Χριστουγεννιάτικα Πάρκα: Ανοίγουν μετά από δύο χρόνια με ρίσκο και εκτιμήσεις για μείωση επισκεψιμότητας

Με μειωμένη επισκεψιμότητα της τάξης του 40% λειτουργούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες τα Χριστουγεννιάτικα Πάρκα σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, σε μια απόπειρα να τονώσουν οικονομικά, στο μέτρο του δυνατού, τις τοπικές κοινωνίες.

Αν αυτό το κείμενο γράφονταν δύο χρόνια πριν, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα αποτελούσαν πόλο έλξης για πολλαπλές συνεργασίες, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη, τόσο της επισκεψιμότητας, όσο και της επιχειρηματικότητας.

Εφέτος όμως η κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους φορείς που οργανώνουν τα Χριστουγεννιάτικα χωριά ανά την Ελλάδα, τα οποία επιστρέφουν δύο χρόνια μετά την έλευση του κορονοιού, είναι αρκετά διαφορετική.

Με πρώτο μέλημα την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και στη συνέχεια την μεγιστοποίηση των εσόδων, με φόντο τα 7.000 κρούσματα, κατά μέσο όρο, που καταγράφονται καθημερινά, αυτή η επαναφορά τους γίνεται όχι τόσο με σκοπό το κέρδος, όσο για τη συντήρηση ενός αισιόδοξου κλίματος και της επανεκκίνησης των μηχανημάτων τους, για τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος της συντήρησης θα εκτοξεύονταν.

Εξάλλου, καθώς πρόκειται και για επιχειρήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τους Δήμους στους οποίους στεγάζονται, για 40 ημέρες τουλάχιστον είναι στο επίκεντρο της επιχειρηματικότητας και θα εξακολουθήσουν να αποδίδουν έσοδα σε αυτούς, είτε άμεσα, με τον Δήμο να είναι ο βασικός διοργανωτής του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου, όπως στην περίπτωση της Δράμας, είτε έμμεσα μέσω των μισθώσεων των χώρων που εκταμιεύονται στον εκάστοτε Δήμο, όπως στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων.

Μια κίνηση με επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά με στόχο να ανέβει η ψυχολογία του κόσμου και να «κινηθεί η αγορά» είναι αυτή του χριστουγεννιάτικου Πάρκου Christmas Factory, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το προηγούμενο Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον διοργανωτή του πάρκου και υπεύθυνο της επιχείρησης κ. Άρη Στάθη, «το να ανοίξεις ξανά ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο στις εποχές που διανύουμε θέλει μεγάλη επιχειρηματική τόλμη. Ωστόσο αποφασίσαμε να το κάνουμε, γιατί ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα επανέλθει, αυτό λαμβάνουμε και από τα μηνύματα στα Social media, ενώ από την άλλη πλευρά, ήταν και τεχνικό το ζήτημα, καθώς προτιμήσαμε να μην κρατήσουμε στις αποθήκες τον εξοπλισμό μας για τρίτη χρονιά, κάτι που θα μας κόστιζε και σε συντήρηση».

Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Στάθη, στην περίπτωση του Christmas Factory, το οποίο θα απασχολεί για τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την αρχή της χρονιάς 140 άτομα προσωπικό και πάνω από 200 επιχειρήσεις στο χώρο της Τεχνόπολης είναι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο προσωπικό των επιχειρήσεων που θα στεγάζονται στο Πάρκο.

Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επισκεψιμότητα στο χώρο αναμένεται να είναι κατά 30-40% μειωμένη. Μειωμένα είναι πάντως και τα κόστη των μισθωμάτων που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις, αλλά και το ενοίκιο που θα αποδώσει η επιχείρηση που οργανώνει το Christmas Factory στο Δήμο Αθηναίων.

Η φετινή επένδυση αναμένεται να είναι της τάξης των 600.000 ευρώ από πλευράς εταιρείας, ενώ συνολικά την τελευταία πενταετία έχουν δαπανηθεί για την ανάπτυξη της διοργάνωσης πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η διοργάνωση του 2021 πιθανότατα να μην έχει τελικά καθόλου κέρδη λόγω της χαμηλής επισκεψιμότητας: «Αυτή τη φορά δεν ανοίξαμε με σκοπό το κέρδος, αλλά για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε εκ νέου την επιχείρηση, να δώσουμε δουλειά σε ανθρώπους και αισιοδοξία στον κόσμο. Θεωρώ ότι στις αρχές Ιανουαρίου το κέρδος για την επιχείρηση θα είναι μηδενικό, αφού εκτιμώ ότι ελάχιστα θα πάρουμε πίσω από όσα επενδύσαμε, ωστόσο εκτιμώ ότι κάνουμε μια καλή αρχή για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στις διοργανώσεις του 2022 και του 2023, οπότε και σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, θα έχει υπάρξει μια σχετική κανονικότητα».

Μύλος των Ξωτικών (Τρίκαλα): Θα υπάρξουν απώλειες

Την ίδια στιγμή, από τον Αύγουστο ελήφθη η απόφαση για να επιστρέψει μετά από δύο χρόνια απουσίας το επιτυχημένο Χριστουγεννιάτικο πάρκο των Τρικάλων «Μύλος των Ξωτικών», το οποίο, ήδη, από τον Οκτώβριο ξεκίνησε να προσλαμβάνει προσωπικό για τα θεματικά εργαστήρια, τη διαχείριση κοινού, τον χώρο στάθμευσης οχημάτων κλπ.

Το εν λόγω πάρκο ανοίγει τις πύλες του στις 3 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου του 2022, με «κάθε επιφύλαξη λόγω των κρουσμάτων και της κατάστασης» όπως τονίστηκε και από το Δήμο Τρικκαίων.

Η περυσινή απώλεια του χριστουγεννιάτικου πάρκου στοίχισε ιδιαίτερα στους Τρικαλινούς επιχειρηματίες, με δεδομένο ότι την τελευταία χρόνια που έγινε το 2019, επρόκειτο για μια επένδυση 1 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν ο κινητήριος εμπορικός μοχλός στην περιοχή, για ξενοδοχεία, εστίαση κλπ για όλο τον Δεκέμβριο και για 40 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Χάρη Τσάβλο, υπεύθυνο της διοργάνωσης, «φέτος, στην δέκατη χρονιά λειτουργίας του, ο Μύλος θα ανοίξει τις πύλες του, πιο φιλικός από ποτέ προς το περιβάλλον, αναγεννημένος και με όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, δεδομένου ότι θα υπάρχουν σίγουρα απώλειες λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την πολιτεία, αλλά είναι τόσο θετικά τα μηνύματα από τον κόσμο που αποφασίσαμε να το κάνουμε, παρά το αρνητικό περιβάλλον».

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μια επένδυση 650.000 ευρώ, με τουλάχιστον 25 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ενώ από την διοργάνωση επωφελείται όχι μόνο η οικονομία του νομού Τρικάλων, αλλά ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Οι κρατήσεις από τα γύρω ξενοδοχεία, τα οποία ήδη, είναι κλεισμένα για τα τριήμερα του Δεκεμβρίου κατά 70%, ήδη από τον Νοέμβριο, δίνουν μια αισιόδοξη νότα για την φετινή πορεία του Μύλου των Ξωτικών, ωστόσο, μάλλον θα είναι δύσκολο να υπάρξει το ρεκόρ του 2019, με 1,47 εκατ. επισκέπτες, αρκετοί από τους οποίους προήλθαν και από το εξωτερικό, χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Ρωσία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, ακόμα και από την… Κίνα.

Ονειρούπολη (Δράμα): Ναι μεν κορονοιός αλλά... αθρόα η συμμετοχή από τους επαγγελματίες

Την ίδια στιγμή, στις 5 Δεκεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες της και η ‘’Ονειρούπολη’’ στη Δράμα, η έναρξη ή όχι λειτουργίας της οποίας έγινε… θρίλερ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας τους προηγούμενους μήνες μέχρι να αποφασιστεί η επιστροφή του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου της περιοχής, το οποίο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του, πρώτο από όλα στην Ελλάδα, από το 2003.
Σύμφωνα τελικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας η «Ονειρούπολη» θα λειτουργήσει, μόνο για εμβολιασμένους και σύμφωνα με τα μέτρα που θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, για λιγότερο από ένα μήνα, ενώ αθρόα υπήρξε και φέτος η συμμετοχή από τους επαγγελματίες της περιοχής που ανέμεναν την προκήρυξη για την έναρξη της διοργάνωσης.

Κατά τον δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο πρόκειται για μια επένδυση, η οποία, ακόμα και εν μέσω κορονοιού, αναμένεται να μεταμορφώσει εκ νέου, μετά από απουσία δύο ετών, την πόλη της Δράμας και την ευρύτερη περιοχή, προσδίδοντάς της πολλαπλή επιχειρηματική υπεραξία, όπως και το 2019, οπότε διοργανώθηκε για τελευταία φορά πριν την πανδημία.
Μάλιστα προ κορονοιού, η συγκεκριμένη αποτελούσε επένδυση 500.000 ευρώ με συνεχή ανοδική πορεία, ενώ το 2019 έκλεισε με πάνω από 600.000 επισκέπτες, τόσο από την ευρύτερη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αλλά και τα ελληνικά νησιά.

Φέτος, η επένδυση που γίνεται, αγγίζει τα 340.000 ευρώ, ενώ συνεργάζονται άμεσα 32 επιχειρήσεις από όλο το νομό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Δήμαρχο, πολλά από τα καταστήματα της πόλης εργάζονται για ένα μήνα, παράλληλα με την Ονειρούπολη και βγάζουν κέρδη και έξοδα για πάνω από μισό χρόνο, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητά τους.
Παράλληλα, διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το ποσό που λαμβάνει και ο Δήμος από αυτή τη δραστηριότητα, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 70% των κερδών εκείνης της περιόδου, έστω και μειωμένο λόγω και των ελαττωμένων μισθώσεων που ισχύουν λόγω πανδημίας.

Η φετινή επισκεψιμότητα, πάντως, στην περίπτωση της Ονειρούπολης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Δήμου, δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή του 2019, καθώς, ήδη, τα μηνύματα είναι θετικά από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα