Ελβετία: Στα 6,1 δισ. δολάρια τα ρωσικά assets που υπόκεινται σε κυρώσεις

Η ελβετική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής λάβει αναφορές για ρωσικά assets αξίας 5,75 δισ. Φράγκων (6,17 δισ. Δολαρίων) τα οποία επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Τα παραπάνω δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ποσό περιλαμβάνει σειρά ακινήτων σε resorts.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας εξάλλου, πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων που συνδέονται με τη Ρωσία,

και βλέπει περιορισμένο μόνο κίνδυνο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ελβετίας, από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Είχαμε ένα πολύ μικρό ποσό περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη Ρωσία. Στο μεταξύ, θα μπορούσαμε να πουλήσουμε τα περισσότερα από αυτά τα assets, έτσι ώστε η έκθεσή μας σε ρωσικά assets να είναι κοντά στο μηδέν”, τόνισε ο Thomas Jordan, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, μετά την απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πρόβλημα για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελβετίας.

"Η έκθεση του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα στη Ρωσία είναι μάλλον περιορισμένη επομένως ο ίδιος ο πόλεμος έχει περιορισμένη επίδραση στις τράπεζες ή σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελβετία”, τόνισε ο Jordan.

Εάν ο πόλεμος αλλάξει εντελώς την παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την Ελβετία, αλλά μέχρι στιγμής η επίδραση ήταν "πολύ μικρή, πολύ περιορισμένη”.

Ο Jordan τόνισε πως η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν έχει επιχειρηματική σχέση με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και δεν διατηρεί αποθέματα σε ρούβλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα