Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν ηθικός αυτουργός της επίθεσης στον Τούρκο δημοσιογράφο στο Βερολίνο

Η επίθεση κατά του εξόριστου δημοσιογράφου Ερκ Ατζαρέρ και η δημόσια συζήτηση για οικονομικά κίνητρα σε ανεμβολίαστους συνθέτουν τη σημερινή επισκόπηση Τύπου.

Στην επίθεση σε βάρος του τούρκου δημοσιογράφου Ερκ Ατζαρέρ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους μπροστά στο σπίτι του στο Βερολίνο, αναφέρεται η Berliner Zeitung, φωτογραφίζοντας ως ηθικό αυτουργό τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν: "Ο Ατζαρέρ ζει εξόριστος στο Βερολίνο, όπου και διέφυγε όταν κατηγορήθηκε στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για δημοσίευση απορρήτων

στοιχείων γύρω από τη δράση τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη Λιβύη. Οι τρεις επιτιθέμενοι γρονθοκόπησαν τον δημοσιογράφο, τράπηκαν ωστόσο σε φυγή, όταν γείτονες έβαλαν της φωνές και κάλεσαν την αστυνομία".

"Ο Ερκ Ατζαρέρ γνώριζε τους κινδύνους", σχολιάζει η taz: "Δεν είναι μυστικό, ότι τούρκοι εθνικιστές οργανώνονται στη Γερμανία. Κι έτσι είναι σαφές ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση στον τούρκο δημοσιογράφο. Επειδή δεν σιωπά όταν πρόκειται για τον τουρκικό ισλαμισμό και τον φασισμό των συγκυβερνώντων κομμάτων AKP και MHP, μπήκε στο στόχαστρό τους. Οι επιτιθέμενοι έφεραν μαζί τους μαχαίρι. Τα χειρότερα αποτράπηκαν χάρη στη παρέμβαση των γειτόνων. Πρόσφατα ο Ερκ Ατζαρέρ είχε ρωτήσει σε συνέντευξη την εξόριστη συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, αν αισθάνεται ασφαλής στη Γερμανία: ‘Σε καμία περίπτωση. Όποιος μπει στο στόχαστρο του τουρκικού κράτους δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής‘, τόνισε η συγγραφέας".

Κίνητρα στους αναποφάσιστους για να εμβολιαστούν

Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη χορήγηση κινήτρων σε αναποφάσιστους, οι οποίοι αποφεύγουν να εμβολιαστούν. Ενδεικτικό για τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία είναι το δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας tagesschau.de: "Μόλις το 40% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο δρόμος για τον ανοσία αγέλης είναι ακόμα μακρύς. Για να φθάσουμε στο 85% θα πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι οι αναποφάσιστοι, αλλά και το 16% που αποκλείει κατηγορηματικά έναν εμβολιασμό".

Έρευνα του Πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου μελέτησε το πώς θα μπορούσαν να πειστούν αναποφάσιστοι και κατέληξε σε τρεις απαντήσεις: Προνόμια για εμβολιασμένους, εμβολιασμός στον οικογενειακό γιατρό και χορήγηση οικονομικών κινήτρων. Το πρώτο και δεύτερο σημείο έχουν γίνει λίγο-πολύ πράξη. Ως προς τα οικονομικά κίνητρα, οι ερευνητές θεωρούν ότι σε όσους μεταπείθονται θα πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 50 ευρώ, είτε σε χρήμα, είτε σε μορφή δωροεπιταγής.

Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η έρευνα δεν αποκλείει ακόμα και μια λοταρία με ακριβά δώρα, ώστε να προσέλθουν περισσότεροι πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο και έναν κίνδυνο: "Δεν αποκλείεται χρηματικά κίνητρα και κάθε λογής δώρα να αποτρέψουν κάποιους. Για τους περισσότερους όμως θα πρέπει να είναι αρκετά μερικά σωστά και λογικά επιχειρήματα, όπως και μια απλή διαδικασία εμβολιασμού", καταλήγει η έρευνα του γερμανικού Πανεπιστημίου.

"10%-20% των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα πάνε χαμένα, διότι οι πολίτες απλά δεν προσέρχονται την προκαθορισμένη μέρα και ώρα για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Πρόκειται για μία εκνευριστική και αντικοινωνική συμπεριφορά", γράφει η Neue Osnabrücker Zeitung: "Νομικοί και ηθικοί κανόνες αποκλείουν έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Γιατί όμως να μην δίνονται δωροεπιταγές για ταξίδια, κινηματογράφους και εστιατόρια, ώστε να μεταπεισθούν αναποφάσιστοι; Και για να προλάβουμε τυχόν διαμαρτυρίες: Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια ανταμοιβή για όλους όσους εμβολιάζονται;"

"Είναι απαραίτητη μια λοταρία για εμβολιασμένους στη Γερμανία, όπως στις ΗΠΑ, για να σηκώσουν το μανίκι και όσοι ακόμη το σκέφτονται;" διερωτάται η Frankfurter Rundschau. "Ο εμβολιασμός ως γεγονός πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ή μπροστά στο εμπορικό κέντρο; Γιατί όχι; Ίσως με αυτούς τους τρόπους επιτευχθεί ταχύτερα η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων, από ό,τι με τις αφίσες του υπουργείου Υγείας".

Keywords
Τυχαία Θέματα