Διευκρινίσεις από ΕΑΑΔΗΣΥ για τους διαγωνισμούς των self test

Με αφορμή δημοσιεύματα περί σκανδάλου σχετικά με τις προμήθειες των self test.

Με αφορμή δημοσίευμα στον έντυπο τύπο που αναπαρήχθη από τον ηλεκτρονικό τύπο περί σκανδάλου σχετικά με τους διαγωνισμούς για τα self tests» ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), Γ. Καταπόδης, ο οποίος τυγχάνει κουμπάρος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, εξέδωσε ανακοίνωση «προς αποκατάσταση της αλήθειας

και προκειμένου να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις». Σύμφωνα με τον κ. Καταπόδη:
1. Καμία «ύποπτη οδηγία», κανένας «ρόλος-κλειδί», καμία «χαλαρότητα» ή «ανοικτό πλαίσιο» από τον «κουμπάρο του Άδωνι». Οι αναφερόμενες στα δημοσιεύματα διευκρινίσεις και οδηγίες αποτελούν ομόφωνες αποφάσεις του συλλογικού οργάνου (δηλαδή, του Συμβουλίου) της ΕΑΑΔΗΣΥ, του οποίου τα 5 από τα 7 μέλη διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του
Προέδρου, του αναπληρωτή Προέδρου και του Αντιπροέδρου.
2. Το αναφερόμενο διευκρινιστικό έγγραφο του Μαρτίου αποτυπώνει την Δ15/2020 ομόφωνη απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ, όπως ομόφωνα υιοθετήθηκε και η αριθ. 24/2020 Κατευθυντήρια Οδηγία η οποία και ρητά μνημονεύει το έγγραφο αυτό (του Μαρτίου 2020), τα οποία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια και στην ιστοσελίδα της Αρχής, όπως όλα ανεξαιρέτως τα σημαντικά έγγραφα της ΕΑΑΔΗΣΥ.
3. Όλα τα έγγραφα της ΕΑΑΔΗΣΥ υπογράφονται πράγματι από τον Πρόεδρο, ο οποίος τυγχάνει ο εκ του νόμου εκπρόσωπος της Αρχής (άρ 8 ν.4013/2011).
4. Από το 2020 μέχρι σήμερα, η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει εκδώσει πληθώρα ομόφωνων γνωμών επ’ ευκαιρία των διατάξεων που κατά καιρούς ψηφίζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εν προκειμένω, η Γνώμη Α14/2021, αλλά και οι Α13/2021, Α5/2021, Α41/2020, Α35/2020, Α32/2020, Α31/2020, Α23/2020, Α21/2020, Α20/2020 κ.λπ., όλες αναρτημένες στην ιστοσελίδα της.
5. Αναφορικά δε με το «ΣΚΑΝΔΑΛΟ εκατομμυρίων» και προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τον ρόλο της Αρχής και του Προέδρου της, διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο της ελεγκτικής της αρμοδιότητας και των περιορισμών που ο νόμος εισάγει σε αυτήν (αρ. 2 παρ. 2 περ. ζ’ ν.4013/2011), η ΕΑΑΔΗΣΥ εξετάζει ανελλιπώς, διεξοδικά, όλες τις περιερχόμενες σε αυτήν καταγγελίες, είτε αυτές της περιέρχονται εγχάρτως, είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής ασφαλούς πλατφόρμας ανώνυμων καταγγελιών (whistleblowing) που εγκατέστησε. Προς τούτο, σημειώνεται ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που εγκατέστησε ασφαλή πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1937, πριν δε καν η οδηγία αυτή μεταφερθεί στην
εσωτερική έννομη τάξη.
6. Επίσης, για την πληρότητα της εικόνας και προς αποφυγή παρερμηνειών, θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ούτε κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος ή παράγοντας επιχείρησε, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να παρέμβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο ελεγκτικό έργο της ΕΑΑΔΗΣΥ.
7. Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ουδέποτε κάποιος εκ συντακτών των εν λόγω δημοσιευμάτων ή της αρχισυνταξίας τους επικοινώνησε με την ΕΑΑΔΗΣΥ πριν τη δημοσίευσή τους, προς παροχή τυχόν διευκρινίσεων, όπως θα επέβαλαν οι στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα