Χριστουγεννιάτικος τουρισμός: Πτώση στις κρατήσεις για εξωτερικό και εσωτερικό – «Πληγή» η βραχυχρόνια μίσθωση

Μειωμένη κίνηση καταγράφεται στις κρατήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό λόγω της πανδημίας και των περιορισμών.

Στις αφίξεις της τελευταίας στιγμής στηρίζουν τις ελπίδες τους οι αρμόδιοι φορείς για τον τουρισμό των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι μέχρι στιγμής κρατήσεις δεν εμπνέουν αισιοδοξία, αφού κυμαίνονται ανά περιοχή γύρω στο 50% ή και λιγότερο ανάλογα με την δημοφιλία του κάθε θερέτρου.

Σχετική άνοδο

στις κρατήσεις έχουν μόνο όσοι προορισμοί βρίσκονται κοντά σε θεματικά πάρκα όπως Τρίκαλα, Δράμα κλπ, για τις οποίες, σταδιακά, το ενδιαφέρον κορυφώνεται, χωρίς όμως να αγγίζει, σε καμία περίπτωση, επίπεδα άλλων ετών.

Η ίδια και χειρότερη εικόνα επικρατεί και σε ό,τι αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, με τις κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, παρά την εκτεταμένη διαφήμιση, ήδη από τον Οκτώβριο, μέσω Social media, ενημερωτικών mail και newsletter, να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κατά τους παράγοντες του τουρισμού μεγάλο κομμάτι της μείωσης αυτής σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το οποίο ήταν μια πολύ καλή χρονιά, αποδίδεται στον φόβο του κόσμου για τον Covid, αλλά και στην επιβολή μέτρων για τα ταξίδια, ενώ ένα ακόμα χτύπημα στην αρνητική εικόνα που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις και το ενδιαφέρον είναι και η ραγδαία, εκ νέου, άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ενοικίασης οικιών σε δημοφιλείς προορισμούς.

Εξίσου αρνητικό πρόσημο επικρατεί και στην διάθεση των Ελλήνων να φύγουν χριστουγεννιάτικες διακοπές εκτός Ελλάδος: Με τους κλασικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπως η Γερμανία και η Αυστρία να είναι στο ‘’κόκκινο’’ και με άλλους όπως το Λονδίνο και το Παρίσι να επιβάλουν συγκεκριμένους περιορισμούς, το ποσοστό που ταξιδεύει για τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό αναμένεται ελαττωμένο κατά 80%.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ έχει προαναγγελθεί εδώ και λίγες εβδομάδες από τον ΕΟΤ καμπάνια ανάδειξης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας, απευθυνόμενη τόσο σε 15 χώρες στόχους όσο και σε Έλληνες ταξιδιώτες, η οποία, όμως, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Αυτή τη φορά, κατά τον οργανισμό, «πρωταγωνιστές» στην καμπάνια αυτή δεν είναι οι θερινοί τουριστικοί προορισμοί ή τα νησιά της Ελλάδας, αλλά περιοχές οι οποίες έχουν να επιδείξουν πολύ καλής ποιότητας τουριστικό προϊόν για τους χειμερινούς μήνες, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

Ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για τη γιορτινή περίοδο μεταφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος: «Χωρίς να ωραιοποιώ καταστάσεις, η φετινή Χριστουγεννιάτικη σεζόν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τον κορονοιό, τα κρούσματα και τις απαγορεύσεις, με αποτέλεσμα ελάχιστες κρατήσεις στα ξενοδοχεία χειμερινού τουρισμού, τουλάχιστον προς το παρόν. Μια μέση πληρότητα για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είναι 50-60%, ενώ για την περίοδο των Φώτων, προς το παρόν, το ενδιαφέρον είναι μηδενικό».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο αυτή είναι η κατάσταση όπως προκύπτει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ενώ, κατά τον ίδιο, σίγουρα θα υπάρξει μια άνοδος όσο πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες από τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής που περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα κρούσματα του κορονοιού.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ πάντως, επισημαίνει ότι εκτός από την πανδημία, μεγάλο πλήγμα στις κρατήσεις των γιορτών έχει επιφέρει και η βραχυχρόνια μίσθωση: «Μέσα από το μέτριο ποσοστό κρατήσεων που υπάρχουν στα ξενοδοχεία μέχρι αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υπάρχει από τα σπίτια που ενοικιάζονται σε χειμερινά θέρετρα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, που τα προτιμούν πολλοί, τόσο λόγω μειωμένης τιμής, όσο και επειδή θεωρούν ότι θα είναι πιο προστατευμένοι από τον κορονοιό. Κάτι, το οποίο επί της ουσίας δεν ισχύει, καθώς σε αυτά, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, δεν γίνεται κανένας υγειονομικός έλεγχος, ενώ καταφέρνουν και κρατάνε χαμηλά τις τιμές, καθώς δεν έχουν κανένα έξοδο που βαρύνει τις τουριστικές επιχειρήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εν λόγω τουριστικός παράγοντας θίγει την ανάγκη για την ύπαρξη ενός αυστηρού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, σε φορολογικό και υγειονομικό επίπεδο, προκειμένου να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά το επιχειρείν.

Παράλληλα, η βραχεία γιορτινή τουριστική σεζόν φέτος έχει να αντιμετωπίσει και το ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο έχει ανεβάσει στα ύψη τα κόστη των καταλυμάτων, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ασύμφορη, δεδομένων των σταθερών εξόδων για μισθοδοσία, φορολογία κλπ., εγείροντας εκ νέου την άμεση ανάγκη στήριξης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στις τουριστικές επιχειρήσεις από τη νέα χρονιά.

Παρόλαυτα, η ελπίδα υπάρχει στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σε θέρετρα που συγκεντρώνουν επισκέπτες λόγω των χιονοδρομικών κέντρων και της γαστρονομίας. Κατά τον κ. Τάσιο, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι σε κλασικούς προορισμούς όπως η Αράχοβα, το Πήλιο, τα Λουτρα Πόζαρ, ο νομός Ιωαννίνων, αλλά και η ορεινή Αρκαδία, τα ξενοδοχεία των οποίων διαθέτουν ακόμα αρκετά δωμάτια.

«Ιστορικό παρελθόν ο χριστουγεννιάτικος τουρισμός»

Μειωμένη είναι η κινητικότητα και στον εξερχόμενο τουρισμό, καθώς η άνοδος των κρουσμάτων και οι περιορισμοί που ισχύουν σε συγκεκριμένες χώρες έχουν βυθίσει τις οργανωμένες κρατήσεις τύπου ‘’ξενοδοχείο-αεροπορικό εισιτήριο- ξεναγήσεις’’.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εν Ελλάδι ταξιδιωτικών γραφείων (FED HATTA) Λύσανδρο Τσιλίδη «υπάρχει ελάχιστη κίνηση τις φετινές γιορτές σε ό,τι αφορά το οργανωμένο ταξίδι, τόσο στον εισερχόμενο, όσο και στον εξερχόμενο τουρισμό. Θα έλεγα ότι αυτά που βιώνουμε φέτος σε σχέση με όσα βιώναμε παλιά αποτελούν «ιστορικό παρελθόν». Ο φόβος του κορονοιού, η παρουσία των συνεχών μεταλλάξεων, αλλά και η όλη διαδικασία με τα πιστοποιητικά και τα τεστ έχουν αποθαρρύνει τον κόσμο. Ως εκ τούτου είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα ταξιδέψουν οργανωμένα αυτά τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, η γενικότερη πτώση σε σχέση με τα νούμερα του 2019 αγγίζει ακόμα και το 80% και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τις μαζικές εξόδους των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς άλλων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό από το εξωτερικό, η μόνη εθνικότητα στην οποία υπάρχει κινητικότητα και έχουν, ήδη, γίνει κάποιες οργανωμένες κρατήσεις, είναι οι Ισραηλινοί. Οι συγκεκριμένοι επισκέπτες, προτιμούν, εξάλλου, τη χώρα μας 12 μήνες το χρόνο, με προτίμηση ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που προσφέρονται για αγορές και διασκέδαση.
Από την άλλη πλευρά, πολύ μικρό είναι το ποσοστό των επισκεπτών αυτών, οι οποίοι θα έρθουν φέτος από μακρινούς προορισμούς στην Ελλάδα όπως πχ η Ινδία, η Κίνα και η Αυστραλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της FED Hatta δεν παρουσιάζεται αισιόδοξος για το 2022, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι παγωμένα τα πάντα σε σχέση με την ερχόμενη χρονιά, ενώ ακόμα και οι προκρατήσεις μέχρι τον Μάρτιο από μεγάλους tour operators είναι πολύ περιορισμένες. Υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα στην αγορά και θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοιό και τις μεταλλάξεις του».

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κατά τους τουριστικούς παράγοντες, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον Υπουργό Τουρισμό Βασίλη Κικίλια, σε πρόσφατη συνέντευξη, οι πληρότητες των χειμερινών θερέτρων τις ημέρες των γιορτών αγγίζουν το 70-80%, δήλωση στην οποία αντιτέθηκαν φορείς της τουριστικής αγοράς, προβάλλοντας συγκεκριμένα δεδομένα από τα κατά τόπους σωματεία ξενοδόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα