Εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις – Διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες επιδοτήσεις

Oι αγρότες δηλώνουν ότι η προκαταβολή δεν φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γεωπόνους, ενώ ακόμα δεν έχουν αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό τους και την ίδια ώρα βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζητώντας τις αποζημιώσεις που -όπως καταγγέλλουν- δεν τους έχουν δοθεί ακόμα από την πολιτεία, τονίζοντας ότι η προκαταβολή που έχουν πάρει δε φτάνει για να σπείρουν ξανά τα

χωράφια τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε σημερινή συνέντευξή του απαντά ότι έχουν δοθεί γενναίες προκαταβολές, ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο του για να συζητήσουν.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι μέσα σε 18 ημέρες έχουν δώσει 17,5 εκατ. ευρώ στους 2.100 κτηνοτρόφους που δήλωσαν απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου, ενώ με τους αγρότες έγινε σε δύο φάσεις μεγαλύτερος αριθμός, δόθηκαν 106 εκατ. και 27 εκατ., σύνολο 160.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες δηλώνουν ότι η προκαταβολή δεν φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γεωπόνους, ενώ ακόμα δεν έχουν αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό τους και την ίδια ώρα βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι σε πέντε μήνες θα έχει δοθεί το σύνολο των αποζημιώσεων με τους αγρότες να αντιτείνουν πως θα είναι αργά τότε αντιτείνουν οι αγρότες.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης στον ΑΝΤ1 μέχρι 30 Ιουνίου είναι η ημερομηνία που δώσαμε και ανακοινώσαμε ότι θα εξοφληθούν οι πάντες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους σε διάφορα σημεία της πόλης και μέσα στη μέρα αναμένεται να βγουν στους δρόμους. Συγκεκριμένα, οι διαμαρτυρίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την Επανομή, τη Θέρμη, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών και έξω από το δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες από την Επανομή αναμένεται να κινηθούν προς τον κόμβο του αεροδρομίου “Μακεδονία“, με 30-40 τρακτέρ, με σκοπό να τον αποκλείσουν, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, διεκδικώντας μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Αγρότες από τη Λητή βγήκαν με τα τρακτέρ τους περίπου στις 9:30 και κατευθύνθηκαν στον Λαγκαδά. Νωρίς το απόγευμα, σχεδιάζουν να τα παρατάξουν στο Δερβένι. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και από τον βόρειο τομέα της περιοχής και το Ζαγκλιβέρι, θα προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου του Λαγκαδά με τα τρακτέρ τους.

Στα Γιαννιτσά, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην πόλη. Θα επιδώσουν ψήφισμα και θα μείνουν εκεί έως τις 2 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα γήπεδα και την είσοδο της πόλης.

Εξάλλου, κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και αντίστοιχα στη Νάουσα και στις Σέρρες, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1 σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Αγροτικές κινητοποιήσεις σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και «απειλούν -όπως λένε -την βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής».

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ωρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.

Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αγροκτηνοτρόφος από την Πολυκάρπη Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος, του οποίου η οικογενειακή φάρμα το 2023 βραβεύτηκε από την ΕΕ ως η καλύτερη της Ευρώπης, «η μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων μας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για την ζωική και φυτική παράγωγη ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 52%». Τόνισε ότι «πρόκειται για χρήματα που λείπουν από το πορτοφόλι μας, χωρίς να έχουμε άμεσα η έμμεσα την ευθύνη για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα» επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση η οποία όπως ισχυρίζεται «δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τις ενέργειές της τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο».

Οι αγρότες της Κοζάνης μετά την συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα Κοζάνης κι όπως δήλωσε ο Στάθης Πασχαλίδης από τις αρχές της επόμενης βδομάδας «θα επιδιωχθεί σε συντονισμό με τα αλλά μπλόκα στην Περιφέρεια να αποκλειστεί ο κόμβος της Εγνατίας στην Σιάτιστα».

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στην λεωφόρο των κύκνων και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Ο Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα μετά από συνεννόηση όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα. Ο κ. Μπάμπης Ορφανίδης από το Καρπερό Γρεβενών μίλησε για τις επιπτώσεις των πράσινων πολιτικών της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας ότι «ενώ στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λιπασμάτων, των αγροεφοδίων, πληρώνουμε ήδη ως καταναλωτές την ραγδαία άνοδο των τιμών, την ίδια στιγμή τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές πως εξηγείται οι τιμές τους να κατρακυλούν στο χωράφι».

Keywords
Αναζητήσεις
enteinontai-oi-agrotikes-kinitopoiiseis--diamartyrontai-gia-to-afximeno-kostos-paragogis-kai-tis-meiomenes-epidotiseis.htm
Τυχαία Θέματα