Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Στο "κόκκινο" οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών

Σύγχυση επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες την Πέμπτη υπέστη το σκωτσέζικο ντους δύο αντικρουόμενων τοποθετήσεων υπουργών και μελών της υποεπιτροπής επιδημιολόγων, αναφορικά με την κατάσταση στην πόλη και την αναγκαιότητα ή μη λήψης πρόσθετων μέτρων στην αγορά και στα σχολεία.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, το πρωί συμμετείχαν στη διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια και άκουσαν

τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνουν πως δεν θα υπάρχει αυστηροποίηση των μέτρων αλλά μόνο αυξημένη επιτήρηση εφαρμογής αυτών που ισχύουν ήδη. Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα, πληροφορήθηκαν ότι η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί την αλλαγή του χρώματος του νομού από κίτρινο (Επίπεδο Α - Επιτήρησης) στο κόκκινο (Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου).

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, θα σημάνει την επιστροφή του λιανεμπορίου σε λειτουργία click away - και click in a shop για ορισμένες κατηγορίες - καθώς και το κλείσιμο τουλάχιστον των Λυκείων, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 που ισχύει σήμερα.

"Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει και τα δικά μας κλειδιά, μαζί με αυτά της εστίασης", ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη.

Ο ίδιος, στη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης στην Περιφέρεια ζήτησε από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας να του παραθέσουν στοιχεία που να δείχνουν την πραγματική συνεισφορά του εμπορίου στη διασπορά. "Εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα στα καταστήματα. Αν δεν ισχύει αυτό, ας μας πουν πως λέμε ψέματα ή κάνουμε λάθος και ας μας δώσουν τα στοιχεία. Αν αυτά δείχνουν μια μεγάλη κινητικότητα και αύξηση της διασποράς στην αγορά, ας μας κλείσουν. Τα δεδομένα άλλα δείχνουν. Ότι υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους ακόμα και όταν τα καταστήματα ήταν κλειστά", σημείωσε και πρόσθεσε:

"Τους είπα πως αν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις έπαιρναν 534 ευρώ κάθε φορά που αποφάσιζαν μέτρα, τα lockdown θα σταματούσαν. Βλέπουν μόνο την Ερμού στην Αθήνα και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Δεν βλέπουν τα χιλιάδες υπόλοιπα καταστήματα που έχουν 8 ως 10 πελάτες την ημέρα. Οι δύο υπουργοί φάνηκαν διαλλακτικοί, αυτά που είπαμε εισακούστηκαν, αλλά μετά ακούσαμε για κοκκίνισμα".

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, από την πλευρά του, πρότεινε στην ίδια σύσκεψη να κλείσουν τα πολυκαταστήματα, εκεί που υπάρχει συνωστισμός. "Τους είπα πως αν πρέπει να κλείσουν κάτι είναι τα καταστήματα άνω των 150 τ.μ. Εκεί παρατηρούνται οι ουρές. Δεν φταίνε οι χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες. Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχες ζήτησαν να κλείσουν τα σχολεία. Πήγαν μια βόλτα στην παραλία να δουν πού είναι πραγματικά ο συνωστισμός;", ανέφερε, προσθέτοντας πως με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, έχουν γίνει περίπου 1.000 τεστ σε μέλη του και δεν έχουν βρεθεί θετικά.

Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την αλλαγή των δεδομένων που έφερε η εισήγηση της υποεπιτροπής επιδημιολόγων και περιμένει με αγωνία τις κυβερνητικές αποφάσεις. "Έχω μπερδευτεί, δεν ξέρω τι θα γίνει. Αν υπάρξουν νέα μέτρα στην αγορά, θα υπάρχει σοβαρή επίπτωση στις επιχειρήσεις της πόλης και στην οικονομία της χώρας", τόνισε.

Το ιικό φορτίο στα υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, που προβλέπει την εξέλιξη των κρουσμάτων των επόμενων ημερών και εκπέμπει έγκαιρα σήματα κινδύνου, είναι ένας από τους δείκτες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι. Η αύξηση κατά 50% της μέσης τιμής των τελευταίων τριών μετρήσεων σε σχέση με αυτές στις αρχές Ιανουαρίου σήμανε "καμπανάκι". Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και επικεφαλής της διεπιστημονικής επιτροπής που διενεργεί τις μετρήσεις, Νικόλαος Παπαϊωάννου, με σημερινές του δηλώσεις κάνει λόγο για μια κατάσταση "εντόνως προβληματική, αλλά όχι εκρηκτική".

Οι ανιχνεύσεις του κορωνοϊού στα λύματα βρίσκονται στα επίπεδα της 15ης Οκτωβρίου του 2020, αλλά τώρα υπάρχει η εμπειρία και η υπευθυνότητα να γίνουν όσα πρέπει για να μην επαναληφθούν όσα τραγικά συνέβησαν στην πόλη το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ανέφερε, μιλώντας στο Mega.

Σήμερα, Παρασκευή, το πανεπιστήμιο αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία των δύο μετρήσεων της τρέχουσας εβδομάδας (Τετάρτης και Πέμπτης), ενώ αύριο, Σάββατο, θα ενσωματωθούν σε αυτά και οι μετρήσεις της Παρασκευής, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες μετρήσεις είναι μερικώς ενθαρρυντικές, καθώς δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας και όχι περαιτέρω αύξησή τους.

Η τάση αύξησης, πάντως, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα επιπέδωσης των καμπυλών, αναμένεται να αποτυπωθεί στον αριθμό των κρουσμάτων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα