ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Θα φτιάξει πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αναπτύξει την καινοτόμο αυτήν τεχνολογία φωτοβολταϊκών στη χώρα μας

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών, σε αρδευτικές λίμνες ή σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί σε ορυχεία άνθρακα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που εμφανίζει πλεονεκτήματα όπως η σχετικά εύκολη εγκατάσταση

και συντήρηση αλλά και ο περιορισμός των απωλειών των υδάτων από εξάτμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το capital.gr, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αναπτύξει την καινοτόμο αυτήν τεχνολογία φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η θυγατρική της ΔΕΗ κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις πρώτες αιτήσεις πλωτών φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 50MW. Πρόκειται για έργα τα οποία θα εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας.

Παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε αιτήσεις έκδοσης βεβαίωσης αδειών για συμβατικά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 600MW. Με τις νέες αιτήσεις η ΔΕΗΑΝ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων ξεπερνά τα 6,5MW εκ των οποίων τα 2,5GW είναι φωτοβολταϊκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει δρομολογήσει την έναρξη κατασκευής εντός των επόμενων 24 μηνών έργων ισχύος 500MW, που σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται εντός του στόχου για εγκατάσταση συνολικά 1,5GW έργων μέχρι το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 εκ των οποίων των 34% θα κατευθυνθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος της επιχείρησης είναι να πενταπλασιαστεί η παραγωγή ΑΠΕ από 0,3 σε 1,6TWh.

Σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 170MW έργων σε λειτουργία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται περί τα 0,1GW ενώ ακόμη 0,25GW είναι έτοιμα για κατασκευή. Επίσης σε διαδικασία προετοιμασίας για συμμετοχής σε διαγωνισμούς βρίσκονται 0,17GW ενώ τα project που ωριμάζουν και αφορούν σε ἐργα που θα εγκατασταθούν σε παλιά λιγνιτικά πεδία φτάνουν τα 0,8GW.

Keywords
Τυχαία Θέματα