Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εκκινεί διαδικασία κανονιστικής παρέμβασης των κατασκευών

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των κατασκευών.

Η έμφαση θα δοθεί στις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των οικοδομικών έργων και έργων υποδομών, αλλά θα αξιολογήσει και το αν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Βέβαια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έλαβε υπόψη της την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία μεταξύ άλλων έπληξε σημαντικά και τον χώρο των

κατασκευών.

Εφόσον, στο πλαίσιο της εκκινηθείσας διαδικασίας δεν διαπιστωθεί η ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον υπό διερεύνηση κλάδο, τότε η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, μέσω δημόσιας διαβούλευσης μέσα σε 90 μέρες και αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 μέρες.

Αν γίνουν όλα αυτά και ακόμα η Επιτροπή δεν έχει μπορέσει να βρει συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού τότε θα ανακοινώσει μέτρα τα οποία είναι αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Τότε η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει –εκ νέου- επαρκώς και με πρόσφορο τρόπο τις απόψεις για τα μέτρα που ανακοινώνει και τις θέτει σε δημόσια διαβούλευση, η οποία κρατά 30 ημέρες.

Μετά το πέρας των 30 ημερών και αφού λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να επιβάλλει με απόφασή της που έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Αν η ΕΑ διαπιστώσει ότι η έλλειψη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού οφείλεται και σε νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, γνωμοδοτεί, κατ’ αρ. 23 του Ν. 3959/2011, για την κατάργηση ή τροποποίηση αυτών. Η γνωμοδότηση στη συνέχεια υποβάλλεται στον αρμόδιο Υπουργό και κοινοποιείται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα