Έρχονται νέες ανατιμήσεις 5% έως 20% στους ξηρούς καρπούς

Λόγω αυξημένου κόστους ναύλων, πρώτων υλών και ενέργειας.

Νέες αυξήσεις στις τιμές των ξηρών καρπών προκαλούν τα αυξημένα κόστη σε ναύλα, στις πρώτες ύλες και στο κόστος της ενέργειας. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Μπαλαμούτσος οι μεταφορές των προϊόντων με κοντέινερ ειδικά από την Κίνα έχουν πολλαπλασιαστεί. Ενδεικτικά ανέφερε πως ένα κοντέινερ από το Βιετνάμ και την Ινδία έχει κόστος σήμερα 6.350 ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο το

κόστος ήταν 2.000 ευρώ.

Επεσήμανε ότι ένα άλλο στοιχείο του κόστους είναι η αύξηση στις πρώτες ύλες λόγω κακή σοδειάς από 5 έως 15%.

Ενδεικτικά ανέφερε πως το κόστος για το είδος του ηλιόσπορου, ο οποίος εισάγεται κυρίως από την Κίνα έχει αυξηθεί συνολικά 32% (πρώτες ύλες και ναύλα).

Ο τρίτος παράγοντας κόστους είναι η ενέργεια. Ο ίδιος έδειξε λογαριασμό ρεύματος όπου πέρυσι τον Αύγουστο πλήρωσε 5.912 ευρώ ενώ εφέτος για το ίδιο διάστημα ο λογαριασμός έγραφε 7.734 ευρώ ήτοι αύξηση 1.822 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από το κράτος θα αφορά καταναλώσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Συυνεπώς ανατιμήσεις όπως οι παραπάνω του Αυγούστου αλλά και του Ιουλίου στο ρεύμα δεν επιδοτούνται και επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
Ο κ. Μπαλαμούτσος επεσήμανε πως οι τιμές στον κλάδο των ξηρών καρπών είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και πως θα υπάρξει νέα αύξηση αν και ο ίδιος προσπαθεί όσο το δυνατό να απορροφά τις τιμές, αλλά πλέον αυτό είναι αδύνατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα