Η ΕΚΤ αναμένεται να πάρει κι άλλα μέτρα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη μια σειρά νομισματικών μέτρων σήμερα που θα οδηγήσουν την Ευρωζώνη έξω από την κρίση της πανδημίας.

Με τα νέα lockdowns να σφυροκοπούν την οικονομία, τα εμβόλια να καταφτάνουν μόλις και το Brexit να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να προσθέσουν 500 δισ. ευρώ στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να το παρατείνουν τουλάχιστον

έως τα τέλη του 2021. Είναι, επίσης, πιθανό να προσφέρουν στις τράπεζες επιπλέον εξαιρετικά φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια.

Στόχος είναι να διατηρηθούν οι χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένου του κοινού σχεδίου δαπανών της ΕΕ ύψους 1,8 τρισ. ευρώ που οι ηγέτες ελπίζουν να οριστικοποιήσουν σήμερα.

Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ η Πρόεδρος Christine Lagarde θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου 45 λεπτά αργότερα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν αύξηση του PEPP στα 1,85 τρισ. ευρώ και παράτασή του κατά 6 μήνες. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιθανότατα θα συμφωνήσουν σε 12μηνη παράταση εάν προταθεί, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να προφέρει νέα δάνεια μακράς διάρκειας στις τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι αυτό το εργαλείο διατήρησης της ροής δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά προηγείται της πανδημίας, εν μέσω κρίσης διατίθεται ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και το διάστημα ισχύος του αναμένεται να παραταθεί.

Η ΕΚΤ δεν έχει μειώσει τα επιτοκια στη διάρκεια της πανδημίας και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να αλλάξει σήμερα. Και οι 33 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο -0,5%. Οι επενδυτές προεξοφλούν προς το παρόν μια μείωση 10 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Το παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς assets της τράπεζας, που ξεκίνησε το 2015, είναι επίσης απίθανο να τροποποιηθεί την ώρα που η προσοχή επικεντρώνεται στα πιο ισχυρά εργαλεία της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα