 4,49% των πωλήσεων προϊόντων γιαούρτης και 1,24% των τυροκομιών. Το, EBITDA ήταν στα 9,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου στα 2,037 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία είναι ισχυρή στο γιαούρτι με 48 εκατ. ευρώ πωλήσεις ή 42% του συνόλου των πωλήσεων και ακολουθεί το γάλα με πωλήσεις 32 εκατ. ευρώ και τα τυροκομικά με 18,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τα οποία αντλεί έσοδα 11,3 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στον όμιλο ΜΕΒΓΑΛ εκτός από τη μητρική συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες:
α) «ΕΒΡΟΓΑΛ Α.Β.Ε.Ε.», που εδρεύει στις Φέρες Ν. ΕΒΡΟΥ, στην οποία η «ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε»
συμμετέχει με ποσοστό 100%,
β) «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.», που εδρεύει στο Βόλο Ν. Μαγνησίας και η
«ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε» συμμετέχει με 100%,
γ) «MEVGAL UK LIMITED» που εδρεύει στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία η
«ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε» συμμετέχει με 100% και
δ) «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ Α.Ε.», που εδρεύει στη Βραχιά Ν. Θεσσαλονίκης, στην οποία η
ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε» συμμετέχει με 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα