Εντός Ιανουαρίου οι εξελίξεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν έρθει σε συμφωνία και ένα βήμα πριν από την τελική υπογραφή, Εθνική Τράπεζα και CVC Capital Partners για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, σύμφωνα με εκτιμήσεις

της αγοράς, το τίμημα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 420 και 450 εκατ. ευρώ.

Αν επιβεβαιωθεί η συμφωνία εντός Ιανουαρίου, τότε η ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών στην CVC αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από περίπου πέντε μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο.

Εθνική Τράπεζα και CVC Capital Partners βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετούς μήνες, ύστερα από τον διαγωνισμού που ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή της CVC πριν από περίπου ένα χρόνο.

Αναλυτές εξηγούν ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα με αρκετά τεχνικά ζητήματα που επηρεάζουν αποτιμήσεις, τεκμηρίωση επενδυτικών σχεδίων κ.α., ενώ καθυστερήσεις προκάλεσε και η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, εκτιμούν ότι οι συζητήσεις έχουν έρθει κοντά σε ένα ώριμο στάδιο και αναμένουν εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία εντός του Ιανουαρίου.

Νέος χάρτης στις ασφάλειες

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή, η CVC Capital Partners, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς με έδρα το Λουξεμβούργο, θα γίνει μεγάλος παίκτης στην ελληνική αγορά ασφαλειών. Η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με ίδια κεφάλαια άνω του 1 δισ. σημαίνει ότι κατακτά την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη αγορά.

Η CVC Partners, με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 111 δισ. δολαρίων και επενδύσεις από την Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία, έχει προχωρήσει και σε άλλες συμμετοχές στην Ελλάδα, όπως σε σημαντικές επιχειρήσεις του ιατρικού (μέσω του Hellenic Healthcare Group) και τεχνολογικού κλάδου.

Μία από τις τελευταίες της κινήσεις ήταν η εξαγορά των δραστηριοτήτων της D-Marin σε Ελλάδα, Κροατία και ΗΑΕ, από τον τουρκικό όμιλο Dogus, στις αρχές του 2020. Τον Απρίλιο του 2020 εξαγόρασε την ιστοσελίδα Skroutz που συνδέει περίπου 6 εκατ. καταναλωτές με 4500 εμπορικά καταστήματα και άνω των 10 εκατ. προϊόντων, παρέχοντας πληροφορίες και σύγκριση τιμών. Έχουν προηγηθεί συμμετοχές και εξαγορές σε ιδιωτικά νοσοκομεία όπως Metropolitan και Ιασώ, Υγεία, κ.α.

Προηγούμενες προσπάθειες

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε άλλους δύο διεθνείς διαγωνισμούς, ο πρώτος το 2017 και ο δεύτερος το 2018, όπου προέκυψε ενδιαφέρον, αλλά δεν προχώρησαν στο επόμενο βήμα.

Η πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής εντάσσεται στην υποχρέωση που ανέλαβαν οι τράπεζες το 2015 κατά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Οι τράπεζες θα έπρεπε να περιορίσουν τις μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις και συμμετοχές σε εταιρείες και καταστήματα (θυγατρικές) του εξωτερικού μέχρι τα τέλη του 2021.

Στο ίδιο γενικότερο πλαίσιο εντάσσονται οι υποχρεώσεις που ανέλαβαν για μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη εκπληρώσει σχεδόν το 80 με 90% των υποχρεώσεων αυτών.

Ήδη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πουλήσει συμμετοχές τους εντός και εκτός Ελλάδος σε εταιρείες του μη τραπεζικού κλάδου, όπως εταιρείες ακινήτων, ασφαλιστικές κ.α., ενώ πούλησαν ή περιόρισαν σημαντικά την παρουσία τους στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών ή καταστημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα