Γιώργος Δεσύλλας : Founder & CEO, FlexCar: Στόχος μας είναι να γίνουμε ο διεθνής leader στην αγορά μας

Την κατάκτηση ηγετικής θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει θέσει ως στόχο για τη FlexCar o Γιώργος Δεσύλλας. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως η πρόσφατη επένδυση-ρεκόρ ύψους 50 εκατ. ευρώ στη scale up δεν θα είναι η τελευταία, ενώ προαναγγέλλει νέα προϊόντα αλλά και είσοδο σε καινούργιες αγορές του εξωτερικού

H FlexCar ιδρύθηκε το 2018 στην Ελλάδα και έχει ήδη καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο

χρήσης και απόκτησης αυτοκινήτου για χιλιάδες Έλληνες και Κύπριους καταναλωτές. Με τη FlexCar, μπορεί ο κάθε καταναλωτής (ιδιώτης, ελεύθερος επαγγελματίας, εταιρεία) πολύ εύκολα και γρήγορα να αποκτήσει αυτοκίνητο χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, καταβάλλοντας μια ελάχιστη προκαταβολή, η οποία μπορεί να επιστραφεί και να το κρατήσει για όσο καιρό θέλει - χωρίς κρυφές χρεώσεις και δεσμεύσεις. Επιπλέον, η FlexCar δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει κανείς εντελώς δωρεάν κάθε δύο χρόνια αυτοκίνητο σύμφωνα με τις ανάγκες του και, φυσικά, το προνόμιο να μπορείς να αγοράσεις το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείς ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά με ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο καλύπτει τα πάντα εκτός από το καύσιμο (τέλη κυκλοφορίας, μικτή ασφάλεια, σέρβις, επισκευές, ελαστικά και ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα του αυτοκινήτου).

Στα τέλη του φετινού Ιουνίου, η FlexCar ανακοίνωσε την επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ από διεθνή και ελληνικά Venture Capital Funds και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, και με αυτή την αφορμή ο Γιώργος Δεσύλλας, Founder και CEO, μίλησε στο Βusiness News Magazine για την πορεία, τη φιλοσοφία και τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη FlexCar και πώς έγινε πραγματικότητα το όραμα;

Η βασική ιδέα είναι πως η όλη διαδικασία γύρω από την αγορά, συντήρηση, πιθανή επισκευή και τελική μεταπώληση ενός αυτοκινήτου είναι πολύ πολύπλοκη, χρονοβόρα και κουραστική για έναν απλό καταναλωτή, επαγγελματία. Κάθε άνθρωπος θέλει να συγκεντρώνεται στην εργασία του και έπειτα στο να περνάει ποιητικό χρόνο κάνοντας αυτά που απολαμβάνει και με αυτούς που αγαπάει, και να λαμβάνει λύσεις έτοιμες και ωραίες για όλα τα υπόλοιπα. Μια τέτοια, απλή, προσβάσιμη και all inclusive δεν υπήρχε για το αυτοκίνητο. Οπότε σε αυτήν τη βάση σχεδίασα την υπηρεσία FlexCar, ώστε να είναι ο πιο απλός και απολαυστικός τρόπος για να έχει ο κάθε επαγγελματίας, ιδιώτης και επιχειρηματίας το αυτοκίνητο που θέλει, για όσο καιρό θέλει, με ένα πακέτο άριστης εξυπηρέτησης.

Ξεκίνησα αρχικά με ίδια κεφάλαια και πολλή διάθεση, και έπειτα με την υποστήριξη διεθνών επενδυτών που γρήγορα πίστεψαν στο όραμα, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα σε μέγεθος πλέον.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στη διαδρομή της εταιρείας μέχρι σήμερα;

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση ήταν η εύρεση κεφαλαίου. Η εταιρεία απαιτεί συνεχή επένδυση στο στόλο για να αναπτυχθεί και ποτέ κανείς δεν είχε φέρει ούτε το εν δέκατο του κεφαλαίου στην Ελλάδα σε νέα επιχείρηση που έχουμε πλέον πετύχει, ειδικά σε καιρούς λοκντάουν κ.λπ. Εκεί μέτρησε η επαγγελματική προσέγγιση και η παγκόσμια στόχευση που είχε η εταιρεία εξ αρχής.

Η δεύτερη πρόκληση ήταν να χτιστεί μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα με πολλά μέλη νεαρά που είναι η πρώτη τους εργασία, αλλά και κορυφαία στελέχη της αγοράς, που όλοι αγαπάνε την εταιρεία και εργάζονται προς το κοινό μας όραμα. Έχοντας εργαστεί και στις μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές εταιρείες παγκοσμίως στο παρελθόν πριν μετακομίσω στην Ελλάδα για να ξεκινήσω τη FlexCar, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως έχουμε μια ομάδα παγκοσμίου επιπέδου.

Ποιες ακριβώς υπηρεσίες προσφέρει η εταιρεία και ποιο θα λέγατε πως είναι το USP της; Τι την κάνει να ξεχωρίζει από άλλα ανταγωνιστικά εγχειρήματα;

Η FlexCar προσφέρει το τέλειο προϊόν για οποιαδήποτε μικρή επιχείρηση, επαγγελματία η ιδιώτη που θέλει ένα πολύ ωραίο όχημα και μια ταχύτατη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Αυτό που μας διαχωρίζει όσον αφορά έναν πελάτη από άλλες εταιρείες είναι η απόλυτη ευελιξία και εξυπηρέτηση που προσφέρουμε, κάνοντας το ιδανικό όχημα εφικτό και άμεσα δικό τους.

Ποιo είναι το μείγμα των πελατών σας (εταιρικοί - ιδιώτες);

Στη FlexCar δεν βάζουμε «ταμπέλες» στους πελάτες μας, και αυτή πιστεύω είναι η μεγάλη μας επιτυχία. Δεν ταυτίζουμε τον πελάτη ανάλογα με το αυτοκίνητο που παίρνει. Αυτοκίνητο κάποιος μπορεί να αγοράσει από παντού… Τις υπηρεσίες όμως που το συνοδεύουν ΜΟΝΟ από τη FlexCar!

Πόσα οχήματα διαθέτει ο στόλος της FlexCar; Διαθέτετε και ΕV και plug-in υβριδικά οχήματα;

Αυτός είναι ένας αριθμός που μεγαλώνει συνεχώς και ραγδαία. Πιστεύουμε πως οι κινητήρες νέας τεχνολογίας είναι το μέλλον, και προσφέρουμε οχήματα στους πελάτες μας που πιστεύουμε πως μπορούν σήμερα ήδη να αξιοποιηθούν τέλεια. Γι’ αυτόν το λόγο ήμασταν και η πρώτη εταιρεία που έφερε Tesla στην Ελλάδα.

Η FlexCar ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τα επόμενα βήματα της εταιρείας; Πώς θα αξιοποιήσετε τους εν λόγω πόρους;

Η εταιρεία πλέον έχει την υποστήριξη κορυφαίων διεθνών επενδυτών και πλήρη πρόσβαση στη διεθνή αγορά κεφαλαίων. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, που σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, σημαίνει πως ακριβώς οδεύουμε ταχύτατα προς το στόχο μας: να γίνουμε ο διεθνής leader στην αγορά μας.

Ήδη δραστηριοποιείστε στην αγορά της Κύπρου, ενώ σχεδιάζετε την είσοδο και σε άλλες αγορές εκτός Ελλάδας. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πλάνο σας σε αυτό τον τομέα;

Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την είσοδό μας και σε μία ακόμα αγορά του εξωτερικού.

Έχει ανακοινωθεί πως στους άμεσους στόχους σας είναι η δημιουργία του διεθνούς FlexCar hub στην Ελλάδα. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Τα γραφεία μας στην Αθήνα, όπου μόλις μετακομίσαμε σε ένα μοντέρνο, νεόδμητο τετραώροφο κτίριο επί της Μεσογείων, είναι και θα είναι το μεγαλύτερό μας και κεντρικό γραφείο. Ως τέτοιο, και επειδή πιστεύουμε ακράδαντα στο μεγάλο βάθος ταλέντου στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε ασταμάτητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, ως γραφείο hub κεντρικές λειτουργίες τεχνολογίας, μάρκετινγκ και finance θα λειτουργούν από την Ελλάδα για όσες χώρες και εάν προστεθούν. Είναι μια ευκαιρία για κάθε σταρ να ενταχθεί στην ομάδα της εταιρείας που εάν δεν είναι ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος», τότε -αν μη τι άλλο- στοχεύουμε να είμαστε ο ταχύτερος.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση της πανδημίας όχι μόνο την εταιρεία αλλά και γενικότερα τη διεθνή αγορά του car as a service; Τι προβλέπετε για τη συνέχεια;

Σίγουρα, η πανδημία ήταν αρνητική λόγω των περιορισμών στις μεταφορές. Από εκεί και πέρα, εμείς στη διεθνή αγορά κοιτάζουμε μακροπρόθεσμα και δεν πιστεύουμε πως η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Είναι στη σκέψη σας η επέκταση στο carsharing ή σε κάποιον άλλο τομέα κινητικότητας;

Εξετάζουμε διάφορα καινοτόμα προϊόντα με τα οποία θα μπορούμε να κάνουμε πιο χαρούμενους τους πελάτες που μας επιλέγουν και εντός και εκτός της κινητικότητας.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την ελληνική start-up σκηνή; Τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να κατορθώσει να αποκαλύψει την πραγματική δυναμική της;

Η ελληνική start-up σκηνή είναι μια κυψέλη επιχειρηματικότητας από την οποία ξεκινάει και χτίζεται η Ελλάδα του αύριο ήδη σήμερα.

Έχω την τύχη να προσμετρώ πολλούς από τους πρωταγωνιστές αυτής της «έκρηξης», είτε σαν φίλους είτε σαν συνεργάτες είτε σαν επενδυτές και συχνά και τα τρία, όπως τους Απόστολο Αποστολάκη του VentureFriends, Πάνο Λιουλιά του UniFund, Γιάννη Τσίωρη του Instashop, Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου της Blueground, Νίκο Δρανδάκη της Beat, Θάνο Παπαγγελή της Epignosis, Γιώργο Χατζηγεωργίου του Skroutz και πολλούς πολλούς άλλους. Ήδη αποκαλύπτει την πραγματική της δυναμική η ελληνική επιχειρηματικότητα και είναι καθαρά θέμα χρόνου προτού μιλήσουμε για τους πρώτους ελληνικούς μονόκερους.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας; Μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στο δρόμο της ανάκαμψης;

Είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για την οδό της ανάκαμψης ήδη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας. Η ελληνική νοοτροπία έχει στραφεί προς το μέλλον. Εάν μείνουμε συγκεντρωμένοι σε λογικά και σωστά βήματα, δεν έχουμε να φοβηθούμε.

Διαθέτετε κάποιο motto που να συνοψίζει τη φιλοσοφία σας για το επιχειρείν και το management;

Πιστεύω ότι οι καλοί άνθρωποι που προσπαθούν πάντα να μιλούν γι’ αυτούς τα αποτελέσματά τους και επικεντρώνονται στους πελάτες τους, θα οδεύουν μόνο μπροστά. Από εκεί και πέρα, εγώ πορεύομαι πάντα με την ευλογία του Θεού και του πνευματικού μου πατέρα, του Παπαδημήτρη στον Λυκαβηττό.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για τη FlexCar;

Να κάνουμε χαρούμενους τους πελάτες μας, να αναβαθμίζουμε συνέχεια τις υπηρεσίες μας, να μπορούμε να προσφέρουμε αυτοκίνητα σε όλους παρά τις δύσκολες εποχές, να γίνουμε σημείο αναφοράς στο leasing αυτοκινήτου και έτσι να εξαπλωθούμε σε όλον τον κόσμο. H FlexCar δεν είναι μια εταιρεία που απλώς διακινεί ένα στόλο οχημάτων. Η FlexCar είναι ένας ζωντανός οργανισμός που «διαβάζει» τις ανάγκες της εποχής και των ανθρώπων και «δημιουργεί» πάνω στις εκάστοτε συνθήκες! Μπορεί ο κόσμος να μας έχει ταυτίσει με το αυτοκίνητο ως όχημα, αλλά δεν είμαστε ΜΟΝΟ αυτό… Ήδη στις δραστηριότητές μας έχουν προστεθεί οι μοτοσυκλέτες και έπεται συνέχεια… Επειδή όμως με ρωτήσατε για το προσωπικό μου όραμα, θα σας πω ότι η FlexCar του Γιώργου Δεσύλλα θέλω να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που θα δίνει FLEX λύσεις στις ανάγκες των ανθρώπων των σύγχρονων και ταχέως εξελισσόμενων κοινωνιών.

Keywords
ceo, ceo, αγορα, τελη κυκλοφοριας 2016, εν λόγω, scale, νέα, ελλαδα, εταιρεία, ιουνίου, capital, funds, news, tesla, σημαίνει, κυπρος, hub, αθηνα, finance, σταρ, car, επηρεάζει, skroutz, leasing, flex, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, αποτελεσματα, τι σημαινει, μονο μπροστα, αποστολακη, χωρες, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δωρεαν, εργασια, θεμα, κυπρου, πλαισιο, σταρ, τυχη, car, capital, news, ανθρωπος, αφορμη, γινει, γινεται, γραφεια, δυναμη, δυνατοτητα, ευλογια, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, εκτιμηση, ελαστικα, εν λόγω, εξελιξη, εξυπηρετηση, επηρεάζει, εποχες, επιτυχια, εταιρεία, ιδεα, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυψελη, κτιριο, λογο, μεσοπροθεσμο, μοτοσυκλετες, μπορεις, νικο, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οραμα, οχηματων, οχηματα, οχημα, πρωταγωνιστες, ρεκορ, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, συντηρηση, τρια, φυσικα, αγορες, ασφαλεια, βηματα, ελληνικα, finance, flex, hub, ιδανικο, ιουνίου, υβριδικα, leasing, μπροστα, πακετο, σημαίνει, σκηνη, scale, tesla, funds, θελω να, ωραιο
Τυχαία Θέματα