Τσαβούσογλου: Με το που έφτασε στη Θράκη μίλησε για... «τουρκική μειονότητα»

Στις 12:15 θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής - Θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια σήμερα το βράδυ.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι μέχρι στιγμής η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Θράκη.

Ο Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά τις 10:00 για να μεταβεί στην συνέχεια στην Κομοτηνή.

Ωστόσο αμέσως με το που βρέθηκε σε ελληνικό έδαφος έκανε μία προκλητική αναφορά μέσω Twitter σε «τουρκική μειονότητα».

Δείτε το tweet

#BatıTrakya’daki soydaşlarımızla buluşmak ve ikili ilişkilerimizi ele almak üzere #Yunanistan'dayız.

In #Greece to meet members of Turkish Minority in #WesternThrace and discuss our bilateral relations. pic.twitter.com/9eJ59jNlsy

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) May 30, 2021

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Λίγο μετά τις 10 το πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το αεροσκάφος που μετέφερε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις 12:15 θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Εκεί αναμένεται να έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέ Μετέ και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ.

Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή το οποίο είχε επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν είχε έρθει στη Θράκη το 2017.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παρακαθήσει σε γεύμα με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» ενώ το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη θα κλείσει με επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στις 17:00.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έρχομαι με θετική ατζέντα»

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για την Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως έρχεται στην Ελλάδα με θετική ατζέντα.

Το πρώτο σκέλος της επίσκεψης Τσαβούσογλου, ξεκινά από τη Θράκη και συγκεκριμένα από την Κομοτηνή, γεγονός που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά.

Η Αθήνα κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και… απίθανη τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων με αφορμή το ταξίδι του Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα είναι ο on camera «τσακωμός» του με τον Ν. Δένδια όταν ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξ’ αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση «ρεβάνς» εκ μέρους του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, με την επίσκεψή του να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Όπως εκτιμάται όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να μεταδίδεται η εικόνα ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα, έστω και εάν δεν παράγονται απτά αποτελέσματα. Εξ’ ου και το σενάριο περί «ρεβάνς» του Μ. Τσαβούσογλου συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Συνέντευξη στο Βήμα

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έδωσε συνέντευξη ατο Βήμα της Κυριακής. Επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για θαλάσσια σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια εκτός του Αιγαίου και προσφυγή στην Χάγη κατόπιν διμερούς συμφωνίας στα επιμέρους θέματα. Και προειδοποιώντας πως η διευθέτηση των χωρικών υδάτων θα ήταν ένα θετικό βήμα απείλησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της ότι η Τουρκία είναι ικανή για όλα.

«Για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας η προτίμησή μας είναι η διπλωματία και διάλογος αλλά είμαστε ικανοί να πάμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που η γειτονική μας Ελλάδα ή άλλες χώρες επιλέξουν.»

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε. είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική»

Ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου αναφέρθηκε και στις έρευνες που διεξήγαγε τον περασμένο Αύγουστο στην ανατολική μεσόγειο το Ορουτς Ρεις υποστηρίζοντας ότι ήταν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Το ORUC REIS διεξήγαγε τις δραστηριότητές του σε περιοχές εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων.»

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο που αποτελεί εμπόδιο για το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας που προωθεί η Άγκυρα .

«Η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και τη Μεσόγειο εντέλλον ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ,όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε ,πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας.»

Λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών η Άγκυρα ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές της εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο Σάμο και Ικάρια.

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουέντι Σέρμαν συναντούσε στο Ντολμαμπαχτσέ το δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Η υπουργός επισκέφθηκε ΚΑΙ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα