Α.Π.Σ.Ι. «ΠΙΝΔΟΣ»: «Ανοίγει φτερά» με επενδύσεις 27 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024

9, 5 εκατ ευρώ για νέα Βιομηχανική Μονάδα Επεξεργασίας Κοτόπουλου, με 5 καινούριες γραμμές παραγωγής και 100 νέες θέσεις εργασίας . Ο τζίρος για φέτος  και τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη,  εντός και εκτός Ελλάδας.

Το γεγονός ότι αποτελεί πρότυπο παράδειγμα συνεταιριστικής επιχείρησης συνεχίζει να αποδεικνύει σταθερά ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», που δραστηριοποιείται από το 1958 στο κλάδο της πτηνοτροφίας. Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου

εγκαινίασε την νέα Βιομηχανική Μονάδα Επεξεργασίας Κοτόπουλου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων και αυτή δεν είναι η μόνη κίνηση που έχει δρομολογήσει προκειμένου να διατηρηθεί σε αναπτυξιακή χρονιά και τα επόμενα χρόνια.

9,5 εκατ. ευρώ για την νέα μονάδα

Η νέα μονάδα έχει προϋπολογισμό επένδυσης που αγγίζει τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει οικόπεδο 80 στρεμμάτων, κτιριακές εγκαταστάσεις 7.000 τ.μ., Βιολογικό Καθαρισμό για την προστασία του περιβάλλοντος και μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανδρέας Δημητρίου, η χρηματοδότησή του προήλθε από Ίδια κεφάλαια, Κρατική επιχορήγηση στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων “Γενική Επιχειρηματικότητα” του αναπτυξιακού ν. 4399/2016. και δανεισμό των Τραπεζών: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Eurobank.

Η νέα μονάδα δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις της ανενεργής πλέον Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ), τις οποίες απέκτησε σε πλειστηριασμό η Πίνδος έναντι 1 εκατ. ευρώ. Στις καινούριες εγκαταστάσεις έχουν αναπτυχθεί 5 νέες γραμμές παραγωγής με προϊόντα έτοιμα ψημένα, νωπά και κατεψυγμένα καθώς επίσης γραμμή αποστέωσης κοτόπουλου, γραμμή παραγωγής κατεψυγμένου γύρου και γραμμή παραγωγής μαριναρισμένων προϊόντων κοτόπουλου ενώ μελλοντικά προβλέπεται και η ανάπτυξη μίας νέας ακόμα γραμμής παραγωγής έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου. Κάθε γραμμή έχει παραγωγικές δυνατότητες που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια τεμάχια ανά ημέρα (8ώρη βάρδια). Πολύ σημαντικό είναι πως δημιουργεί 100 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στους ήδη 1200 εργαζόμενους του Συνεταιρισμού, που διαθέτει 500 κανονικά μέλη και 60 συνεργαζόμενους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια.

Η νέα 4η μονάδα της Πίνδος στα Ιωάννινα, που αυτή την στιγμή και για ένα μήνα λειτουργεί πιλοτικά, αναμένεται να παράγει 50 από τους συνολικά 250 κωδικούς της εταιρείας και εκτιμάται πως θα συνδράμει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια της επιχείρησης να επεκταθεί τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και νέοι κωδικοί (nuggets, cordon bleu, φτερούγες, γύρος κοτόπουλο και από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, έτοιμα γεύματα κ.α.) που αναμένεται να αποτελέσουν βασικό όπλο της Πίνδος για περαιτέρω ανάπτυξη. Όπως μάλιστα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Πίνδος Λάζαρος Τσακανίκας το πλάνο της επιχείρησης προβλέπει μέσα στην επόμενη 5ετία τα προϊόντα αυτής της μονάδας να συνεισφέρουν το 10% του ετήσιου τζίρου, όταν τώρα η σχετική υπάρχουσα γκάμα αντιστοιχεί στο 3%.

Και άλλες κινήσεις στα σκαριά

Ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ όμως δεν σταματά στην νέα μονάδα και έχει ήδη δρομολογήσει και άλλες κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού, διατηρώντας την ηγετική μας θέση στον κλάδο της πτηνοτροφίας, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική έρευνα, στην ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου ακολουθώντας υπεύθυνες πρακτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε πως η Πίνδος υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 27 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020 – 2024. Μεταξύ άλλων, ήδη η επιχείρηση έχει δημιουργήσει ερευνητική μονάδα στην οποία γίνονται δοκιμές για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος εμπλουτισμένου με πολυφαινολες (με κάποια παράγωγα από ελαιόλαδο και ελιά) σε συνεργασία με πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παράλληλα πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται στα σκαριά και νέο σφαγείο, το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία σε βάθος τριετίας. Τέλος αναφοράς χρήζει και η απόφαση του Συνεταιρισμού να δημιουργήσει δυο ενεργειακές κοινότητες (φωτοβολταικά πάρκα) σε Ιωάννινα και Κέρκυρα για την διάθεση ρεύματος στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στο εν λόγω εγχείρημα έχουν επενδύσει 65 μέλη του ΑΠΣΙ Πίνδος και αυτή την στιγμή τα πάρκα βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης.

Μερίδιο 30% στην ελληνική αγορά, 280 εκατ. τζίρος

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Λάζαρος Τσακανίκας παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών ο ΑΠΣΙ Πίνδος κατορθώνει να διατηρεί ηγετική θέση στην ελληνική αγορά κοτόπουλου/προϊόντων κοτόπουλου, όπου πλέον η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ετήσια βάση έχει ανέλθει στα 20 κιλά. Το μερίδιο της επιχείρησης ξεπερνά το 30% και την φέρνει στην πρώτη θέση, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί για την συνέχεια είναι να καταγράφεται κάθε χρόνο ανάπτυξη της τάξεως του 5% περίπου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, το 2021 οι πωλήσεις στο 8μηνο καταγράφουν ήδη άνοδο 10% και όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα «κλείσει» με σημαντική άνοδο τζίρου, o οποίος υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε 280 εκατ. ευρώ. Σημείωσε, ακόμη, πως αν δεν είχε εμφανιστεί η πανδημία της Covid-19, o AΠΣΙ Πίνδος θα ξεπερνούσε σίγουρα τα 300 εκατ. ευρώ τζίρο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αλλά η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα επιβάλλει σταδιακά και μεθοδικά βήματα καθώς έχουν δημιουργηθεί νέες προκλήσεις. Μια εξ αυτών αλλά πολύ σημαντική είναι η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, που οδήγησαν τον ΑΠΣΙ Πίνδος αναπόφευκτα σε ανατιμήσεις στα προϊόντα του. Συγκεκριμένα, επέλεξε να μετακυλήσει την εν λόγω αύξηση κόστους κατά 50% στους παραγωγούς και κατά 50% στα σούπερ μάρκετ, στα οποία διέθεσε τα προϊόντα του σε τιμή κατά΄6%-7% αυξημένη από 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, πάντως, η κατάσταση αναμένεται να αποκλιμακωθεί τον Ιούνιο του 2022.

Οι στόχοι για τις εξαγωγές

Τέλος το πλάνο του ΑΠΣΙ Πίνδος προβλέπει και σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών, που αυτή την στιγμή συνεισφέρουν λιγότερο από 5% του τζίρου. Ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές σε Κύπρο, Βουλγαρία και Αλβανία ενώ πρόσφατα προσεγγίστηκαν και οι αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας, και της Σουηδίας, με βασικά προϊόντα διάθεσης στις τρεις τελευταίες τον κατεψυγμένο γύρο κοτόπουλο και το κοτόπουλο φιλέτο. Παράλληλα η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές προσπάθειες να «μπει» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να «ανοίξει» την αγορά του Κόλπου και των Αραβικών Χωρών. Στις εν λόγω αγορές θα βασιστεί στα προϊόντα της από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, που έχουν πιο premium χαρακτήρα. Φυσικά η νέα μονάδα και τα προιόντα που θα παράγει αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της Πίνδος να διευρύνει το εξαγωγικό της αποτύπωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα