Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το Equifund

Ρωτάει εάν έχουν απορροφηθεί τα 260 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης δεδομένο ότι μέχρι το 2019 είχαν απορροφηθεί 96 εκατ. ευρώ

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την αξιοποίηση από την Κυβέρνηση του Equifund.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

για το που βρίσκεται η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλιστεί, δεδομένου ότι μέχρι το 2019 το συνολικό ποσό που είχε
διατεθεί στις επιχειρήσεις ξεπερνούσε μόλις τα 96 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση για το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Equifund υπογράφτηκε το Δεκέμβριο του 2016 μεταξύ της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο της ενίσχυση και ενδυνάμωση νεοφυών και καινοτόμων δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Το αρχικό κεφάλαιο του Equifund ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, μέχρι το 2019 το συνολικό ποσό που είχε διατεθεί στις επιχειρήσεις ξεπερνούσε μόλις τα 96 εκατ. ευρώ.
Στην ερώτηση τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνουν ότι η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Equifund αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά θετικό τρόπο από το οικοσύστημα των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας μας.
Δεδομένου ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει υπάρξει η παραμικρή επίσημη ενημέρωση για την πορεία του σημαντικού αυτού προγράμματος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό ποια είναι η σημερινή απορρόφηση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Equifund, πόσες επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα, σε ποιους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.

Τέλος, ρωτούν για την εκτίμηση του Υπουργείου σχετικά με την απορρόφηση ως το τέλος της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και αν υπάρχει σχεδιασμός/ προγραμματισμός για αντίστοιχα εργαλεία στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Keywords
Τυχαία Θέματα