ΔΝΤ: Προειδοποίηση για πιο διαρκή πληθωρισμό - Οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από απλώς μεταβατικός, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Το ζήτημα διαιρεί επί του παρόντος την επενδυτική κοινότητα, την οποία απασχολούσε εάν η πρόσφατη αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι εδώ για να μείνει.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 5,4% τον Ιούνιο - ο ταχύτερος ρυθμός σχεδόν 13 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός έφτασε το 2,5% τον Ιούνιο - το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018 και πάνω από τον στόχο της BoE για 2%.

Ως επί το πλείστον, το ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον θεωρεί αυτές τις πιέσεις τιμών ως παροδικές. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημικά εύρη του στις περισσότερες χώρες το 2022», δήλωσε το ΔΝΤ στην παρουσίαση του World Economic Outlook.

Εντούτοις, προειδοποίησε ότι «η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή».

«Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος οι μεταβατικές πιέσεις να γίνουν πιο επίμονες και οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να λάβουν προληπτικά μέτρα», δήλωσε το ΔΝΤ.

Οι υψηλότερες τιμές αυξάνουν τις πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αποσύρουν σταδιακά τις «χαλαρές» νομισματικές πολιτικές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα