Έντονη ανησυχία για τη μετάλλαξη "Δέλτα" παγκοσμίως - Τι ισχύει για Ελλάδα

Η μετάλλαξη "Δέλτα" εξαπλώνεται παγκοσμίως και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι αυτή που τελικά θα επικρατήσει, έναντι των άλλων παραλλάξεων. Τι θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου ανέφερε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας πρότεινε lockdown σε Ηράκλειο

και Ρέθυμνο - Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας.

Η δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα πως δεν είναι απίθανο να δούμε τοπικά lockdown εξαιτίας της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, πυροδότησε τα σενάρια.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας πρότεινε lockdown σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Ειδικότερα, ο Νίκος Χαλκιαδάκης δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έγινε με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και δημάρχων του νησιού, προτάθηκε η επιστροφή σε καθεστώς lockdown, μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού στο Ηράκλειο.

«Ευτυχώς εχθές (σ.σ. προχθές) τη σώσαμε την παρτίδα. Με παρέμβαση των φορέων του νησιού, αλλά και του πρωθυπουργού, συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα κάτι τέτοιο, αφού ξεκινάει μόλις ο τουρισμός», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας με μία διαρροή διέψευσε τον Νίκο Χαλκιαδάκη. «Ουδέποτε και ουδείς πρότεινε lockdown για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου Κρήτης στην έκτακτη σύσκεψη. Αντιθέτως τονίστηκε η σημασία της συνεχιζόμενης επιδημιολογικής και εργαστηριακής επιτήρησης και η ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός ως το ουσιαστικότερο μέτρο για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και των επιπτώσεων της κυκλοφορίας του ιού και των μεταλλαγμένων στελεχών του» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Πορτογαλία

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο μεταδίδεται ταχύτατα σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως εξήγησε μία αναφορά, αργά χθες το βράδυ, με τις αρχές να προσπαθούν να σταματήσουν μία ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.

Το Ινστιτούτο Υγείας Ricardo Jorge εξήγησε στην αναφορά του ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία, αντιστοιχεί σε ποσοστό 51% των μολύνσεων στην κεντρική Πορτογαλία, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι "εξαπλώνεται γρήγορα" όπως συνέβη στην Βρετανία.

Τα νέα περιστατικά μόλυνσης αυξήθηκαν χθες, κατά 1.604 κρούσματα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τη 19η Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, εφαρμόζονταν λοκντάουν.

Συνολικά, η Πορτογαλία έχει αναφέρει 871.483 περιστατικά μόλυνσης με 17.081 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα νέα περιστατικά μόλυνσης καταγράφονται στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λισαβόνας, η περιοχή Αλγκάβρε στα νότια της χώρας, έχει τον υψηλότερο δείκτη μετάδοσης των κρουσμάτων "R" στο 1,34 σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία στα μέσα Μαΐου. Η Πορτογαλία είναι εξαρτώμενη από τον τουρισμό.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν και πάλι. Το καλοκαίρι έφτασε και οι παραλίες έχουν γεμίσει από κόσμο.

Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με ένα νέο ξέσπασμα κρουσμάτων της COVID-19 παρά τον επιτυχή εμβολιασμό του πληθυσμού του.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, το 70% των νέων κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Δέλτα.

Εξαιτίας της κατάστασης επιβλήθηκαν εκ νέου μέτρα προστασίας για να ελεγχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με το Reuters, από δω και στο εξής θα μπαίνει σε καραντίνα όποιος έχει εκτεθεί στην μετάλλαξη, ακόμη κι αν έχει εμβολιασθεί ή έχει ήδη νοσήσει.

Το Ισραήλ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων παγκοσμίως, γι’ αυτό και είχαν αρθεί σχεδόν όλοι περιορισμοί.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα καταγράφηκαν 125 κρούσματα, αριθμός-ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες.

Αυστραλία

Το Σίδνεϊ θα τεθεί απόψε σε σκληρό λοκντάουν για δύο εβδομάδες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν ένα γρήγορα διαδιδόμενο ξέσπασμα της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο κέντρο του Σίδνεϊ και στα ανατολικά προάστια της πόλης βρίσκονταν ήδη σε λοκντάουν εξαιτίας του ξεσπάσματος των κρουσμάτων, όμως οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν μετά την καταγραφή περισσότερων κρουσμάτων Covid-19, καθώς τα σημεία έκθεσης στον κορονοϊό αυξήθηκαν πέραν των αρχικών περιοχών ανησυχίας.

Το λοκντάουν, το οποίο ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό της πολιτείας Νέα Νότια Ουαλία Γκλάντις Μπερετζικλιάν, θα περιλάβει επίσης τις περιφέρειες Γαλάζιλα Όρη, Κεντρική Ακτή και Γουόλονγκονγκ, που περιβάλλουν το Σίδνεϊ.

Οι περιορισμοί στο Σίδνεϊ, όπου ζουν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, είναι οι πιο πρόσφατοι σε μια σειρά σύντομων, αλλά σκληρών λοκντάουν που επιβάλλονται τους τελευταίους μήνες σε πόλεις της Αυστραλίας για την αντιμετώπιση μικρών ξεσπασμάτων του κορονοϊου.

Νότια Αφρική

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού που εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία, φέρεται ότι έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις μολύνσεις από την COVID-19 στη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε σήμερα ο επιστήμονας Τούλιο ντε Ολιβέιρα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα