Γιάννης Λαγός: Ξεκινά η διαδικασία για την άρση ασυλίας του στην Ευρωβουλή

Έπειτα από 2.000 σελίδες δικογραφίας στα ελληνικά, που στάλθηκαν μαζί με το αίτημα των ελληνικών αρχών προς το Ευρωκοινοβούλιο για τον Γιάννη Λαγό και τέσσερις μήνες από την απόφαση του δικαστηρίου, που χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, η υπόθεση του Λαγού, συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Γιάννης Λαγός έχει έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Λίγο πριν τις 11 ώρα Ελλάδος η

Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μανόν Ομπρί, θα κάνει την εισήγηση της υπόθεσης παρουσιάζοντας τις σχετικές λεπτομέρειες. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μικτή μορφή, δηλαδή κάποιοι ευρωβουλευτές θα παρίστανται και κάποιοι θα παρακολουθούν online, και χωρίς τη συμμετοχή του Λαγού.

Θα ακολουθήσει ακόμα μία συνεδρίαση, όπου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Γ. Λαγού. Αν και είναι προαιρετική, θεωρείται βέβαιο ότι θα τη ζητήσει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ακόμα ανταλλαγή των απόψεων των ευρωβουλευτών, οι οποίοι τελικά θα ψηφίσουν την έγκριση ή μη της έκθεσης που θα συντάξει η Μανόν Ομπρί. Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όταν το θέμα φτάσει εκεί, δηλαδή σε περίπου 3-4 μήνες, που αναμένεται να διαρκέσει η όλη διαδικασία.

Η διαδικασία δε, είναι διαδικασία μυστική. Σύμφωνα δε, με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη «οι καθυστερήσεις οφείλονται στην καθυστερημένη λήψη από το Ευρωκοινοβούλιο του αιτήματος από τις ελληνικές αρχές - το αίτημα συνοδεύτηκε με μια δικογραφία 2 χιλιάδων σελίδων στα ελληνικά!». Οι σελίδες έπρεπε να μεταφραστούν και να δοθούν σε όλα τα μέλη της επιτροπής, διαδικασία που είναι ούτως ή αλλιώς χρονοβόρα. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. συμφώνησε στην ανάγκη η διαδικασία να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και με σεβασμό στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα