Επιμένει στα σενάρια πολέμου ο Μπάιντεν και συγκάλεσε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε προειδοποίηση προς αμερικανούς πολίτες που ζουν στη Ρωσία για πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις».   

Μετά τη συνομιλία Πούτιν - Μακρόν και τις διαβεβαιώσεις να ενισχυθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί ο πόλεμος, οι ειδήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένουν στη συχνότητα του πολέμου με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

να παραμένει στην Ουάσινγκτον και δεν να μην ταξιδεύει στην περιοχή από όπου κατάγεται στη Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επέστρεφε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για ένα «οικογενειακό ζήτημα», όμως το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε και απόψε θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον. Λίγο νωρίτερα ο Μπάιντεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις «σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το CBS μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι διοικητές έχουν λάβει εντολές να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμενο αξιωματούχο των ΗΠΑ. Το ίδιο, δηλαδή ότι επίκειται εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνει συνεχώς ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Την ίδια περίιπου ώρα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε καταπείγουσα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη Ρωσία για πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη χώρα αυτή, συμβουλεύοντάς τους να σκεφτούν ένα σχέδιο για το πώς θα φύγουν από εκεί. «Υπήρξαν απειλές για επιθέσεις εναντίον εμπορικών κέντρων, σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων του μετρό και άλλων χώρων συγκέντρωσης πολιτών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και σε περιοχές υψηλών εντάσεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία» ανέφερε η πρεσβεία.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι αμερικανοί παραμένουν στο σενάριο που επαναλαμβάνουν εδώ και ημέρες για επίθεση της Ρωσίας αλλά όπως λένε και οι περισσότεροι αναλυτές αυτό φαίνεται να το θέλουν περισσότεροι οι ΗΠΑ παρά ο Πούτιν και λειτουργούν σαν να ασκούν πίεση στον Πούτιν να ξεκινήσει επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τη Ρωσία για τις πληροφορίες που έχουν περί πιθανών επιθέσεων.

«Και, αν όχι, πώς να το ερμηνεύσει κανείς όλο αυτό;» πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία επικαλείται «πηγές μέσων ενημέρωσης», χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά τα μέσα.

Στο μεταξύ μετά τη συνομιλία Πούτιν - Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον ελπίζει ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Γάλλο ομόλογό του, τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι μια καλοδεχούμενη ένδειξη ότι το Κρεμλίνο ίσως είναι ακόμη πρόθυμο να δεσμευτεί σε μια διπλωματική λύση για την κρίση της Ουκρανίας.

«Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι υποσχέσεις του προέδρου Πούτιν στον πρόεδρο Μακρόν είναι μια καλοδεχούμενη ένδειξη ότι ίσως είναι ακόμη πρόθυμος να δεσμευτεί στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης» ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η φωνή της Ουκρανίας πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο σε οποιεσδήποτε συζητήσεις», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα