Εξαγορά: H Pet City περνά στη BC Partners

Η Pet City ιδρύθηκε το 1988 και έχει αναπτυχθεί ως οικογενειακή επιχείρηση καταφέρνοντας να γίνει ο ηγέτης της αγοράς στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου τρία εκατομμύρια πελάτες.

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BC Partners ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της ελληνικές εταιρείας Pet City

(PET CITY GROUP A.E.B.E), της μεγαλύτερης επιχείρισης λιανικής πώλησης τροφών κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της BC Partners GR Investment LP ενός fund ειδικού σκοπού που επιδιώκει να επενδύσει και να υποστηρίξει υψηλής ανάπτυξης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η BC Partners διαθέτει εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα καθώς έχει επενδύσει στην PetSmart, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης προϊόντων για κατοικίδια στις ΗΠΑ, στην Chewy, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου προϊόντων για κατοικίδια στις ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση 32 δισ. δολ. περίπου και στην VetPartners, τον κορυφαίο διαχειριστή κτηνιατρικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής και το τίμημα δεν έγιναν γνωστά ωστόσο αναμένεται να ολoκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Pet City ιδρύθηκε το 1988 και έχει αναπτυχθεί ως οικογενειακή επιχείρηση καταφέρνοντας να γίνει ο ηγέτης της αγοράς στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου τρία εκατομμύρια πελάτες. Η οικογένεια θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην Εταιρεία, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει επιτύχει διψήφια αύξηση πωλήσεων λόγω του μεγάλου δικτύου της με σχεδόν 80 καταστήματα, και της ισχυρής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της.

Η εταιρία PET CITY GROUP A.E.B.E., επικεφαλής της οποίας είναι ο Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), είναι επιχείρηση οικογενειακού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1988. Από το 1988-1995 η εταιρεία δραστηριοποιούταν στην χονδρική πώληση προϊόντων για κατοικίδια με πελατολόγιο που ξεπερνούσε τα 1.200 pet shops σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, το 1996, το εταιρικό ενδιαφέρον στράφηκε στην λιανική πώληση, με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία τροφών κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ.

Εταιρικοί μετασχηματισμοί

Σήμερα, η εταιρία Pet City διαθέτει προσωπικό 800 υπαλλήλων, εξυπηρετεί τους 3.000.000 πελάτες που εισέρχονται στα 80 εταιρικά καταστήματα της – πλέον 4 καταστημάτων υπό κατασκευή. Τα καταστήματα εντοπίζονται σε κεντρικούς κόμβους της Αττικής, της Χαλκίδας και της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα πιο διακριτά χαρακτηριστικά τους είναι το μέγεθος τους το οποίο κυμαίνεται από 200τμ έως 2.000τμ. Επιπλέον, τα προϊόντα που διατίθενται από τα Pet City ξεπερνούν τις 15.000 περιλαμβάνοντας προϊόντα από παγκοσμίως επώνυμες και αναγνωρισμένες εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι η Pet City προχώρρησε στη διάρκεια του 2020 σε εταιρικούς μετασχηματισμούς. Εγινε μερική απόσχιση του εμπορικού κλάδου και εισφορά στην απορροφώσα εταιρεία «ΜΜ Μώλος Επενδυτική και Διαχείριση Ακινήτων Α.Ε.», η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΠΕΤ ΣΙΤΙ GROUP Α.Ε. Το 2019 πριν την απόσχιση ο τζίρος είχε ανέλθει σε 38,557 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ελληνική αγορά αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή διαρθρωτική ανάπτυξη, καθώς η διείσδυση της ιδιοκτησίας και φροντίδας κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όπως εκτιμά η BC Partners.

Να σημειωθεί πως η BC Partners, μέσω της United Group, εξαγόρασε τη Forthnet, νυν Nova, πετώντας το γάντι στον ανταγωνισμό με νέες υπηρεσίες και προσφορές.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, partner και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε την Pet City στην οικογένεια της BC Partners και να επενδύσουμε στον ηγέτη της αγοράς στον ανθεκτικό και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα λιανικής πώλησης προϊόντων για κατοικίδια στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη επένδυση που έχει κάνει η BC Partners στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε για περισσότερα από 15 χρόνια και έχει εξελιχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη".

Η BC Partners είναι κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με περισσότερα από 33 δισ. ευρώ σε ενεργητικό υπό διαχείριση στους τομείς του private equity, του ιδιωτικού χρέους και των ακινήτων. Ιδρύθηκε το 1986, έχοντας διαδραματίσει ενεργό ρόλο για τρεις δεκαετίες στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς εξαγορών. Από την ίδρυσή της, η BC Partners έχει ολοκληρώσει 124 επενδύσεις private equity σε εταιρείες συνολικής εταιρικής αξίας άνω των 161 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα