Η εμπορική συμφωνία Βρετανίας με ΕΕ ένα χρόνο μετά - Ευκαιρίες και Προκλήσεις στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών

Κοινή Εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας και του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, η υβριδική εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Συμφωνία Εμπορίου & Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου: Ένας χρόνος μετά. Ευκαιρίες και Προκλήσεις στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία, παρουσία

του Βρετανού Πρέσβη κυρίου Matthew Lodge και την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Ειδικοί από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μοιράστηκαν την τεχνογνωσία και καλές πρακτικές με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εμπορικό επίπεδο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο κ. Matthew Lodge, Βρετανός Πρέσβης, ο οποίος δήλωσε: «Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας ήταν παραδοσιακά και παραμένουν ισχυρές, με το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών να αγγίζει τα £4,5 δις, ετησίως, με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου για το 2ο τετράμηνο του 2021. Ενώ, συγκεκριμένα, ο τομέας Τροφίμων & Ποτών περιλαμβάνει είδη που συγκαταλέγονται στα κύρια εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα στη βρετανική αγορά. Αδιαμφισβήτητα οι εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και του Brexit, επιδρώντας αντίστοιχα στη δραστηριότητα του συγκεκριμένου επιχειρηματικού κλάδου. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στη Βρετανική αγορά, έχοντας ενημερωθεί κατάλληλα και προσαρμοστεί εγκαίρως στα νέα δεδομένα. Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ημερίδα, στοχεύουν στη διάχυση της τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με απώτερο σκοπό την περαιτέρω διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

Στην ομιλία του ο κ. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε μεταξύ άλλων «Οι μέχρι τώρα εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου βασίζονται κυρίως σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επιδίωξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση του υφιστάμενου εμπορίου Τροφίμων και Ποτών μεταξύ των δύο χωρών δίνοντας έμφαση στο τελικό προϊόν και προωθώντας το «brand» της ελληνικής διατροφής με το οποίο οι Βρετανοί, ως ένα ώριμο καταναλωτικά κοινό, είναι ήδη αρκετά εξοικειωμένοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πέμπτη οικονομία στον κόσμο και μια ιδιαίτερα δημοκρατική χώρα και είμαι σίγουρος πως θα καταφέρουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δημιουργήσουμε μια σχέση λειτουργική και για τα δύο μέρη».

Η εκδήλωση φιλοξένησε δυο πάνελς συζήτησης καθώς και εισήγηση από το Βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου.

Στο 1ο πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Νέες διαδικασίες και προϋποθέσεις εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο: Είναι οι εξαγωγείς επαρκώς προετοιμασμένοι;» συντονίστρια ήταν η κα Εβίτα Σουρή, Υπεύθυνη Πολιτικής Εμπορίου στην Βρετανική Πρεσβεία. Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν από αξιωματούχους του Βρετανικού Cabinet Office και του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με άξονα τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμοστούν σταδιακά στις εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο 2021. Εκτενής αναφορά έγινε τόσο στα νέα τελωνειακά μέτρα όσο και στα πιστοποιητικά που θα χρειάζεται να συνοδεύουν από την 1η Ιουλίου και έπειτα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2ο πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Ευκαιρίες και προκλήσεις στον κλάδο Τροφίμων & Ποτών, για τις εταιρείες που εμπορεύονται με το Ηνωμένο Βασίλειο», συντόνισε η κα Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου με υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσιάστηκαν οι απόψεις και προτάσεις τους, επισημάνθηκαν οι σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση των εξαγωγών από τη χώρα μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ωστόσο και τις προκλήσεις που έχουν παρουσιασθεί από τα αυξημένα κόστη και χρονικές καθυστερήσεις εξαιτίας του Brexit, αλλά και τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν, επίσης, στις συνεχώς μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες των Βρετανών. Η κα Καλλιάνη, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μίας στρατηγικής προσέγγισης για την ενίσχυση του brand name της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα συμβάλει στην προσπάθεια των εξωστρεφών επιχειρήσεων και ανακοίνωσε την υποστήριξη του Επιμελητηρίου στη συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών στις τρεις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου, που θα πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα