Εrgon Foods: Από τη Θεσσαλονίκη σε Nτόχα και Άμπου Ντάμπι

Σε δημιουργικό οίστρο βρίσκεται η εταιρεία που αξιοποιεί τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και την «πειραγμένη» κουζίνα. 

Όταν το 2008 οι αδελφοί Γιώργος και Θωμάς Δούζης ξεκινούσαν και επίσημα την Ergon Foods στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία τότε με τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο ονειρεύονταν, αλλά μάλλον δεν είχαν φανταστεί ότι 14 χρόνια μετά, θα υπήρχαν παραρτήματα

του brand σε Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, ακόμα και στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης που σημειώνει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, παρά την πανδημία, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του, στις αρχές Ιανουαρίου, νέο παράρτημα της Ergon Foods στην Κύπρο, στην πόλη της Λεμεσού, ενώ αμέσως μετά, μέσα στις επόμενες ημέρες, ακολουθεί αυτό στην Ντόχα του Κατάρ, το πρώτο σε μια άγνωστη μέχρι τώρα αγορά, η οποία, όμως, μοιάζει τελευταία – και ειδικά για τις αλυσίδες εστίασης από όλο τον κόσμο- πολύ δελεαστική και με περιθώρια ανάπτυξης.

Στην παρούσα φάση γίνονται γευστικές δοκιμές και εκπαίδευση προσωπικού, προκειμένου άμεσα το νέο κατάστημα να ανοίξει τις πύλες του.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί έναν στόχο που υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό στο μυαλό των ιδρυτών, αλλά έγινε πραγματικότητα εν έτει 2022, δύο χρόνια σχεδόν μετά την επέλαση του κορονοιού και πρόκειται να ακολουθήσει, το πιθανότερο μέσα στην ίδια χρονιά ένα ακόμα κατάστημα στο Άμπου Ντάμπι, μέσα σε ένα από τα μεγάλα malls του εμιράτου.

Στην Κύπρο, εξάλλου, μετά το πρώτο τους κατάστημα στο Mall of Cyprus στην περιοχή του Στρόβολου, τα δύο αδέλφια άνοιξαν ακόμα ένα στην περιοχή της Λεμεσού, μέσα στο πολυκαταστήμα Έρα σε μια προσπάθεια να «πιάσουν» ένα πιο τουριστικό και πολυσυλλεκτικό κοινό.

Πηγές από την εταιρεία επισημαίνουν ότι η επενδυτική δραστηριότητα των αρχών του 2022 έρχεται μετά από μια θετική τελικά χρονιά, όπως αποδείχθηκε το 2021, καθώς τους τελευταίους μήνες του έτους, κατά τους οποίους τα καταστήματα ήταν ανοιχτά χωρίς διακοπή και υπήρξε άνοδος της τουριστικής κίνησης, αντισταθμίστηκαν σε έναν μεγάλο βαθμό οι απώλειες των πρώτων μηνών, οπότε και υπήρχαν συνεχιζόμενα lockdown λόγω κορονοιού και τα όποια έσοδα προέρχονταν, στην πλειοψηφία τους, από το e-shop και τις παραδόσεις κατ’ οίκον.

Μάλιστα τους μήνες του περασμένου καλοκαιριού είναι που υπήρξε και ιδιαίτερη άνοδος στα καταστήματα της εταιρείας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σκιάθος, η Σαντορίνη, η Λευκάδα και η Κέρκυρα, γεγονός που βοήθησε και την πορεία του συνολικού τζίρου για το 2021, που δεν αποκλείεται να κλείσει τελικά με διψήφια αναπτυξιακή πορεία.

Περαιτέρω ενίσχυση

Το 2022 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, σημαντικό έτος για την εταιρεία Ergon Foods, καθώς εξετάζονται, πέρα από την αγορά της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής και τα ενδεχόμενα μεγαλύτερης ανάπτυξης σε ήδη υπάρχουσες αγορές, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν προστιθέμενη αξία και έχουν ακόμα περιθώριο ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν κύκλοι της Ergon, ότι θα υπάρξουν νέα καταστήματα – είτε μέσα σε μεγάλα πολυκαταστήματα είτε αυτόνομα- στην Αγγλία, όπου, ήδη, υπάρχουν τρία παραρτήματα, λίγο πριν το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενώ υπό εξέταση είναι και το άνοιγμα καινούργιων παραρτημάτων στην Ελλάδα, σε αποκλειστικά όμως τουριστικούς προορισμούς, που έχει αποδειχθεί ότι ειδικά στη θερινή σεζόν αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.
Στο στόχαστρο έχουν μπει, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης αυτού του σκοπού, ευρύτερες περιοχές όπως Κρήτη και Πελοπόννησος, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει τελικός σχεδιασμός για το ποιο μέρος των συγκεκριμένων γεωγραφικών περιφερειών θα προτιμηθεί τελικά για την επιχειρηματική προσπάθεια της Ergon.
Σχεδιασμός, εξάλλου, υπάρχει και για ένα ακόμα κατάστημα στις Βρυξέλλες, μετά το Docks που άνοιξε στην πόλη πριν από μερικά χρόνια, ενώ από το μυαλό των αδελφών Δούζη δεν φεύγει η Θεσσαλονίκη, όπου σκέπτονται, να λειτουργήσουν, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ένα ακόμα παράρτημα Ergon που θα συνδυάζει εστίαση και φιλοξενία.
Aυτά σχεδιάζονται τη στιγμή που δεν έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τη λειτουργία του νέου καταστήματος στην συμπρωτεύουσα, το Ergon Agora East, λίγο έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πως ξεκίνησαν όλα

Το παρθενικό βήμα της εταιρείας των δύο αδελφών, οι οποίοι προέρχονται από οικογένεια με εμπειρία τριών γενεών στον τομέα των τροφίμων, ήταν η έναρξη μιας οικογενειακής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προώθηση μοναδικών ελληνικών προϊόντων από το χώρο των ποτών και των τροφίμων.

Εξάλλου, βοηθητικό για τα δύο αδέλφια ήταν το γεγονός πως υπήρχε, ήδη, η γνωριμία με παραγωγούς και αγρότες από όλη την Ελλάδα λόγω των σχέσεων της οικογένειας, οπότε το υλικό για την ανάπτυξη ενός δικτύου ήταν αρχικά διαθέσιμο σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό.

Το πρώτο επιτυχημένο πείραμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνδυάζει εστίαση και στέγαση, ακολούθησε η επιχείρηση της Αθήνας επί της οδού Μητροπόλεως, η οποία επίσης αποτελείται από ένα μεγάλο παντοπωλείο, εστιατόριο και ξενοδοχείο λίγων δωματίων: Κρασιά, αλλαντικά από όλη Ελλάδα, γλυκά, αρτοποιήματα, χειροποίητα ζυμαρικά από μικρούς παραγωγούς είναι μόνο κάποια από τα αγαθά που διαθέτει στα καταστήματά της εντός και εκτός των τειχών η Ergon, μαζί με μια ολοκληρωμένη εμπειρία εστίασης, ενώ όλα αυτά μπορεί και κάποιος να τα βρει στο e-shop που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της πανδημίας.

Σημαντικό ορόσημο της εταιρείας ήταν και το DIY meal kit της εταιρείας που λανσαρίστηκε πριν από κάποια χρόνια και απευθύνεται κυρίως στους millennials που επιθυμούν να μαγειρεύουν και να τρώνε σωστά: Η εταιρεία αναλαμβάνει να παραδίδει κατ’ οίκον όλα τα υλικά που χρειάζονται για τις καθημερινές συνταγές, στις μερίδες που επιθυμεί ο πελάτης, διευκολύνοντας τη ζωή του ελληνικού νοικοκυριού, ειδικά του εργαζόμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα