Γιάννης Δοξαράς, Warply: O Mr. Loyalty της Ευρώπης

Ο Γιάννης Δοξαράς, ιδρυτής και CEO της Warply, μίλησε στο RetailBusiness και το BusinessNews.gr για τη διαδρομή της εταιρείας και τον τρόπο με τον οποίο έχει κατορθώσει να αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο του loyalty και των ψηφιακών πληρωμών.

Μας εξηγεί τη φιλοσοφία και όλα όσα κάνουν την εταιρεία να ξεχωρίζει, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις τάσεις που καταγράφονται διεθνώς

στα συγκεκριμένα πεδία. Ακόμη, προαναγγέλλει σημαντικές κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης για τη Warply στο προσεχές μέλλον.

H Warply μετράει σχεδόν δέκα χρόνια πορείας και σήμερα είναι ο leader στα προγράμματα επιβράβευσης. Πώς ξεκίνησε και πώς κατόρθωσε να εξελιχθεί στην κορυφαία εταιρεία loyalty στην ελληνική αγορά, και όχι μόνο;

Η Warply είναι μια από τις πρώτες start-up εταιρείες στην Ευρώπη. Έτσι ξεκινήσαμε - με βασικά μας στοιχεία την καινοτομία, τους γρήγορους χρόνους λανσαρίσματος και τη δίψα μας για νέες ιδέες και προϊόντα. Πλέον, έχοντας διανύσει πολύ δρόμο, είμαστε “Loyalty Agency of The Year” και “Mobile Agency of The Year” για συνεχόμενες χρονιές και στρατηγικός συνεργάτης σε πολύ μεγάλα brands και οργανισμούς ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα τη Mastercard globally, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Παρέχουμε ένα προηγμένο προϊόν τεχνολογίας -την πλατφόρμα μας Loyalty & Customer Engagement “Warply Engage”- ενώ παράλληλα προσφέρουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής και management - marketing για τα έργα που «τρέχουμε» και διαχειριζόμαστε. Στην ελληνική αγορά είμαστε η καλύτερη εταιρεία loyalty, ενώ κάτι που μας διαφοροποιεί σημαντικά είναι η βαθιά γνώση του mobile, τόσο τεχνικά όσο και σαν marketing expertise. Το mobile γενικά είναι ένας «καταλύτης» στο customers relations του πελάτη με ένα brand και στο loyalty.

Τα τελευταία χρόνια, στη Warply έχουμε δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα “loyalty” με μηχανισμούς για επιβράβευση, marketing automation, μηχανισμούς engagement και personalization, κουπόνια και benefits, καθώς και ψηφιακά πορτοφόλια και digital payment - all in one. Αυτό μας έχει τοποθετήσει πολύ καλά, καθώς οι πελάτες έχουν ανάγκη από εταιρείες που μπορούν να παρέχουν τεχνολογική λύση, αλλά -το πιο σημαντικό- να τους βοηθήσουν να την χρησιμοποιήσουν ώστε να έχουν αποτελέσματα. Μας εμπιστεύονται πελάτες από όλα τα industries, τόσο στο retail όσο και στο B2B και σε υπηρεσίες, και είμαστε innovators globally στο χώρο μας.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από τις συνεργασίες και τα project σας;

Ενδεικτικά κάποιοι από τους πελάτες είναι ο Γερμανός, το Epistrofi της Eurobank, το Go4More της Εθνικής Τράπεζας, η Anytime, οι ΕΚΟ, BP, ΕΟΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης, Pernod Ricard, LG, Samsung, ΑΗΚ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Υπουργείο Εργασίας και πολλοί άλλοι βέβαια. Στο εξωτερικό έχουμε κυρίως πελάτες από τον τραπεζικό χώρο, το τουριστικό industry αλλά και FMCGs.

Ποια στοιχεία κάνουν τη Warply να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;

Με δύο λέξεις: τεχνολογία και τεχνογνωσία. Σαν τεχνολογική λύση είναι πολύ ολοκληρωμένη με πάρα πολύ features που παρέχουν προγράμματα ολοκληρωμένα και καινοτόμα. Οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές μας είναι αρκετά παλιακής σκέψης και χωρίς γνώση του omnichannel και του mobile. Η Warply έχει μια πολύ έμπειρη και agile ομάδα, που αναλύει, σχεδιάζει και υποστηρίζει διαρκώς νέες τάσεις και ιδέες. Και οι τεχνικές μας ομάδες με το product team λανσάρουν νέες υπηρεσίες και δυνατότητες στη Loyalty πλατφόρμα μας με ταχύτητα και πρωτοπορία. Όλα αυτά μάς έχουν τοποθετήσει τόσα χρόνια στην κορυφή, με απόσταση από τον ανταγωνισμό.

Παρατηρείτε αλλαγές και όσον αφορά τα προγράμματα και τις λύσεις loyalty μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας;

Σε μεγάλες αγορές, το loyalty ενεργοποιήθηκε σαν βασικό κομμάτι του marketing με στόχο να μη χαθεί πελάτης και να αυξήσουν τις πωλήσεις. Μια μεγάλη αλλαγή που ήρθε είναι ότι πλέον οι περισσότεροι όμιλοι -ειδικά στο Retail- προχώρησαν στην ενοποίηση πολλών διαφορετικών προγραμμάτων που είχαν έως σήμερα σε ένα ενιαίο πρόγραμμα loyalty του ομίλου/group που δίνει επιβράβευση για όλα τα brands μαζί. Αυτή είναι η μεγάλη τάση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια και που προσφέρει τόσο οικονομίες κλίμακας, όσο και τη μέγιστη αξιοποίηση των customer δεδομένων και του πελατολογίου ενός ομίλου, ενώ παράλληλα δίνει πολύ καλύτερη εμπειρία στο χρήστη, ο οποίος δεν χρειάζεται να έχει κάνει εγγραφή σε διαφορετικά προγράμματα κτλ.

Πώς εκτιμάτε πως θα εξελιχθεί η ελληνική αγορά όσον αφορά τις ψηφιακές πληρωμές, ένα ακόμη πεδίο όπου η Warply πρωταγωνιστεί;

Στο κομμάτι των ψηφιακών πληρωμών, στο δικό μας αντικείμενο της πιστότητας του πελάτη, η τάση είναι το άνοιγμα των προγραμμάτων πιστότητας και σε τρίτους εμπόρους. Αυτό που παραδοσιακά γινόταν μέσω συνεργατικών σχημάτων εξαργύρωσης (coalition) μπορεί πλέον να γίνει μέσω ψηφιακών προπληρωμένων καρτών στο πορτοφόλι της Apple ή της Google, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι γίνονται αποδεκτές από το 99% των εμπόρων, μιας και πρόκειται για απλές κάρτες Mastercard. Με αυτή την τεχνολογική υποδομή και τις διασυνδέσεις με national switches, τράπεζες και τη Mastercard, η Warply σήμερα παρέχει εμπειρίες πληρωμών όπως έξυπνα ψυγεία και πωλητές, pay later διαδικασίες, διαχείριση του cash on delivery -που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους retailers- και την απλή εξαργύρωση αξίας από το πρόγραμμα μιας αεροπορικής, για παράδειγμα, σε ένα οποιοδήποτε καφέ της γειτονίας.

Τι επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον για τη Warply; Υπάρχουν κάποια προγραμματισμένα βήματα ανάπτυξης ή/και νέα προϊόντα και λύσεις για να παρουσιαστούν;

Η Warply βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή επιτάχυνση της ανάπτυξής της, αποκύημα προσεκτικά μελετημένων ενεργειών σε συγκεκριμένες γεωγραφίες, αλλά και στρατηγικών συνεργασιών. Τα προγράμματα πιστότητας και προνομίων παρουσιάζουν μια εκτόξευση παγκοσμίως, μιας και οι παραδοσιακές τεχνικές της ψηφιακής διαφήμισης αποκτούν περιορισμούς και όσο προχωράει η ψηφιακή επιτάχυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αποκτούν δεδομένα πελατών θα χρειαστούν εργαλεία διαχείρισής τους. Η Warply έχει μια κομβική τοποθέτηση σε αυτή την έκρηξη των 1st party data και είναι προσανατολισμένη να αναπτυχθεί μέσα από εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες που δίνουν πρόσβαση σε χιλιάδες εμπόρους (π.χ. PSPs και ιδρύματα εκκαθάρισης). Σε επίπεδο φιλοσοφίας, πιστεύουμε στην ίση πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες για όλους, οπότε σκοπός μας είναι να μοιραστούμε την αξία που δημιουργούμε και με επενδυτές λιανικής στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα