Διασύνδεση ταμειακών - POS: Ποιοι κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα έως 300.000 ευρώ

Μέχρι τώρα, μεταξύ των  παρόχων POS υπάρχουν πολλοί που έχουν προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης, όμως είναι αρκετοί αυτοί που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να …κινδυνεύει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου.

Αυστηρές κυρώσεις στους παρόχους πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS) που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις, θα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή,

εντείνοντας την πίεση στις εταιρείες για να τρέξουν γρηγορότερα τις διαδικασίες αναβάθμισης των λογισμικών οι οποίες είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων .

Η εν λόγω αναβάθμιση των λογισμικών των εταιρειών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων.

Το πρόστιμο για τους παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών POS αν δεν αναβαθμίσουν έως την προβλεπόμενη ημερομηνία τα λογισμικά τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Οικονομικών, θα φθάνει έως και τις 300.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ρητά θα προβλέπεται η υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά. Οι κυρώσεις θα αφορούν τις περίπου 35 εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS).

Μέχρι τώρα, μεταξύ των παρόχων POS υπάρχουν πολλοί που έχουν προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης, όμως είναι αρκετοί αυτοί που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να …κινδυνεύει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου και κατ’ επέκταση ο συνολικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών.

Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει κυρώσεις και για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Οι 35 νέοι κλάδοι έχουν περιθώριο έως τις 29 Φεβρουαρίου να προμηθευτούν τα POS και με βάση την τελευταία παράταση δεν θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και τον Μάρτιο.

Ωστόσο για τους κλάδους στους οποίους υπάρχει ήδη υποχρέωση χρήσης POS αν δεν τα διασυνδέσουν με βάση τις τρέχουσες προθεσμίες έως τις 29 Φεβρουαρίου, από την 1η Μαρτίου θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οριστεί στις 10.000 ευρώ.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι το τέλος του μήνα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ότι «το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την διακοπή, έστω και εν μέρει, της χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ένα έργο μάλιστα που είναι προς όφελος της κοινωνίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ ήδη η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Keywords
Αναζητήσεις
diasyndesi-tameiakon---pos-poioi-kindynevoun-me-tsouchtera-prostima-eos-300000-evro.htm
Τυχαία Θέματα