Χάρκερ (Fed): Αναμένω «μεθοδικές» αυξήσεις επιτοκίων φέτος με βάση την εξέλιξη των δεδομένων

Ο Χάρκερ άφησε να εννοηθεί ότι επί του παρόντος δεν είναι υπέρ των εμπροσθοβαρών αυξήσεων των επιτοκίων.

Mια σειρά «σκόπιμων, μεθοδικών» αυξήσεων στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων φέτος, δήλωσε ότι αναμένει ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, Πάτρικ Χάρκερ, ενώ θα ξεκινήσει σύντομα η μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.

«Η ουσία είναι ότι οι γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές,

οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα από ό,τι εγώ -και οι συνάδελφοί μου στη FOMC- νιώθουμε άνετα», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο Χάρκερ την Τρίτη, αναφερόμενος στον καθορισμό της πολιτικής της Fed.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού τους στο μηδέν αυτόν τον μήνα με αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Έκτοτε, αρκετοί εξ αυτών δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στην αύξηση κατά ένα πιο επιθετικό ρυθμό στη συνάντησή τους στις 3-4 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, εάν χρειαστεί για να θέσουν υπό έλεγχο τις πιέσεις των τιμών.

Ο Χάρκερ άφησε να εννοηθεί ότι επί του παρόντος δεν είναι υπέρ των εμπροσθοβαρών αυξήσεων των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι αναμένει «μια σειρά σκόπιμων, μεθοδικών αυξήσεων καθώς η χρονιά συνεχίζεται και τα δεδομένα εξελίσσονται».

Ανέφερε ότι η οικονομία θα ξεπεράσει την τάση του ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 3% έως 3,5% φέτος πριν υποχωρήσει σε περίπου 2% έως 2,5% τα επόμενα χρόνια. Είπε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 4% φέτος πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% τα επόμενα δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα