Έρχεται το «price map» για τα ακίνητα - Νέο ψηφιακό εργαλείο που θα δείχνει τις πραγματικές τιμές
Τέλη Μαρτίου ενεργοποιείται από την κυβέρνηση το νέο ψηφιακό εργαλείο που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν τις πραγματικές τιμές στα ακίνητα σε κάθε περιοχή της χώρας. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή θα αποτυπώνει την πραγματική αξία των ακινήτων ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και στα ενοίκια.
Πρόκειται για το «price map», το οποίο θα καταγράφει και το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τάξη στην αγορά, καταγράφοντας και αναλύοντας
Η νέα πλατφόρμα, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα αντλεί δεδομένα από συμβόλαια μεταβίβασης, αγγελίες πώλησης και ενοικίασης, καθώς και από φορολογικές δηλώσεις και το Κτηματολόγιο. Παρότι δεν θα εμφανίζονται προσωπικά στοιχεία των ιδιοκτητών, το σύστημα θα καταγράφει βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων – είδος, επιφάνεια, παλαιότητα, περιοχή και τίμημα πώλησης ή ενοικίασης – προσφέροντας για πρώτη φορά μια αξιόπιστη και διαφανή εικόνα των τιμών της αγοράς σε όλη την επικράτεια.
Στην πλατφόρμα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση οι πολίτες που επιθυμούν να δουν την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων τους, με δυνατότητα προβολής της τρέχουσας και διαχρονικής αξίας ενώ θα παρέχεται με αντίτιμο για χρήστες που επιθυμούν λεπτομερείς πληροφορίες για συγκεκριμένες περιοχές, ιδανικό για όσους σχεδιάζουν αγορές ή πωλήσεις.
Το «price map», σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και στα ενοίκια. Με την επέκταση της εφαρμογής, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα ενοικιοστάσια σε κάθε περιοχή. Παράλληλα, η νέα πλατφόρμα δεν αποκλείεται να αποτελέσει εργαλείο για τη φορολόγηση των ακινήτων, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανά δημοτικό διαμέρισμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες.
Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τη σύγκριση τιμών ανά περιοχή, ενώ ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό θα διευκολύνει την αναζήτηση πραγματικών τιμών συναλλαγών για ακίνητα σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα επίπεδα πρόσβασης στην πλατφόρμα θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Δωρεάν πρόσβαση: για πολίτες που επιθυμούν να δουν την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων τους, με δυνατότητα προβολής της τρέχουσας και διαχρονικής αξίας.
Με αντίτιμο: Για χρήστες που επιθυμούν λεπτομερείς πληροφορίες για συγκεκριμένες περιοχές, ιδανικό για όσους σχεδιάζουν αγορές ή πωλήσεις.
Επαγγελματική πρόσβαση: Για μεγάλους επενδυτές, τράπεζες και μεσιτικά γραφεία, παρέχοντας αναλυτικά δεδομένα και στρατηγικές πληροφορίες για λήψη αποφάσεων.
Παράλληλα «τρέχει» η ψηφιοποίηση των πληροφοριών και στοιχείων για τα ακίνητα σε όλη τη χώρα από την τοποθεσία έως και την εμπορικότητα κάθε περιοχής. Η ηλεκτρονική πύλη valuemaps.gov.gr εμπλουτίζεται αντλώντας πληροφορίες από την ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, e-Πολεοδομία, Δήμους. Θα λειτουργεί ως εργαλείο για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και την αυτόματη αναπροσαρμογή τους.
Μέσω ενός ψηφιακού μητρώου θα αντλούνται πληροφορίες αναφορικά με τις τιμές εκκίνησης, τους συντελεστές αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, των χαρτών, των πινάκων τιμών και του τρόπου υπολογισμού της αξίας ακινήτων. Παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τις ζώνες αυτές και παρέχεται λειτουργία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα για τη πορεία των τιμών στην αγορά και να αναπροσαρμόζει σε πραγματικό χρόνο τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου αυτές να ευθυγραμμίζονται με τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέα παράταση για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης – Κίνδυνοι και αλλαγές
- Συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ για αιτήματα και λύσεις oι αγρότες της Κρήτης
- LIVE: Υποστελέχωση στον πύργο ελέγχου δείχνει το πρώτο πόρισμα για την τραγωδία
- Ουάσιγκτον – Σύγκρουση αεροσκάφους με ελικόπτερο: Βίντεο από τα σωστικά συνεργεία στον ποταμό Ποτόμακ – «Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη»
- Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της SysteCom από την Q&R
- Οι νέες απαντήσεις Μητσοτάκη για την τραγωδία των Τεμπών - Αναταράξεις σε Κυβέρνηση και πολιτικό σκηνικό
- Απόστολος Αποστολάκος: Πιθανότερη η παραμονή του ΟΚΑΑ στου Ρέντη
- Οι ιδρυτές της FlexFin στο BV: Για πρώτη φορά οι ελληνικές ΜμΕ θα έχουν υψηλή πρόσβαση στο factoring
- Αμερικανικό αέριο: Το δόλωμα και η... φάκα για Ελλάδα και Ευρώπη
- Ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Έρχεται το «price map» για τα ακίνητα - Νέο ψηφιακό εργαλείο που θα δείχνει τις πραγματικές τιμές
- ΗΠΑ: Αεροπορικό δυστύχημα στην Ουάσιγκτον - Έχουν ανασυρθεί 18 πτώματα ως τώρα (vid)
- ΕΟΔΥ: Ενημέρωση για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας
- Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,25% με 4,50%, έπειτα από τρεις συνεχόμενες μειώσεις
- Ευρωαγορές: Κέρδη στο κλείσιμο της Τετάρτης, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο
- Χριστοδουλίδης: Ξεκινούν το 2025 οι αποζημιώσεις όσων έχασαν καταθέσεις τους από το «bail in»
- Ισπανία: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4,4% - Στα 1.184 ευρώ μικτά
- Aluma Hotels & Resorts: «Άνοιξε τις πόρτες της» στην Αθήνα με 3 νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης
- Μητσοτάκης για Τέμπη: Η Δικαιοσύνη θα βρει αν υπήρχε παράνομο φορτίο - Δεν λέμε όχι σε προανακριτική (vid)
- Αίγυπτος: «Όχι» από το Πρόεδρο Σίσι στο σχέδιο Τραμπ για εκτοπισμό Παλαιστινίων στη χώρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κίνα: Δημοφιλές παραμένει το πρόγραμμα ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών
- Επαναπροσδιορίζει την ιδέα της αντοχής η σπαστή φρέζα Alpego Tyson
- Αναθαρρεί το κρεµµύδι στη Βοιωτία, πληθαίνουν οι φυτεύσεις πανελλαδικά
- Στα 337 ευρώ η Φότζια, αισθητό έλλειμμα στις καλές ποιότητες σκληρού
- Συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ για αιτήματα και λύσεις oι αγρότες της Κρήτης
- Memorandum of Cooperation between HELMEPA and the Hellenic Shortsea Shipping Shipowners’ Association
- Ο εξαπατημένος Μητσοτάκης, ένα pin μαγικό και τα ασημικά της Vivartia
- Επί ποδός πολέμου η αντιπολίτευση μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη για Τέμπη- Νέα ερωτήματα
- Συνεδρίαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας
- Γαλλία: Αμφίβολη η επιβίωση της κυβέρνησης Μπαϊρού και η ψήφιση προϋπολογισμού