Ελληνική Ναυτιλία: Συνεισφέρει το 7,9% του ΑΕΠ - 14 δισ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών δημοσίευσε μια νέα μελέτη με τίτλο «Η συμβολή της Ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία. Προοπτικές και προκλήσεις».

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική επίδραση της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμήθηκε στα 14,1 δις ευρώ ετησίως (μέσος όρος περιόδου 2018-2021), που αντιστοιχεί στο 7.9% του ΑΕΠ,

σε 86,3 χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και σε περίπου 1,9 δις δημόσια έσοδα.

Η μελέτη επιβεβαίωσε την ηγετική θέση της ελληνόκτητης ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο και τη σημαντική συνεισφορά της στην εγχώρια οικονομία. Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ποντοπόρο ναυτιλία, η οποία αποτελεί κινητήριο μοχλό του παγκόσμιου εμπορίου, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη διαχρονικά και παγκοσμίως. Παράλληλα, οι γραμμές της επιβατηγού ναυτιλίας συνδέουν τη νησιωτική χώρα με την υπόλοιπη Ελλάδα και στηρίζουν κρίσιμα την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών, μεταφέροντας κατοίκους, επισκέπτες και εμπορεύματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι κυρίαρχη σε όρους χωρητικότητας του στόλου, αλλά η ελληνική σημαία είναι όλο και λιγότερο προτιμητέα. Μια σημαντική παράμετρος αποτελεί η περιορισμένη προσφορά ναυτικών από την Ελλάδα, που επιβεβαιώνεται και από τον μειωμένο αριθμό εισακτέων σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Η ανάγκη ενίσχυσης του ναυτιλιακού επαγγέλματος στην Ελλάδα είναι επιτακτική τόσο για τη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλιακής παράδοσης όσο και επειδή οι μισθοί των αξιωματικών και του κατώτερου πληρώματος είναι κατά κύριο λόγο υψηλότεροι από ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες στη ξηρά.

Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται σημαντικά από τη ναυτιλία, η οποία έχει με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αλλά κράτη μέλη (3,1%, έναντι μόλις 0,2% κατά μέσο όρο στην ΕΕ), ενώ οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 1/3 του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης. Tην τελευταία δεκαετία (2012-2022), η χώρα εισέπραξε €148,3 δισεκ. από θαλάσσιες μεταφορές στο εξωτερικό, ποσό που αντιστοιχεί στο 42% του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης.

Η ακτοπλοΐα στηρίζει τον τουρισμό και την παραγωγή στις νησιώτικες οικονομίες, ενώ και η κρουαζιέρα καταγράφει σημαντικό δυναμικό σε ένα πλαίσιο διαρκώς αυξανόμενων προσεγγίσεων πλοίων, το οποίο δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ανάπτυξη του homeporting.

Επιπροσθέτως, και οι λιμενικές υπηρεσίες εμφανίζονται ενισχυμένες την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, εξαιτίας αλλαγών στο επιχειρηματικό υπόδειγμα μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Στα λοιπά μέρη του ναυτιλιακού πλέγματος, η ναυπηγική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σημαντικά τη δεκαετία της κρίσης, ωστόσο, η επισκευή φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές εξαιτίας και της αναγέννησης των τριών μεγάλων ναυπηγείων (Νεώριο, Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα).

Τέλος, η κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα ενισχύει τη διασύνδεση με διεθνείς κρίκους της ναυτιλιακής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Keywords
Αναζητήσεις
elliniki-naftilia-syneisferei-to-79-tou-aep---14-dis-evro-etisios-stin-elliniki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα