Έκκληση Βρετανίας σε ΕΕ για εύρεση "επείγουσας λύσης" στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη να συμβάλει εποικοδομητικά στην εύρεση επείγουσας λύσης, πριν από το τέλος του μήνα, για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο του Brexit, δημιούργησε ντε φάκτο εμπορικά σύνορα μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) και του βρετανικού εδάφους της Βόρειας Ιρλανδίας, επηρεάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού στα σούπερ μάρκετ.

Μεταξύ άλλων, τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις κατεψυγμένου κρέατος στα σούπερ μάρκετ

της Βόρειας Ιρλανδίας, με την κυβέρνηση Τζόνσον να εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της περίοδος χάριτος που λήγει στις 30 Ιουνίου και επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων στη Βρετανία, για παράβαση της μεταξύ τους συμφωνίας.

"Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να εμποδιστεί η πώληση κατεψυγμένου κρέατος στη Βόρεια Ιρλανδία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια επείγουσα λύση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

"Δεν έχουμε λάβει νέες προτάσεις από την ΕΕ. Έχουμε στείλει περισσότερες από 10 επιστολές στην Κομισιόν που προτείνουν πιθανές λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία γραπτή απάντηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

ΒΡΕΤΑΝΙΑΒ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα