Αξιολόγηση: Μας «έστησε» ο S&P

Ο οίκος δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή.

Αν κάποιος διάβαζε την Παρασκευή ορισμένες οικονομικές ιστοσελίδες θα θεωρούσε σχεδόν σίγουρη την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο S&P Global Ratings. Αντ' αυτού ο οίκος δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας γεγονός που σημαίνει ότι τηρεί στάση αναμονής μέχρι την επόμενη αξιολόγησή του που είναι προγραμματισμένη

για τον Απρίλιο του 2022. Ακούστηκε ότι την διαρροή περί αναβάθμισης έκανε πρωθυπουργικός σύμβουλος.

Ο συγκεκριμένος οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο "ΒΒ" (δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα) ενώ τον περασμένο Οκτώβριο είχε επαναλάβει την αξιολόγηση, θέτοντας θετικές προοπτικές. Αυτή η ένδειξη θετικών προοπτικών, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε διάστημα 12-18 μηνών περίπου. Κάποιοι όμως βιάζονταν,.

«Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εντός των επόμενων 12-18 μηνών εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό, τι προβλέπουμε αυτήν τη στιγμή και ισχυρότερη από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η αναβάθμιση θα μπορούσε επίσης να εξαρτηθεί από μια σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια σημαντική μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας"», σημείωνε ο οίκος στην αναφορά του.

Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου η Moody’s θα ασχοληθεί με την Ελλάδα. ενώ ακολουθεί η Fitch το νέο έτος.

Άνοδος οι αποδόσεις των ομολόγων

Πάντως, εν αναμονή χθες της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1%.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων δεν είναι θετικό καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού. Για παράδειγμα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν το απόγευμα στο επίπεδο του 1,02% ενώ στη διάρκεια της ημέρας έφθασε το 1,038%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,29% από το 0,12% και του 15ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,099% από 1,068%.

Keywords
Τυχαία Θέματα