Η Enterprise Greece στο HBio Forum 2025
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Enterprise Greece συμμετείχε ενεργά στο Hellenic Biocluster Forum 2025, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως ανερχόμενο κόμβο καινοτομίας και επενδύσεων στον τομέα της βιοτεχνολογίας και των επιστημών
Κατά τη διάρκεια του HBio Forum 2025, η Enterprise Greece οργάνωσε περισσότερες από 50 συναντήσεις στο προωθητικό της booth με εκπροσώπους επιχειρήσεων, επενδυτών και φορέων του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, παρείχε ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, τις τάσεις και προοπτικές που διαμορφώνονται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, καθώς και για πρόσφατες επιτυχημένες επενδύσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου και λειτουργούν ως εφαλτήριο για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και συνεργασιών.
Αναφερόμενος στην ελληνική παρουσία στο 4ο Hellenic Biocluster Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, τόνισε: «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, ανεπτυγμένες υποδομές και ένα συνεχώς εξελισσόμενο επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας. Η Enterprise Greece βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προβάλλοντας τις ελληνικές εταιρείες στη διεθνή σκηνή και προσελκύοντας στρατηγικές συνεργασίες που ενισχύουν την ανάπτυξη του κλάδου. Η άριστη και διαχρονικά αποτελεσματική συνεργασία μας με το Hellenic Biocluster αποτελεί βασικό πυλώνα αυτής της στρατηγικής, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των δυνατοτήτων του ελληνικού οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας και στη στήριξη των πρωτοβουλιών που διαμορφώνουν το μέλλον του. Το HBio Forum αποτελεί μια καθοριστική πλατφόρμα δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσης και διαμόρφωσης νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών προοπτικών, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας.»
Το φετινό HBio Forum εστίασε σε πέντε βασικούς άξονες που καθόρισαν τη συζήτηση γύρω από τη βιοτεχνολογία και τις επιστήμες υγείας:
Ανταγωνιστικότητα και Ανθεκτικότητα στην ΕυρώπηΤο φόρουμ ανέδειξε τη σημασία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της Ευρώπης στον τομέα της βιοτεχνολογίας, με στρατηγικές που προάγουν την ανάπτυξη και την βιώσιμη εξέλιξη της βιομηχανίας στην περιοχή.
Ευκαιρίες Στρατηγικών Συνεργασιών και ΕπενδύσεωνΕστίασε στις επενδυτικές ευκαιρίες και τις στρατηγικές συνεργασίες που μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά οικοσυστήματα καινοτομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα.
Αξιοποίηση Νέων ΤεχνολογιώνΑναλύθηκαν οι εξελίξεις στην προσωποποιημένη ιατρική και η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Big Data στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας, με στόχο τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας, προσφέροντας σημαντικές προοπτικές για το μέλλον της υγείας.
Βιοπαραγωγή και Μεταφορά Τεχνολογίας στην ΑγοράΤο φόρουμ παρουσίασε τη σημασία της βιοπαραγωγής ως αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ευρώπη, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις δυνατότητες για την ενσωμάτωσή της στην αγορά, καθώς και στις στρατηγικές για την επιτυχή μεταφορά τεχνολογιών από το εργαστήριο στην αγορά.
Pitching Session: Ανάδειξη Νεοφυών ΕπιχειρήσεωνΣτο πλαίσιο του φόρουμ, διεξήχθη Pitching Session, το οποίο ανέδειξε νέες και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της υγείας. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις παρουσίασαν τις λύσεις και τις τεχνολογίες τους σε επενδυτές και ειδικούς του κλάδου, ενισχύοντας τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τις στρατηγικές επενδύσεις και την καινοτομία.
Στην τρίτη κατά σειρά και μία εκ των σημαντικότερων θεματικών ενοτήτων του φόρουμ με τίτλο «Επενδύοντας στην Καινοτομία», ο Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων στους τομείς της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας της Enterprise Greece, κ. Ηλίας Ηλιάδης, παρουσίασε τη δυναμική επενδυτική πρόταση της Ελλάδας στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και των επιστημών υγείας.
Στην τοποθέτησή του, ανέδειξε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τη χώρα έναν ανερχόμενο προορισμό για επενδύσεις υψηλής τεχνολογικής αξίας, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς άξονες:
Αύξηση επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη: Τα τελευταία χρόνια, οι ιδιωτικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των επιστημών υγείας έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8% του συνόλου των ιδιωτικών επενδύσεων R&D στην Ελλάδα. Ισχυρό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Οι επιστήμες υγείας αποτελούν έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής start-up σκηνής, αντιπροσωπεύοντας το 14% του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα. Αξιοσημείωτη κλινική έρευνα: Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στον τομέα των κλινικών δοκιμών, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερες από 2.500 κατά τη χρονική περίοδο 1998-2023, γεγονός που αναδεικνύει τη χώρα ως ανταγωνιστικό προορισμό για φαρμακευτική έρευνα. Διεθνής αναγνώριση στην καινοτομία: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 45η θέση ανάμεσα σε 133 χώρες στον Global Innovation Index 2024, καταγράφοντας σταθερή πρόοδο στον τομέα της καινοτομίας. Ελκυστικό επενδυτικό πλαίσιο: Η Ελλάδα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών κινήτρων, προερχόμενο τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.Παράλληλα, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η χώρα και παράλληλα συνιστούν σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Τόνισε την ανάγκη για ισχυρότερη διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, τη στοχευμένη ενίσχυση επενδυτικών και ερευνητικών σχεδίων υψηλής δυναμικής προστιθέμενης αξίας, καθώς και την ανάδειξη της βιοτεχνολογίας ως στρατηγικού τομέα για τη χώρα. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση επιστημονικού, ερευνητικού και επενδυτικού κεφαλαίου, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές
- Αναδρομικά: Ποιοι θα λάβουν επιστροφές έως 4.527 ευρώ για επικουρικές συντάξεις-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα
- Αρεόπολη: Το βίντεο από την πανηγυρική υποδοχή του Παύλου Ντε Γκρες – ΠΑΣΟΚ: Δικαιωθήκαμε
- Ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη: Η BYD δεν θέλει επενδύσεις σε χώρες που υποστήριξαν τους δασμούς
- «Hangover» για την τεκίλα από τους δασμούς του Τραμπ – Η αύξηση του κόστους και το πρόβλημα των αποθεμάτων
- Κόστα: Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου
- Σαντορίνη: Πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα στο νησί -Τι αναφέρει
- Γιοβάνοβιτς: Αυτοί οι παίκτες είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου
- Χούθι: Νέα αμερικανικά πλήγματα στη Χοντέιντα
- Οικονομικά αποτελέσματα AEGEAN 2024: Κύκλος εργασιών 1,78 δισ., με καθαρά κέρδη 129,9 εκατ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Η Enterprise Greece στο HBio Forum 2025
- Γερμανία: Το Βερολίνο δεσμεύεται για επιπλέον 300 εκατ. ευρώ βοήθειας για τη Συρία
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,15%, σημαντικά τεχνικά προβλήματα
- Νορβηγία: Διάρρηξη και διαρροή πετρελαίου σε εγκαταλελειμμένο σταθμό μετασχηματιστών
- Γενεύη: Άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
- Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο στα Berkeley Springs International Water Tasting 2025
- Οι ΗΠA κατέγραψαν την πρώτη έξαρση της φονικής γρίπης των πτηνών H7N9
- Έως και τις 20 Μαρτίου οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ 2025
- Δασμοί Τραμπ: Η Ελβετία προειδοποιεί κατά της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Ευρώπης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: «Χάρη σε μας οι Γάλλοι δεν μιλούν γερμανικά σήμερα»
- Ουκρανία: Η ώρα της συνομιλίας Πούτιν με Τραμπ – Εδαφικές παραχωρήσεις και Ζαπορίζια στο επίκεντρο
- Η Γερμανία δίνει 300 εκατ. ευρώ για οικονομική στήριξη στη Συρία
- Ο Τραμπ κλείνει τα μιντιακά κατάλοιπα του ψυχρού πολέμου
- Τραμπ: Tο Ιράν θα θεωρείται υπεύθυνο για τυχόν νέες επιθέσεις των Χούθι
- Η Τρίπολη κρατάει αποστάσεις από το τουρκολυβικό μνημόνιο δημοπρατώντας θαλάσσια οικόπεδα
- Λευκός Οίκος για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στην ειρήνη
- Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): «Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί, όπως και η παραγωγικότητα»
- ΣΕΚΠΥ: Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα τα F-16 του 1988, φρεγάτες που ξεπεράσανε τα 30 ή 40 χρόνια
- Αναδρομικά: Ποιοι θα λάβουν επιστροφές έως 4.527 ευρώ για επικουρικές συντάξεις-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα