Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Στα σύνορα τις Ουκρανίας γίνεται "face control" για το ποιος θα φύγει

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει λάβει αξιόπιστες και επαληθευμένες αναφορές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει λάβει αξιόπιστες και επαληθευμένες αναφορές για διακρίσεις που έγιναν στα σύνορα της Ουκρανίας, ως προς το ποιος από ξένους υπηκόους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, θα περάσει, δήλωσε στο CNN ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο την Παρασκευή.

"Έχουμε αναφορές – αξιόπιστες αναφορές, επαληθευμένες

αναφορές – και ενεργούμε με τις αρχές και στις δύο πλευρές", είπε ο Βιτορίνο.

"Έχουμε ήδη προσεγγίσει τις αρχές τόσο στην Ουκρανία όσο και στις γειτονικές χώρες για να βεβαιωθούμε ότι όλοι όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την επικράτεια καταγωγής τους, το χρώμα του δέρματός τους, επιτρέπεται να περάσουν", πρόσθεσε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CNN, ο Βιτορίνο τόνισε ότι όλοι όσοι επιδιώκουν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση "πρέπει να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις".

"Παρά τον πόλεμο, υπάρχει ευθύνη των αρχών να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων. Οι πύραυλοι δεν κάνουν διακρίσεις ανάλογα με την εθνικότητα, χτυπούν όλους εξίσου", είπε.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι δεκάδες ξένοι υπήκοοι από τους οποίους πήρε συνέντευξη η οργάνωση —πολλοί από αυτούς φοιτητές— είχαν "αποκαλύψει ένα μοτίβο αποκλεισμού ή καθυστέρησης απέναντι σε αλλοδαπούς όταν επρόκειτο για επιβίβαση σε λεωφορεία και τρένα" που αποχωρούν από την Ουκρανία.

"Οι ξένοι που ζουν στην Ουκρανία αντιμετώπισαν άνιση μεταχείριση και καθυστερήσεις καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς", ανέφερε η Human Rights Watch.

Οι αλλοδαποί φοιτητές που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα είπαν στο CNN ότι αντιμετωπίζουν ρατσιστική μεταχείριση από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και τους συνοριακούς αξιωματούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα