Έρευνα ΕΒΕΑ - Deloitte: Αύξηση τζίρου σε μεταποίηση και τεχνολογία
Η υλοποίηση της εν λόγω έρευνας για 2η φορά είχε ως στόχο την εκ νέου αποτίμηση της αναπτυξιακής δυναμικής των επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΑ,
Στη δεύτερη περίοδο αναφοράς της έρευνας, συμμετείχαν περίπου 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και ποικίλων νομικών μορφών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας συνιστώντας τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα και συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλήθηκαν να παραθέσουν τις απόψεις τους γύρω από ευκαιρίες και προκλήσεις που άπτονται της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, της ψηφιακής / πράσινης μετάβασής τους, της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και το πώς εκλαμβάνουν γενικότερα το μακροοικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθεί μία συνολική επισκόπηση του επιχειρηματικού τοπίου στην Ελλάδα.
Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ανά θεματική περιοχή ανάλυσης:
Μακροοικονομικό περιβάλλον
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο μακροοικονομικό περιβάλλον, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις, σε επίπεδο μεγέθους των επιχειρήσεων, ως προς την εκτίμησή τους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις με 51-250 εργαζομένους, εκφράζουν περισσότερο θετική εκτίμηση απ’ ό,τι αρνητική για την προοπτική της οικονομίας και περισσότερες από 2 στις 3 επιχειρήσεις με 11-50 άτομα προσωπικό εκφράζουν ουδέτερη ή θετική εκτίμηση. Ωστόσο, οι μικρότερες επιχειρήσεις παρουσιάζονται πιο συγκρατημένες. Πιθανή πηγή σκεπτικισμού ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εμπόδια αναφορικά με την απρόσκοπτη δραστηριοποίησή τους, τα σημαντικότερα εκ των οποίων φαίνεται να είναι το φορολογικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία και οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ως προς τη διαφοροποίηση του κύκλου εργασιών το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αξίζει να αναφερθεί ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά των επιχειρήσεων που δήλωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, σημειώθηκαν στους κλάδους της μεταποίησης (καταναλωτικά προϊόντα - 54% και βιομηχανικά προϊόντα - 44%) και των ΤΠΕ (38%). Αντιθέτως, οι κλάδοι όπου δηλώθηκε μείωση του κύκλου εργασιών τους είναι εκείνοι του εμπορίου (χονδρικό εμπόριο – 51% και λιανικό εμπόριο – 49%) και των υπηρεσιών (39%).
Εξαγωγική δραστηριότητα
Ως προς την εξαγωγική τους δραστηριότητα, είναι θετικό ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα, παραμένει το ίδιο υψηλό σε σχέση το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις εξακολουθεί να έχει ή να σκοπεύει να αποκτήσει εξαγωγική δραστηριότητα, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να εμφανίζονται πιο εξωστρεφείς από τις μικρότερες. Είναι εξίσου σημαντικό ότι περίπου 2 στις 3 εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να εξάγουν σε 1-10 αγορές σήμερα.
Σε επίπεδο κλάδου, ιδιαίτερα αναπτυγμένη εξαγωγική δραστηριότητα ή πρόθεση για απόκτησή της, έχουν οι επιχειρήσεις των κλάδων του χονδρικού εμπορίου, των ΤΠΕ και της μεταποίησης, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών, της υγείας και των κατασκευών, δεν έχουν ή δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Ως προς τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, εκείνες παραμένουν οι κρίσεις και αναταράξεις στη διεθνή σκηνή (53%), η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού (42%) και η δυσκολία αξιοποίησης πιθανών ευκαιριών (36%). Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι περίπου 3 στις 4 επιχειρήσεις εξακολουθούν να διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, κατά το προσεχές διάστημα. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι περίπου το 60% των επιχειρήσεων με 11-50 και 51-250 άτομα προσωπικό δηλώνουν ότι θα επέλθει ελαφριά ενίσχυση των εξαγωγών τους.
Επενδύσεις & πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία
Σχετικά με την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι διαθέτουν ή πρόκειται να αναπτύξουν επενδυτικό πλάνο. Το 50% εξ αυτών χαρακτηρίζουν το επενδυτικό τους πλάνο ως «σημαντικού» ή/και «πολύ μεγάλου συνολικού ύψους» σε σχέση με τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις με
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιες παθήσεις θα κρίνονται με εφ’ όρου ζωής αναπηρία
- Τουρκικά ΜΜΕ: "Το ιταλικό πλοίο σταματήθηκε" - "Ευχαριστούμε Ελλάδα και Ιταλία"
- Ετοιμάζεται «πραξικόπημα» κατά της Καμάλα Χάρις;
- Δικηγόρος κατέθετε συστηματκά αγωγές σε βάρος σούπερ μάρκετ και φαρμακοβιομηχανίες για αλλοιωμένα προϊόντα
- Οι εργοδότες παραδέχονται: Οι εντολές επιστροφής στο γραφείο είχαν σκοπό να αναγκάσουν το προσωπικό να παραιτηθεί
- Smart Cities: Ένταξη 52 Δήμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»
- Σταϊκούρας: Υπέρ της κοινωνίας το όφελος του Δημοσίου από την αναχρηματοδότηση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου
- Στο 75,5% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας το α΄εξάμηνο
- Ποιοι φόροι εκτόξευσαν το πλεόνασμα στο εξάμηνο
- Φορολογικές δηλώσεις: Πρέσινγκ για παράταση-Το θέμα έφτασε και στον Μητσοτάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Mastercard: Η «οικονομία των εμπειριών» κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη
- Έρευνα ΕΒΕΑ - Deloitte: Αύξηση τζίρου σε μεταποίηση και τεχνολογία
- Όμιλος Fourlis: Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση στην Trade Logistics
- Το ευρώ ενισχύεται 0,04%, στα 1,0848 δολάρια
- Η Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ μέλος του UN Global Compact Network
- Εκπτώσεις για τους πρωτοετείς φοιτητές από τις Μινωικές Γραμμές
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Επιτακτική η ανάγκη έκδοσης νέων Voucher
- ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για κατάταξη εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ
- Στη Κρήτη την Παρασκευή ο Κ. Τσιάρας – Ομιλία σε Ημερίδα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού
- Χρηματιστήριο: Στις 1.456,49 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,70%
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Έρευνα ΕΒΕΑ - Deloitte: Αύξηση τζίρου σε μεταποίηση και τεχνολογία
- Εκπτώσεις για τους πρωτοετείς φοιτητές από τις Μινωικές Γραμμές
- Όμιλος Fourlis: Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση στην Trade Logistics
- ΠΟΥ: Οι Ευρωπαίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αλκοόλ παγκοσμίως
- Η Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ μέλος του UN Global Compact Network
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Επιτακτική η ανάγκη έκδοσης νέων Voucher
- Mastercard: Η «οικονομία των εμπειριών» κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη
- ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για κατάταξη εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ
- Το ευρώ ενισχύεται 0,04%, στα 1,0848 δολάρια
- Χρηματιστήριο: Στις 1.456,49 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,70%
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιμένουν για κατώτατη τιμή στα 50 λεπτά για το συμπύρηνο οι Σύλλογοι
- Στη Κρήτη την Παρασκευή ο Κ. Τσιάρας – Ομιλία σε Ημερίδα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Έρευνες και προφυλακίσεις στο Βέλγιο, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων
- Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 εκατ. ευρώ «κλείνει» ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο εξάμηνο
- Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 29,2 δισ. στο εξάμηνο – Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν
- ΥΠΑΑΤ: Υπεγράφη η μελέτη διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης ανάμεσα στον Κ. Τσιάρα, την Ολλανδική HVA και την ΤΕΡΝΑ Α.Ε
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τζια- Προειδοποίηση μέσω 112 στους κατοίκους
- Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του 2021 - Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την τελική επιχορήγηση των αγροτών
- ΑΒΑΞ: Επιτυχής η έκδοση ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ
- ΑΒΑΞ: Επιτυχής η έκδοση ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ