Η νέα μετάλλαξη κορονοϊού τρομοκρατεί αγορές και επενδυτές - Ξεπέρασε το 4% η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο μαζικές ρευστοποιήσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών οι οποίες καταγράφουν απώλειες άνω του 6%. 

Πάνω από 4% είναι οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο χωρίς φρένο κατρακυλά στις ειδήσεις για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, την αφρικανική, που προκαλεί μαζικές ρευστοποιήσεις

σε όλες τις αγορές μετοχών και κινητοποιεί όλους τους φορείς για την αντιμετώπισή της.

Στις 15.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, o Γενικός Δείκτης ήταν στις 860 μονάδες ή χαμηλότερα 4,33% από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας (Πέμπτης). Η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ, που δείχνει τη μαζικότητα των ρευστοποιήσεων δεδομένου ότι χθες Πέμπτη η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 2,48% en;v στις ΗΠΑ τα futures του Dow Jones δείχνουν ότι η αγορά θα ανοίξει με πτώση 2.25%. Πτώση 1,72% δείχνουν τα futures του S&P 500 ενώ για τον Nasdaq η πτώση περιορίζεται στο -1,12%.

Τα κακά νέα οδηγούν σε πτώση 4,25% την τιμή του πετρελαίου που επέτρεψε στα 74,1 δολάρια το βαρέλι (τύπου WTI) ή 77,96 δολάρια (-5,2%) για το Brent, ενώ αντίθετα ενισχύεται η τιμή του χρυσού 0,87% στα 1807,93 δολάρια η ουγγιά.

Στην Αθήνα μεγάλες απώλειες έχουν οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να δείχνει πτώση άνω του 6%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank -7,59%, και ακολουθθεί με 7,25% η Τράπεζα Πειραιώς. Από τις υπόλοιπες μετοχές πτώση άνω του 4% καταγράφουν οι τίτλοι των εταιρειών Aegean -6,67%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,09%, Lamda Development -5,04%, Τέρνα Ενεργειακή -4,86%, ΟΠΑΠ -4,84% και ΒΙΟΧΑΛΚΟ -4,82%.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκανε και η Ιαπωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των ταξιδιών από χώρες όπου έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Ϋ.) προειδοποίησε κατά της βιαστικής επιβολής τέτοιων περιορισμών. Από την πλευρά του ο ΠΟΫ συγκαλεί σύσκεψη εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή για να αξιολογήσει τις εξελίξεις.

Πάντως, οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό και ήδη στο Βέλγιο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης σε άτομο που δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα