Ενωση Σούπερ Μάρκετ: «Δεν ωφελεί τον καταναλωτή το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους»

Ο θεσμικός ρόλος της ΕΣΕ για το Μέλλον του Λιανεμπορίου Τροφίμων και Καταναλωτικών Αγαθών αλλά και τα προβλήματα που προκαλούν οι παρεμβατισμοί απασχόλησαν μεταξύ άλλων την πρώτη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης.

«Ο παρεμβατισμός δημιουργεί δυσλειτουργίες και δεν ωφελεί τον καταναλωτή. Ωστόσο, οποιοδήποτε πλαίσιο βελτιώνει την διαφάνεια θα το υποστηρίξουμε και θα προσαρμοστούμε σε οτιδήποτε προστάζει η ελληνική πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΕ

Αριστοτέλης Παντελιάδης σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στο «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος».

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΣΕ Απόστολος Πεταλάς αφού καλωσόρισαν τον Τύπο, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο θέμα του περιορισμού του περιθωρίου του μεικτού κέρδους και την αντίδραση της ΕΣΕ, τον πληθωρισμό των τροφίμων που οδήγησε σε συνέχεις ανατιμήσεις, το κόστος των logistics και τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, τον βιώσιμο ανταγωνισμό, καθώς και τις προκλήσεις και τάσεις για τους επόμενους μήνες αλλά και την θεσμική πορεία της ΕΣΕ κατά την διάρκεια των 7 μηνών από την ίδρυση της. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα του πλαισίου για τις προσφορές στα Σουπερ Μάρκετ που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους καταναλωτές.

Σχετικά με το πλαφόν στην κερδοφορία η ΕΣΕ το χαρακτήρισε ως «παρεμβατισμό» που θα φέρει δυσλειτουργία στην αγορά την οποία θα επωμιστεί ο καταναλωτής.

Ακόμη στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε πως η κερδοφορία του κλάδου το 2022 ήταν στο «κόκκινο» 1,47% και το 2023 αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα. Ωστόσο οι μεγάλες αλυσίδες προχωρούν σε νέες επενδύσεις μέσω δανεισμού με επιτόκια που έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης τονίστηκε πως όσον αφορά την τελική τιμή στο ράφι και την σύγκριση με το καλάθι άλλων ευρωπαϊκών χωρών ο πληθωρισμός τροφίμων, τo κόστος των logistics στο νότο και ο μικρότερος όγκος οδηγούν σε ανατιμήσεις.

Σχετικά με τις τάσεις στον κλάδο, η ΕΣΕ βλέπει ομαλοποίηση της αγοράς και τους τελευταίους δυο μήνες επιβράδυνση του ρυθμού των ανατιμήσεων καθώς και πτώση των επιτοκίων. Μια ακόμη τάση που καταγράφεται είναι η σταδιακή αύξηση των αμοιβών των εργαζόμενων στις μεγάλες αλυσίδες ως αποτέλεσμα μιας «κοινωνικής επιταγής» αλλά και η ενίσχυση της full time απασχόλησης. Ο κλάδος σήμερα απασχολεί 120.000 εργαζόμενους και η Ένωση εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 10.000 – 15.000 ενώ υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν ακόμα 8.000 θέσεις εργασίας. \

Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΣΕ, δήλωσε: «Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπόριου τροφίμων. Στόχος της είναι η προώθηση των θέσεων του κλάδου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα, προς όφελος των καταναλωτών, της κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας και των μελών της».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΣΕ, κ. Απόστολος Πεταλάς, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι αξίες της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας στηρίζονται στην υπευθυνότητα, την κοινωνική ευθύνη, τη διαφάνεια, την καινοτομία και την αειφορία. Δρούμε για τη διασφάλιση ενός υγιούς, νόμιμου και ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα του λιανικού και χονδρικού εμπορίου τροφίμων, προστατεύοντας επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες προκλήσεις και τις νέες απαιτήσεις της εποχής, για προϊόντα και υπηρεσίες που προσδίδουν προστιθέμενη αξία».

Keywords
Αναζητήσεις
enosi-souper-market-den-ofelei-ton-katanaloti-to-plafon-sto-pososto-kerdous.htm
Τυχαία Θέματα