Έρευνα της C&W DNA: Η πορεία των αγορών επαγγελματικών ακινήτων στην Ευρώπη το 2020

Οι εμπορικές αγορές ακινήτων της Ευρώπης εξακολουθούν να επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, με σαφείς διαφοροποιήσεις μεταξύ τομέων και γεωγραφιών, σύμφωνα με το τελευταίο σχετική μελέτη της Cushman & Wakefield για το 4ο τρίμηνο του 2020.

Οι εμπορικές αγορές ακινήτων της Ευρώπης εξακολουθούν να επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, με σαφείς διαφοροποιήσεις μεταξύ τομέων και γεωγραφιών, σύμφωνα με το τελευταίο σχετική μελέτη της Cushman & Wakefield για το 4ο τρίμηνο του 2020.H Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield

Proprius στην Ελλάδα δηλώνει ‘’ η Ελληνική αγορά φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στις ανθεκτικότερες αγορές της Ευρώπης το 2020 με τα ενοίκια και τις αποδόσεις στον χώρο των καταστημάτων και των γραφείων να διατηρούνται στα ίδια με αυτά του 2019 επίπεδα για κεντρικά καταστήματα και σύγχρονα κτίρια γραφείων και με τις αποδόσεις να μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς στην αγορά της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε λιγότερα κεντρικά σημεία και παλαιοτέρα ακίνητα σε δευτερεύουσες θέσεις όπου είδαμε τις αποδόσεις να ανεβαίνουν και τα ενοίκια να συμπιέζονται.

Η έλλειψη ποιοτικών ακίνητων στην Ελληνική αγορά και η διατήρηση του ισχυρού ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε ακίνητα, στήριξε μέρος της αγοράς επαγγελματικών ακίνητων έτσι ώστε να καταγράψει ικανοποιητική πορεία το 2020’’.Ο Nigel Almond, επικεφαλής δεδομένων και αναλύσεων της Cushman & Wakefield, δήλωσε: ‘’ Η ενίσχυση των περιορισμών και οι αναφορές για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του 2020 έχουν επηρεάσει αρνητικά τις κεντρικές αγορές καταστημάτων της Ευρώπης καθώς τα μη ουσιώδη καταστήματα κλείνουν στις περισσότερες αγορές και τα επίπεδα τουρισμού καταβαραθρώνονται.

Τα γραφεία δείχνουν κάποια ανθεκτικότητα στις βασικές αγορές, αλλά η εξασθενημένη ζήτηση θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στα ενοίκια και τις αποδόσεις, ειδικά εκτός των βασικών αγορών. Εν τω μεταξύ, ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζει να επωφελείται από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στο διαδίκτυο και είναι έτοιμος για περαιτέρω αύξηση στα ενοίκια και συμπίεση στις αποδόσεις το 2021. "την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στο διαδίκτυο και είναι έτοιμος για περαιτέρω αύξηση στα ενοίκια και συμπίεση στις αποδόσεις το 2021. "Κατά τη διάρκεια του 2020, ο τομέας της εφοδιαστικής ήταν η μόνη κατηγορία ακινήτων που κατέγραψε αύξηση των ενοικίων και σταθερή συμπίεση στις αποδόσεις. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,8% κατά το 4ο τρίμηνο, ωθώντας την αύξηση σε ετήσια βάση σε 1,9% μετά από μέση αύξηση άνω του 3% το 2019.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 3,5%), η Γερμανία (+ 4,7%), η Γαλλία (+ 2,6%) και η Μπενελούξ (+ 3,5%) σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως αποτέλεσμα της σχετικά χαμηλής προσφοράς και της ισχυρής ζήτησης. Η συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στον τομέα και η ισχυρή ζήτηση στις μισθώσεις, οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων κατά 19bps έναντι του 4ου τριμήνου και διαμορφώθηκαν στο 5,05%. Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ο μόνος τομέας ακινήτων που η Cushman & Wakefield προβλέπει αύξηση των ενοικίων για το 2021 και συμπίεση των αποδόσεων σε πολλές αγορές.

Ο τομέας του λιανικού εμπορίου συνεχίζει να αισθάνεται τις συνέπειες της αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων και της μειωμένης επισκεψιμότητας. Τα κεντρικά ενοίκια σε κύριους εμπορικούς δρόμους στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά μέσο όρο -2,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο, οδηγώντας τα ενοίκια περαιτέρω στο κόκκινο με την ετήσια ανάπτυξη στο χώρο να βυθίζεται στο -10,6% σε ετήσια βάση. Αυτή είναι η χαμηλότερη απόδοση που έχει καταγραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησε η παρακολούθηση των αγορών από την Cushman & Wakefield. Συνολικά 22 από τις 46 αγορές που παρακολουθήθηκαν ανέφεραν πτώση κατά τη διάρκεια του τριμήνου με μεγαλύτερη πλειοψηφία (41 αγορές) να αναφέρουν πτώση κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι μεγαλύτερες πτώσεις (από έτος σε έτος) ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (-15,3%), τη Μπενελούξ (-11,1%), την Κεντρική Ευρώπη (-18,1%) και τη Γερμανία (-13,4%). Η μέση βασική απόδοση αυξήθηκε στο 4,72%, από 4,3% πριν από ένα χρόνο.Η χαμηλή ζήτηση για γραφεία, με την απορρόφηση σε ολόκληρη την Ευρώπη να μειώνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο το 2020, άφησε το σημάδι της στον τομέα των γραφείων. Η πορεία των ενοικίων γραφείων σε ολόκληρη την Ευρώπη έπεσε περαιτέρω σε αρνητική επικράτεια το 4ο τρίμηνο του 2020 με τον μέσο όρο των prime ενοικίων να μειώνεται -0,5%, σημειώνοντας χαμηλότερη ετήσια αύξηση κατά μέσο όρο -0,8%.

Αυτή ήταν η χαμηλότερη επίδοση του τομέα των ενοικίων από το 2ο τρίμηνο του 2010 στη αρχή της παγκόσμιας οικονομική κρίσης. Σε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές αγορές έχουμε δει κάποια ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια του έτους με ορισμένες αγορές να παρουσιάζουν θετική ετήσια ανάπτυξη, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 1,3%), τη Γερμανία (+ 0,6%) και τη Μπενελούξ (+ 0,3%). Ωστόσο, με τις περισσότερες αγορές να δείχνουν οριακές πτώσεις στο 4ο τρίμηνο, ο τομέας βρίσκεται υπό πίεση από την τρέχουσα ασθενή ζήτηση. Τα αυξανόμενα κίνητρα που παρέχονται προς τους χρήστες οδηγούν τα καθαρά ενοίκια στο κόκκινο το 4ο τρίμηνο του 2020. Οι αποδόσεις σε prime γραφεία δέχεται οριακή συμπίεση, ανεβάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,3%, με τους επενδυτές να παραμένουν πολύ θετικοί στα prime ακίνητα σε κεντρικές αγορές. Εκτός από ορισμένες επιλεγμένες αγορές, η Cushman & Wakefield προβλέπει περιορισμένη περαιτέρω καθοδική πίεση των αποδόσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα