Μπάιστερμπος (EKT): Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα ζητά να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες  της οικονομίας και "να επιταχύνουν ρυθμό" οι τράπεζες.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας από τους πιστωτές, ώστε να βοηθήσει στην άνοδο

της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της από το επίπεδο «junk», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα.

«Η διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας που έχουν απομείνει», δήλωσε ο Mάρτιν Μπάιστερμπος , απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Μπάιστερμπος αυτές τις ανισορροπίες τις προκαλεί το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών. Οι μεταρρυθμίσεις που υπολείπονται αφορούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η πανδημία, οι ελληνικές Αρχές έχουν προχωρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης», εκτιμά το στέλεχος της ΕΚΤ και προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της «και μετά το τέλος της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας».

Χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το σχέδιο της Ελλάδας για τη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας βρίσκεται δύο αναβαθμίσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα -- ένα επίπεδο που αναμένει να ανακτήσει το αργότερο το 2023.

Το σχέδιο για τη στήριξη από την ΕΕ, γνωστό ως "Ελλάδα 2.0" περιλαμβάνει χρηματοδότηση πράσινων και ψηφιακών πρωτοβουλιών, «αντιμετωπίζει σημαντικές και μακροχρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και θα αντλήσει σημαντικά ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης», επισήμανε ο κ. Μπάιστερμπος.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση εξακολουθούν να είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που -αν και μειώθηκαν από το ανώτατο όριο των 107 δισ. ευρώ το 2016 παρέμειναν στα 21 δισ. ευρώ περίπου τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπάιστερμπος ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει «ουσιαστική πρόοδος» από τις τράπεζες στο θέμα της ελάφρυνσης επισφαλών χρεών, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στις νεότερες πιστώσεις είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες πρέπει να «επιταχύνουν τον ρυθμό» τους σχετικά με την αναδιάρθρωση ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα