Διπλασιάστηκε η χρήση κοκαΐνης το 2020 στην Αττική

Διπλασιασμός της χρήσης κοκαΐνης παρατηρείται στην Αττική, σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, οι δόσεις ανά 1.000 κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής έχουν διπλασιαστεί από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, από τις δύο δόσεις ανά 1.000 κατοίκους ημερησίως το 2019, ο αριθμός τους αυξήθηκε στις τέσσερις δόσεις το 2020. «Υπάρχει μια μεγάλη

αυξητική τάση στη χρήση κοκαΐνης, η οποία ξεπερνάει το ποσοστό του 60% σε σχέση με το 2019, με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία και να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», τονίζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι οποίες για να είναι ακριβείς και όχι υποθετικές υπολογίζονται πάντα σε σχέση με προηγούμενες, μέχρι τον Μάρτιο του 2020 καταγράφονταν ανά 1.000 κατοίκους δύο δόσεις, ενώ την τελευταία δεκαετία ήταν μία. Το φαινόμενο δεν απασχολεί μόνο τη χώρα, αλλά και όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα, με αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες η κατάσταση να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μάλιστα, ένα από τα ερωτήματα ου πρέπει να απαντηθούν σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη έχει να κάνει με το κατά πόσο τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν επηρέασαν τα ποσοστά χρήσης της ναρκωτική ουσίας.

«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ήταν αυτά τα ποσοστά. Στο δεύτερο άλλαξαν. Αυτό συνέβη γιατί το διάστημα από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020 είχαμε παρατηρήσει ότι υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 60% στη χρήση. Στην πορεία, όμως, διαπιστώσαμε ότι η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με τη μετέπειτα αυξητική πορεία που αγγίζει ένα επιπλέον 20% άρχισε να μας προβληματίζει έντονα και να μας δημιουργεί απορίες. Ετσι αποφασίσαμε πως δεν ήταν απαραίτητο η αύξηση στη χρήση της κοκαΐνης να συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την καραντίνα, που σημαίνει πως κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Ισως να υπάρχει μια μεγαλύτερη διακίνηση της ναρκωτικής ουσίας, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τις Αρχές. Ο,τι βλέπουμε στα λύματα είναι σε πραγματικό χρόνο, γι’ αυτό και ήρθε η ώρα να υπάρξει μια σύνδεση μεταξύ μας με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα