Εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία μιλούν στο BusinessNews.gr για τις εξελίξεις

Κλάδοι όπως οι αλευροβιομηχανίες, αλλά και οι εταιρείες που εμπορεύονται πρώτες ύλες κατασκευών είναι αυτοί που βρίσκονται περισσότερο στη «γραμμή του πυρός».  

Σε αναμένα κάρβουνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Οκυρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και την έναρξη εχθροθραξιών. Η πλειοψηφία των στελεχών των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η εβδομάδα που θα ακολουθήσει είναι κρίσιμη και θα καθορίσει τη συνέχεια ή όχι των δραστηριοτήτων και των συμπράξεών τους στην περιοχή.

Κλάδοι όπως οι αλευροβιομηχανίες, αλλά και

οι εταιρείες που εμπορεύονται πρώτες ύλες κατασκευών είναι αυτοί που βρίσκονται περισσότερο στο ‘’κόκκινο’’, με τις πρώτες να εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία τους για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, καθώς προμηθεύονται σημαντικό μέρος των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία και δεύτερον, γιατί η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πολύ πιθανό αρκετά σύντομα να επηρεάσει και να αυξήσει συνολικά τις τιμές των σιτηρών.

Για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην παρούσα φάση μίλησε στο BusinessNews.gr ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μύλοι Λούλη, Δημήτρης Ταρναράς: «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τα όσα γίνονται, πρόκειται για ένα σκηνικό το οποίο μας ενδιαφέρει το πως θα εξελιχθεί, με δεδομένο ότι η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 32% των σιτηρών στην Ευρώπη. Η οποιαδήποτε κρίση αλλά και η συνέχεια σε μια κρίση θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις αγορές και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ότι αυτό θα γίνει και εκφράζουμε την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει κατάπαυση των πυρών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό. Αυτό το οποίο μας επηρεάζει, ήδη, είναι σε επίπεδο κόστους ό,τι αφορά την ενέργεια και τα μεταφορικά, το οποίο, όμως, είναι κάτι το οποίο μπορούμε, προς το παρόν, να διαχειριστούμε».

Ο κ. Ταρναράς προσθέτει, ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για τις αλευροβιομηχανίες αν έκλεινε ο Βόσπορος: «Σε αυτή την περίπτωση θα αποκλείονταν ένα μεγάλο παραγωγικό κομμάτι για τις εταιρείες του κλάδου και θα δυσκόλευε πολύ και άμεσα τις αλευροβιομηχανίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μύλοι Κεπενού, ο οποίος μιλώντας στο BusinessNews τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις, παρακολουθούμε όπως όλοι τις εξελίξεις και θα δούμε πως θα πορευτούμε».

Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή η θυγατρική της ΕΛΤΟΝ στην Ουκρανία, η οποία φέτος συμπληρώνει τον 11ο χρόνο λειτουργίας της. Σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο BusinessNews.gr ο Group CFO του ομίλου, Αντώνης Γιάσαρης: «Από την πλευρά της ΕΛΤΟΝ, υπήρχε μια αναμονή ότι θα συνέβαιναν όσα τελικά συνέβησαν, οπότε θεωρώ ότι ήμασταν προετοιμασμένοι. Για την ακρίβεια, εδώ και πολλές εβδομάδες, έτσι όπως ήρθαν οι εξελίξεις, ήταν ηλίου φαεινότερον ότι θα συμβεί η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με γρήγορα αντανακλαστικά προχωρήσαμε άμεσα στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της θυγατρικής μας στο Κίεβο, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων μας και παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται».

Παρόλαυτα, όπως τονίζει ο ίδιος, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, μια ομάδα εργασίας, η οποία απαρτίζεται από 20 άτομα, για το πως θα ξεκινήσουν εκ νέου οι δραστηριότητες μετά την κρίση. «Πάμε βήμα βήμα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Το θετικό είναι ότι το οικονομικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης θυγατρικής μας στην Ουκρανία είναι μόνο γύρω στο 2% στον συνολικό μας τζίρο, οπότε θεωρούμε πως ό,τι και αν συμβεί στο άμεσο μέλλον και όσο και να διαρκέσει, δεν θα είναι κάτι που θα επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό το τελικό οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας για το 2022».

Σημαντικό θέμα, πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Γιάσαρης θα προκληθεί αν η Ρωσία βγει τελικά εκτός Swift, κάτι το οποίο θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχέσεις της με τις χώρες που συνεργάζεται.

«Το μεγάλο ζήτημα βρίσκεται στους προμηθευτές μας» τονίζει στο BusinessNews.gr στέλεχος της εταιρείας ΣΙΔΜΑ, η οποία πριν από μερικές ημέρες ανέφερε σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι «το ποσοστό του κύκλου εργασιών που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου».

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας Μιχάλη Σαμωνά: «Είμαστε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Η αλήθεια είναι ότι εμείς σαν εταιρεία αγοράζουμε κάποια υλικά από εκεί, για την ακρίβεια πολλοί παραγωγοί – προμηθευτές μας αγοράζουν από την Ουκρανία. Προς το παρόν δεν υπάρχει σημαντικό ζήτημα, ωστόσο αν το 40% συνεχίζει να έρχεται από τη συγκεκριμένη χώρα, τότε εκεί θα δημιουργηθεί θέμα. Όμως θεωρώ ότι είναι ακόμα νωρίς για το τι θα γίνει, δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσουμε, καθώς θα πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες για να δούμε τα σενάρια που θα επικρατήσουν. Όλοι αυτή τη στιγμή διαβάζουμε και ακούμε τα σενάρια, τόσο το καλό, όσο και το κακό. Είναι θετικό το γεγονός ότι ακόμα και θεσμικοί παράγοντες δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο καλό, εκτιμώντας ότι τελικά η παρενόχληση θα είναι σύντομη, όλα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι δεν θα βομβαρδίσουν τα εργοστάσια χάλυβα, που είναι ένα απίθανο ενδεχόμενο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το θετικό είναι το επικρατέστερο σενάριο, θεωρώ ότι δεν θα μας παρενοχλήσει πολύ ως εταιρεία και μάλιστα για το σύνολο του 2022. Τα πάντα θα εξαρτηθούν και από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες, γιαυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε».

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά την εταιρεία Γρ. Σαράντης, οι πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της εισηγμένης θέλουν την εν Ελλάδι διοίκηση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη της θυγατρικής στην Ουκρανία, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ανάλογα με τις εξελίξεις των προσεχών ημερών, μετά και από την προσωρινή παύση εργασιών του εργοστασίου της Ergopack στο Kaniv. Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος των δυο θυγατρικών της Γρ. Σαράντης (Ergopack και Hoztorg) που δραστηριοποιούνται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 7% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα