Γκέιτς: Τα εμβόλια των J&J και Novavax προστατεύουν σημαντικά από τις μεταλλάξεις

Τα εμβόλια των Johnson & Johnson και Novavax κατά του κορονοϊού θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ουσιαστικά εργαλεία κατά των νέων μεταλλάξεων υποστηρίζει ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, παρότι οι ίδιες οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι τα εμβόλιά τους μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Στις 28 Ιανουαρίου, η Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιό της ήταν σχεδόν 90%

αποτελεσματικό έναντι του Covid-19 στη δοκιμή τρίτης φάσης που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είχε μειωμένη ανοσοαπόκριση έναντι του στελέχους της Νότιας Αφρικής, με ποσοστό αποτελεσματικότητας μόλις 49,4% σε 44 περιπτώσεων κρουσμάτων του συγκεκριμένου στελέχους στη χώρα.

Μια ημέρα αργότερα, ακολούθηκε η Johnson & Johnson, η οποία ανέφερε ότι το εμβόλιο της ήταν αποτελεσματικό συνολικά κατά 66%, αλλά μόλις κατά 57% στη Νότια Αφρική, όπου το στέλεχος Β.1.351 εξαπλώνεται ραγδαία.

Ο Γκέιτς, ωστόσο, το ίδρυμα του οποίου έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα εμβολίων και θεραπειών κατά του κορονοϊού, δήλωσε στο CNBC ότι και τα δύο αυτά εμβόλια, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να έχουν "σημαντική ικανότητα” προστασίας έναντι των μεταλλάξεων.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι "υπάρχει μειωμένη αποτελεσματικότητα, αν και τα Novavax και Johnson & Johnson διατηρούν ακόμη σημαντική ικανότητα έναντι αυτών των μεταλλάξεων", δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον Andrew Ross Sorkin του CNBC, που μεταδόθηκε την Πέμπτη στο "Squawk Box".

Ο Γκέιτς ερωτήθηκε αν μια τρίτη δόση των εμβολίων θα ήταν αρκετή για να προστατεύσει από τις νέες μεταλλάξεις.

"Διεξάγεται εκτεταμένος διάλογος μεταξύ του ιδρύματός μας, του Δρ [Άνθονι] Φάουτσι και άλλων κυβερνητικών στελεχών στην παρούσα φάση για αυτήν την εναλλακτική στρατηγική", δήλωσε ο Γκέις, εκ των προέδρων του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και συνιδρυτής της Microsoft.

Το σχόλιο του Γκέις έρχεται σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προτρέπουν τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό, πριν εμφανιστούν νέες και ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι έως την Τρίτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ είχαν εντοπίσει 1.277 κρούσματα της μετάλλαξης Β.1.1.7 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, 19 κρούσματα του στελέχους Β.1.351 της Νότιας Αφρικής καθώς και 3 κρούσματα της μετάλλαξης Ρ.1 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γκέιτς εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι οι χώρες και οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι σε θέση να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων ούτως ώστε να υπάρξουν αρκετές δόσεις τον εμβολιασμό όλου του πλανήτη. Πρόσθεσε δε, ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο εμβολιασμός των ανθρώπων στις αναπτυσσότερες χώρες, καθώς είναι "ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η πανδημία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα