Ευρωπαϊκές αγορές: Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες

Με απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι αγορές επιχειρούν να δουν τι θα ακολουθήσει μετά τη συμφωνία του OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου, ενώ συνεχίζουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τα αυξημένα κρούσματα Covid-19.

Στις πρώτες συναλλαγές της ημέρας, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε περί το 1,2%, με τον κλάδο του ταξιδιού και της ψυχαγωγίας να ηγούνται στις απώλειες με πτώση 2,4%.

Αυτή την ώρα, ο Stoxx 600 διολισθαίνει 1,19% στις 449.33 μονάδες. Στο Λονδίνο

ο FTSE 100 πέφτει 1,20% στις 6.924 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,11% στις 15.368 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει επίσης 1,26% στις 6.387 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,83% στις 24.340 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να ακολουθούν την πορεία των ασιατικών, με φόντο τη συμφωνία OPEC+. Κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής, δόθηκε τέλος σε μία έντονη διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την πολιτική εφοδιασμού που θα ακολουθούσε το καρτέλ και τον υπολογισμό της ποσόστωσης (την γραμμή βάσης που θα ληφθεί υπ' όψιν προκειμένου να υπολογιστούν οι περικοπές). Πλέον, με βάση τα νέα δεδομένα, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα έχουν, όπως είχε γίνει απαιτητό, τη δυνατότητα να υπολογίζονται οι περικοπές με βάση έναν υψηλότερο πήχη.

Το συναίσθημα στη Ευρώπη είναι επηρεασμένο από τον απόηχο των καιρικών καταστροφών και των χαμένων ζωών από της πλημμύρες στην Γερμανία και το Βέλγιο.

Παράλληλα, το νέο κύμα κρουσμάτων Covid, παράλλαξης Δέλτα, σε όλη την Ευρώπη συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα, με διάφορες χώρες να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων προστασίας. Προς την αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Βρετανία, η οποία αποφάσισε την άρση όλων των μέτρων παρά τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα