Η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη διαφθορά και πως την παρουσίασε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Αναφέρονται σειρά υποθέσεων, που απασχόλησαν και απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη. 

Η έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για τη διαφθορά στην Ελλάδα, δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά έτυχε ελάχιστης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Περισσότερο σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ανακοίνωση της Εθνικής

Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Άγγελος Μπίνης, παρά τα όσα μέσα αναφέρει.

Ο ΟΟΣΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις περιπτώσεις χρηματισμού από ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα προς αλλοδαπούς ή και αξιωματούχους.

Η ΕΑΔ βέβαια, μετέφρασε μόνο ένα κομμάτι της έκθεσης, όπου ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει τις θετικές εξελίξεις.

Πράγματι στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ χαιρέτισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για την εφαρμογή της Σύμβασης κατά της Διαφθοράς, κάτι που αναφέρει και η ΕΑΔ στην ανάρτησή της, αλλά η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ έκανε μια σειρά συστάσεων για τη βελτίωση της ικανότητάς της για την καταπολέμηση της ξένης δωροδοκίας, μεταξύ των οποίων:

– Να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των ερευνών και των διώξεων σε περιπτώσεις δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων

– Να βελτιώσει βασικά στοιχεία του νομικού του πλαισίου, ιδίως τις κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και το καθεστώς ευθύνης νομικών προσώπων·

– Να εφαρμόσει νομοθεσία που παρέχει

– Εφαρμογή νέας νομοθεσίας που παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα στους καταγγέλλοντες που καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών αξιωματούχων και ειδικότερα στην ενίσχυση της προστασίας του από πιέσεις πολιτικής φύσεως

Στην έκθεση περιγράφονται αρκετές υποθέσεις δωροδοκίας που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα ενώ γίνεται αναφορά και στο ρόλο της δικαιοσύνης. Οι αναφορές είναι γενικές, χωρίς ονόματα εταιρειών αν και αφορούν πραγματικά περιστατικά. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε ορισμένες περιπτώσεις τις οποίες αναφέρουμε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης πως διαβάζοντας προσεκτικά την έκθεση παρατηρεί κάποιος ότι οι Αρχές ενημερώνονται κυρίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι και αυτή μία ένδειξη για το πόσο καλά λειτουργούν οι θεσμοί στη χώρα.

Ολοκληρωμένες υποθέσεις

Υπόθεση κρατικής εταιρείας καπνοβιομηχανίας

Δύο ελληνικές εταιρείες φέρονται να δωροδόκησαν ανώτερο στέλεχος Αλγερινής κρατικής επιχείρησης καπνοβιομηχανίας. Οι ελληνικές αρχές έμαθαν για τους ισχυρισμούς αυτούς αφού έλαβαν αίτημα MLA από την Αλγερία στα τέλη του 2014. Ένας Έλληνας εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση του αιτήματος MLA (αμοιβαίας νομικής βοήθειας)*, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα στην Ελλάδα. Ανώτεροι αξιωματικοί και στις δύο ελληνικές εταιρείες είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκία αλλοδαπών και τον Οκτώβριο του 2018, έξι άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Πέντε εξ αυτών αθωώθηκαν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης και η δίωξη έπαυσε σε βάρος του έκτου λόγω του θανάτου του (απόφαση 448/2019 του Εφετείου Θεσσαλονίκης). Η Ελλάδα αναφέρει ότι οι αθωωτικές αποφάσεις οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων και η έλλειψη απάντησης σε μία αίτηση MLA προς την Αλγερία.

* Η αμοιβαία νομική βοήθεια (MLA) είναι μια μέθοδος συνεργασίας μεταξύ κρατών για την απόκτηση βοήθειας για τη διερεύνηση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων. Το MLA χρησιμοποιείται γενικά για την απόκτηση υλικού που δεν μπορεί να αποκτηθεί σε βάση αστυνομικού συνεταιρισμού, ιδιαίτερα για έρευνες που απαιτούν καταναγκαστικά μέσα.Τα αιτήματα υποβάλλονται με επίσημη διεθνή επιστολή αιτήματος (LOR). Στις δικαιοδοσίες αστικού δικαίου αναφέρονται επίσης ως «Commission Rogatoire», δηλαδή Επιτροπή. Αυτή η βοήθεια συνήθως ζητείται από δικαστήρια ή εισαγγελείς και αναφέρεται επίσης ως «δικαστική συνεργασία».

Τερματισμένες υποθέσεις

Υπόθεση κατασκευαστικής εταιρείας

Δύο στελέχη από μία θυγατρική ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας στο Ομάν φέρονται να πλήρωσαν 380.000 ευρώ σε δωροδοκία σε δημόσιο υπάλληλο του Ομάν προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάθεση έργου στο Ομάν. Ένα άλλο στέλεχος φέρεται να δωροδόκησε πρώην διευθύνοντα σύμβουλο κρατικής εταιρείας του Ομάν για να διευκολύνει την ελληνική λειτουργία της εταιρείας στη χώρα αυτή. Τον Μάρτιο του 2014 εκπρόσωποι από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ομολόγησαν την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου στο Ομάν. Δύο από αυτούς καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση, πρόστιμα και απέλαση από τη χώρα μετά την έκτιση των ποινών φυλάκισής τους. Άλλα δύο στελέχη ήταν καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα MLA στο Ομάν το 2014. Η διερεύνηση των δραστηριοτήτων του εκπροσώπου της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας στην Ελλάδα είχε ανατεθεί στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Οι εισαγγελείς εκτέλεσαν ένταλμα έρευνας και κατάσχεσης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αθήνα. Σε Τον Μάρτιο του 2017, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε να ερευνά τα στελέχη της εταιρείας για ξέπλυμα χρήματος και βοήθεια και υποκίνηση δωροδοκίας αλλοδαπών. Εκείνη την χρονική περίοδο οι ελληνικές αρχές είχαν άρει το τραπεζικό απόρρητο και διενεργούσαν έλεγχο της εταιρείας στην Ελλάδα.

Στην τέταρτη φάση, η Ελλάδα αναφέρει ότι δεν υπήρξαν νέες εξελίξεις από τη Φάση 3bis (2015) σε αυτήν την υπόθεση. Η Ελλάδα δηλώνει ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει καθώς τα αιτήματα MLA προς το Ομάν δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Η υπόθεση αυτή αφορά την λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC, η οποία δεν είναι ελληνική, αλλά έχει έδρα στην Ελλάδα.

Υπόθεση συμβολαίου τυχερών παιχνιδιών

Τρεις ελληνικές εταιρείες που ελέγχονται από Έλληνα υπήκοο φέρεται να δωροδόκησαν το 2003 ξένους δημοσίους υπαλλήλους ρουμανικής κρατικής επιχείρησης στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Οι δωροδοκίες φέρεται να είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν την αγορά περίπου 6.000 κουλοχέρηδων.

Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για τους ισχυρισμούς από την Ομάδα Εργασίας το 2016, περίπου 13 χρόνια αφότου φέρεται να πληρώθηκαν οι χρηματισμοί. Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελέα κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς. Η Εισαγγελία ανέλαβε εντάλματα έρευνας και έστειλε δύο αιτήματα MLA στη Ρουμανία, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2017. Το πρώτο αίτημα MLA απαντήθηκε.

Με βάση μια επακόλουθη άτυπη επαφή με τον αρμόδιο Ρουμάνο εισαγγελέα, η Εισαγγελία Διαφθοράς διαπίστωσε ότι η έρευνα στη Ρουμανία δεν κάλυψε δωροδοκία αλλοδαπών. Το δεύτερο αίτημα MLA δεν απαντήθηκε, παρά μια υπενθύμιση το Φθινόπωρο του 2018. Αυτή η υπενθύμιση φορούσε την απόκτηση τραπεζικών πληροφοριών για τους υπόπτους.

Στη Φάση 4 (2022), η Ελλάδα αναφέρει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, αφού οι ρουμανικές αρχές έκλεισαν τις δικές τους έρευνες και παράλληλα υπήρχε έλλειψη απάντησης στο δεύτερο αίτημα MLA.

Υπόθεση επεξεργασίας απορριμμάτων της Κυπριακής εταιρείας

Καταγγελίες για δωροδοκίες που κατέβαλαν πολλοί εργολάβοι σε Κύπριους δημόσιους λειτουργούς και μέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου εμφανίστηκε μετά από έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Κύπρου το 2014. Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με σύμβαση κατασκευής 78 εκατ. ευρώ για σταθμό επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πάφο (Κύπρος) και σε γειτονικά χωριά. Ένας άγνωστος εργολάβος φέρεται να πλήρωσε 500.000 ευρώ σε δωροδοκίες. Ένας άλλος Έλληνας υπήκοος, ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με τις κατασκευαστικές υπηρεσίες, φέρεται να προσέφερε 340.000 ευρώ σε δωροδοκία. Στην πρώτη φάση του έργου φέρεται να συμμετείχε ακόμη ένας Έλληνας υπήκοος (2000-2006), ως εκπρόσωπος μιας μη κατονομαζόμενης γερμανικής εταιρείας, η οποία φέρεται να κατέβαλε δωροδοκίες μέσω Ελληνικός τραπεζικός λογαριασμός στον πρώην δήμαρχο Πάφου. Εναντίον τους είχαν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Στη φάση 3bis, τουλάχιστον δύο Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν παραδεχθεί την ενοχή τους για δωροδοκία και άλλες κατηγορίες ενώ άλλοι περίμεναν τη δίκη.

Τον Μάιο του 2016, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ξεκίνησε προανακριτική διαδικασία εναντίον ιδιοκτήτη μεγάλης ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας για ενεργητική δωροδοκία αλλοδαπών που φέρεται να διαπράχθηκε εντός των ετών 2008-2014. Η έρευνα προκλήθηκε με την υπ' αριθμόν 69/2016 απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία απέρριψε την έκδοση Έλληνα πολίτη και αποφάσισε ότι έπρεπε να δικαστεί στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι όλοι οι Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί στην Κύπρο, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών απηύθυνε αίτηση MLA στην Κύπρο ζητώντας τη δικογραφία. Τον Νοέμβριο του 2017, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών καταδίκασε πρωτόδικα τρία άτομα για δωροδοκία. Ωστόσο, η υπόθεση έκλεισε λόγω της λήξης της παραγραφής λόγω της υποβάθμισης του κύριου αδικήματος δωροδοκίας αλλοδαπών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Η υπόθεση αυτή αφορά την εταιρεία Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επί διοίκησης Λ. Μπόμπολα, ο οποίος έχει αθωωθεί.

Υπόθεση κοινοπραξίας κατασκευαστικών εταιρειών

Το 2017 μια κοινοπραξία που σχηματίστηκε από γαλλικές, ελληνικές και ρουμανικές κατασκευαστικές εταιρείες φέρεται να δωροδόκησε Ρουμάνο υψηλόβαθμο δημόσιο αξιωματούχο, προκειμένου να εξασφαλίσει σύμβαση κατασκευής σιδηροδρόμων αξίας 627 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές αρχές έμαθαν για τους ισχυρισμούς μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και διενήργησαν προανακριτική έρευνα για την υπόθεση. Στις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο της Φάσης 4, η Ελλάδα αναφέρει ότι οι ρουμανικές αρχές αρνήθηκαν την ύπαρξη του αδικήματος και δεν παρείχαν περαιτέρω πληροφορίες. Βάσει των απαντήσεων των ρουμανικών αρχών, ο βοηθός εισαγγελέας συνέταξε έκθεση για τον επικεφαλής της νέας Εισαγγελίας Οικονομικών Εγκλημάτων που προτείνει το κλείσιμο της υπόθεσης λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Υποθέσεις σε εξέλιξη

Υπόθεση κατασκευής αυτοκινητόδρομου

Σε μία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας Έλληνα πολίτη ανατέθηκε η σύμβαση για την κατασκευή τμήματος αυτοκινητόδρομου στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η ελληνική εταιρεία κέρδισε το προσφορά παρόλο που η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνες των ανταγωνιστών (κατά 40 εκατ. ευρώ). Αυτή η σύμβαση ήταν μέρος ενός έργου 270 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την κυβέρνηση της Βόρεια Μακεδονία. Μεταξύ Μαΐου 2013 και Φεβρουαρίου 2014, οι Έλληνες πολίτες απέσυραν έως και 3,5 εκατ. ευρώ από τα 32 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του υποκαταστήματος της Ελληνικής Εταιρείας στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία διέθετε κεφάλαια για την κατασκευή του έργου. Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία επισήμανε ότι είναι πιθανό να υπήρξε δωροδοκία πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Ελλάδα άσκησε ποινικές διώξεις σε συγκεκριμένα άτομα για: i) επιδεινωμένο αδίκημα απάτης κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ii) δωροδοκία αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων βάσει των άρθρων 236(2) και (1) και 263A(2) και iii) ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η υπόθεση αυτή διενεργείται από ανακριτική δικαστή στο Πρωτοδικείο Αθηνών μαζί με αρκετές αγωγές που εκκρεμούν. Η Ελλάδα έχει προβεί σε αίτηση MLA στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων και έχει λάβει επίσης αιτήματα MLA από αυτήν τη χώρα.

Η υπόθεση αφορά θυγατρική εταιρεία της Άκτωρ.

Υπόθεση πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου από την Κύπρο

Το 2007 Έλληνας υπήκοος, φέρεται να δωροδόκησε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο από την Κύπρο, για να υπάρχουν ευνοϊκές αποφάσεις προς όφελος συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ομίλου. Η φερόμενη δωροδοκία 1 εκατ. ευρώ πληρωνόταν μέσω εικονικής σύμβασης συμβούλων σε συγγενή του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Τα χρήματα διοχετεύονταν μέσω εταιρείας εγγεγραμμένη στα Νησιά Μάρσαλ στον τραπεζικό λογαριασμό του συγγενή του αξιωματούχου. Στη Φάση 3bis (2015), Ελλάδα είχε μόλις ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς δωροδοκίας αλλοδαπών σε αυτή την υπόθεση.

Στη Φάση 4 (2022), η Ελλάδα δείχνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη. Η υπόθεση έκλεισε αρχικά και αργότερα άνοιξε ξανά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα, η χώρα ανέφερε ότι αυτή η υπόθεση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά αρχεία λόγω της πολυπλοκότητάς της. Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, χειραγώγησης της αγοράς και λογιστική απάτη. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς δωροδοκίας, οι κυπριακές δικαστικές αρχές κατηγόρησαν τους Έλληνες πολίτες για χρηματισμό.

Η Ελλάδα πραγματοποίησε συνάντηση με τις κυπριακές αρχές και την Eurojust για να συζητήσουν την υπόθεση, που αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από τη νέα Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Η υπόθεση αφορά την τράπεζα Marfin Popular Bank επί Ανδρέα Βγενόπουλου.

Υπόθεση ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών

Έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φέρεται να κατέβαλαν δωροδοκίες αξίας περίπου 17,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε Βραζιλιάνους δημόσιους υπαλλήλους, χρηματοοικονομικούς φορείς και πολιτικούς προκειμένου να αποκτήσουν συμβάσεις αξίας άνω του 500 εκατ. δολαρίων από μια κρατική επιχείρηση στον τομέα του πετρελαίου. Ο Διευθυντής Προμήθειας της εταιρείας φέρεται να παρείχε στοιχεία εμπιστευτικών πληροφοριών σε αντάλλαγμα για χρηματισμούς. Στέλεχος του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Βραζιλία και ένας διευθυντής δύο εκ των ναυτιλιακών εταιρειών που εμπλέκονται και με έμμεσους δεσμούς με άλλες τρεις, φέρονται να πλήρωσαν τις δωροδοκίες και παρείχαν πληροφορίες που θα ωφελούσαν τις ελληνικές εταιρείες. Εικάζεται ότι οι δωροδοκίες διοχετεύθηκαν μέσω off shore εταιρειών εγγεγραμμένες σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του γιου του υπαλλήλου του ελληνικού ΥΠΕΞ. Η Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και Έλληνες υπήκοοι. Ένα άλλο Κράτος Μέλος της Σύμβασης έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα εναντίον μίας από τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι ελληνικές αρχές έλαβαν γνώση αυτής της υπόθεσης μέσω δημοσιεύσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τον Νοέμβριο του 2017, ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος και εγκλημάτων διαφθοράς διέταξε προκαταρκτική έρευνα για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μία αίτηση MLA στάλθηκε στη Βραζιλία. Στη Φάση 4 (2022), η Ελλάδα δηλώνει ότι η υπόθεση διερευνάται πλέον από τη νέα Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Μια αναφορά εκδόθηκε από την Ελληνική Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών και ακολούθησε διαταγή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων. Η τεκμηρίωση που ελήφθη μέσω αιτήματος MLA βρίσκεται σε διαδικασία μετάφρασης.

Ελληνική ενδιάμεση υπόθεση

Αυτή η υπόθεση αφορά φερόμενο χρηματισμό αλλοδαπών από άτομα μιας βρετανικής εταιρείας και των θυγατρικών τής για να εξασφαλίσει μια σύμβαση για την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για την τροφοδοσία ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Κίνας και Αζερμπαϊτζάν. Εικάζεται ότι μία εταιρεία ιδιοκτησίας Έλληνα υπηκόου που διαμένει στο εξωτερικό χρησιμοποιήθηκε ως μεσάζοντας σε αυτές τις δωροδοκίες. Την περίοδο 2017-2019, αρκετά πρόσωπα κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στις ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπήκοος κατηγορήθηκε το 2017 από τις αρχές των ΗΠΑ και ένα αμερικανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψή του. Η υπόθεση αυτή τέθηκε υπόψη των ελληνικών αρχών μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στη Φάση 4 (2022), η Ελλάδα δηλώνει ότι η νέα Εισαγγελία Οικονομικών Εγκλημάτων διεξάγει τις έρευνες και έχει εκδώσει αίτημα MLA άλλο Κράτος Μέλος.

Το τελευταίο που παρατηρείται διαβάζοντας προσεκτικά αυτές τις παραγράφους είναι το γεγονός ότι οι Αρχές ενημερώνονται πρωτίστως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ωστόσο, το ερώτημα μάλλον θα μείνει αναπάντητο. Γιατί η ΕΑΔ έμεινε μόνο σε ένα μέρος θετικών σχολίων του ΟΟΣΑ και δεν παρουσίασε και τις σημαντικές αλλαγές που προτείνει ο Οργανισμός ή τις υποθέσεις που αφορούσαν και αδορούν έναν πακτωλό χρημάτων;

Υποθέσεις παθητικής δωροδοκίας αλλοδαπών ενδιαφέροντος

Υπόθεση γερμανικών υποβρυχίων
Το 2000, μια γερμανική εταιρεία, φέρεται να κατέβαλε 11 εκατομμυρίων USD σε δημόσιους λειτουργούς στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει συμβόλαιο 1,26 δις ευρώ για την πώληση τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων στο ελληνικό ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ. Οι δωροδοκίες φέρεται να καταβλήθηκαν μέσω μιας δικηγορικής εταιρείας στη Ζυρίχη και ενός δικτύου υπεράκτιων τραπεζών
λογαριασμούς. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας φέρεται να γνώριζε αυτές τις πληρωμές. Αλλά οι καταγγελίες που αφορούν την ίδια εταιρεία περιλαμβάνουν δωροδοκίες που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της μεταβίβασης ναυπηγείου και δωροδοκίες σε πρώην υπουργό Άμυνας. Στη Φάση 4, η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων για εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου και για κατάχρηση εξουσίας. Η Ελλάδα ζήτησε MLA σε άλλο Κράτος Μέρος σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης το Λιχτενστάιν ζήτησε MLA από την Ελλάδα σχετικά με τη λήψη κατάθεσης.

Υπόθεση φαρμακευτικής εταιρείας
Υπάλληλοι ελληνικής θυγατρικής εταιρείας φαρμακευτικής εταιρείας που η μητρική εδρεύει σε άλλο κράτος φέρεται να δωροδοκούσε πολλούς δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτες γιατρούς στην Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί η πώληση των φαρμακευτικών προϊόντων. Οι καταγγελίες προέκυψαν μετά από αναφορές δύο καταγγελιών, οι οποίοι παρείχαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έγγραφα που αποκαλύπτουν το σχέδιο. Τον Ιούνιο του 2020, η θυγατρική του φαρμακευτικού ομίλου στην Ελλάδα και πρώην θυγατρική της ίδιας εταιρείας συμφώνησαν να πληρώσουν 233 USD
εκατομμύρια σε ποινικές κυρώσεις για την επίλυση της έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) για το FCPA παραβιάσεις. Η φαρμακευτική εταιρεία είχε επίσης συμφωνήσει να πληρώσει 112 εκατομμύρια δολάρια στους αμερικανικούς τίτλους και Επιτροπή Ανταλλαγών (SEC) σε σχετικό θέμα.

Πρόκειται για την υπόθεση Novartis.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση -84 σελίδων- του ΟΟΣΑ για τις περιπτώσεις χρηματισμού αλλοδαπών αξιωματούχων

Keywords
οοσα, εθνικη, οοσα, εκθεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πολεμικο ναυτικο, υπουργειο δικαιοσυνης, ελλαδα, θεσσαλονικη, ζητείται, θυγατρική, εταιρεία, σδοε, αθηνα, ccc, κυπρος, προσφορες, τραπεζες, μαΐου, iii, νέα, marfin, popular, πετρελαιο, γιου, ηπα, usd, δις, ναυτικο, λιχτενστάιν, novartis, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, συλληψεις, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, ξανα, ζητείται, αιτηση, ακτωρ, βραζιλια, γνωση, δημοκρατια, εδρα, ζυριχη, ηπα, θεμα, κυπρου, νησια, ονοματα, πλαισιο, ρουμανια, ccc, marfin, αγνωστος, αγορα, αλγερια, αμοιβαια, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γιου, δευτερο, διευθυνση, δημοσιο, δικη, δειχνει, δις, εγγραφα, ευρω, ελλειψη, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ερωτηματολογιο, εταιρεία, ετων, ιδια, ηλεκτωρ, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, ληψη, λιχτενστάιν, μαΐου, μακεδονια, ναυτικο, νομικη, ξεπλυμα χρηματος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ομαδα, οκτω, ομαν, οφελος, πολεμικο ναυτικο, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, συλληψη, σωμα, σχεδιο, τρια, υπηκοος, φθινοπωρο, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μεινει, μεθοδος, νομικου, novartis, πληροφοριες, popular, πωληση, τραπεζα, usd, βοηθος, ξεκινησε, ξεπλυμα
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα