Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αναστέλλει την κοινή αποστολή Ευρώπης - Ρωσίας στον Άρη

Στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναστέλει τη Ρωσο-Ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Λυπούμαστε βαθύτατα για τα θύματα και τις τραγικές συνέπειες της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παρότι αναγνωρίζει τον αντίκτυπο στην επιστημονική εξερεύνηση του διαστήματος, η ESA συμμορφώνεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία

από τα κράτη μέλη της”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Κατά τη συνεδρίασή του στο Παρίσι, το διοικητικό συμβούλιο της ESA "αναγνώρισε την παρούσα αδυναμία υλοποίησης της συνεχιζόμενης συνεργασίας με τη (Ρωσική διαστημική υπηρεσία) Roscosmos στην αποστολή Rover ExoMars που ήταν να ξεκινήσει το 2022, και έδωσε εντολή στον Γενικό Διευθυντή της ESA να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αναστολή των δραστηριοτήτων συνεργασίας αναλόγως”, προσθέτει.

Παρά την αναστολή της αποστολής στον Άρη, η ESA είπε ότι το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού "συνεχίζει να λειτουργεί. Ο κύριος στόχος είναι να συνεχιστούν οι ασφαλείς λειτουργίες του ISS, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ασφάλειας του πληρώματος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα