Εκτός ελέγχου η τιμή στο ρεύμα: Στα 281,75 ευρώ η μεγαβατώρα

Ακόμα και πάνω από 300 ευρώ οι τιμές στην Ευρώπη. 

Εκτός ελέγχου κινείται η άνοδος στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε για σήμερα στα 281,75 ευρώ η μεγαβατώρα. Η άνοδος οφείλεται στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Σήμερα, Πέμπτη, το συμβόλαιο αναφοράς

του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έφτασε στα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το πετρέλαιο μπρεντ πλησίασε τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 281,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.

Το ίδιο και χειρότερα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη όπου οι τιμές ξεπέρασαν τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα με εξαίρεση τέσσερις, τις Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, που έμειναν λίγο χαμηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών μεταφράζονται σε τιμές στη λιανική, δηλαδή προς τους καταναλωτές σε 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Η επιδότηση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε διεύρυνση των κλιμακίων κατανάλωσης για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα την ελαφρά αύξηση του ποσού της επιδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις -που συνεχίζονται τον Μάρτιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα- διαμορφώνονται ως εξής:

- Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο τον Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh (από 300 kwh) η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.

- Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

- Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ρεύματος, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα