Ανδρέας - Πλάτων Βρεττός, CEO Ravenna A.E.: «Πιο δύσκολη η διαχείριση των ανατιμήσεων από τα δύο λοκντάουν»

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας ειδών υγιεινής και πλακιδίων, εξηγεί στο BusinessNews.gr τους λόγους της θεαματικής πορείας στη δύσκολη διετία 2020 και 2021 και μιλάει για τις νέες επενδύσεις που έρχονται εντός του 2022. 

Ξεκινώντας από το Σίδνει της Αυστραλίας, όπου μεγάλωσε και σπούδασε, εξαιτίας της μετανάστευσης των γονιών του, ο Ανδρέας - Πλάτων Βρεττός ίδρυσε το 2001, στα 28 του χρόνια λίγο μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, την εταιρεία

ειδών υγιεινής και πλακιδίων Ravenna. Από τότε στην εικοσαετή πορεία της εταιρείας η εταιρεία κατάφερε να βρεθεί σε ηγετική θέση στον κλάδο. Το, δε, e-shop της κατόρθωσε μέσα στην πανδημία να τερματίσει πρώτο σε πωλήσεις πλακιδίων και ειδών υγιεινής, κερδίζοντας μήνα με το μήνα, όλο και περισσότερο κοινό. Κλείνοντας το 2020, η εταιρεία σημείωσε αύξηση τζίρου από 15,855 εκατ. ευρώ στα 21,6 εκατ. ευρώ τζίρο, ελέω και του e-shop που «κράτησε» την πελατεία ενώ και το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί με αύξηση των πωλήσεων. Ο Ανδρέας - Πλάτων Βρεττός δεν μένει όμως σε αυτά και σχεδιάζει τη δημιουργία νέων επενδύσεων τη χρονιά που έρχεται: ένα νέο φυσικό κατάστημα 7.500 τμ και ενός κέντρου διανομής έκτασης 18.000 τμ. Για όλα αυτά ο επικεφαλής της εταιρείας μιλάει στο BusinessNews.gr.

Τoν ερχόμενο Φεβρουάριο κλείνουμε δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πως θεωρείτε ότι επηρέασε η πανδημία την πορεία της εταιρείας;

Σαφώς η πανδημία επέδρασε αρνητικά στην ανάπτυξη της εταιρείας. Καταρχήν τα φυσικά μας καταστήματα παρέμειναν κλειστά λόγω lockdown, και οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος δεν μπόρεσαν - όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια - να καλύψουν τις δικές τους πωλήσεις. Τελικά όμως το ηλεκτρονικό κατάστημα πήγε πάρα πολύ καλά, φτάνοντας να γίνει το 2ο σε πωλήσεις σημείο, μετά το κατάστημα του Κηφισού. Ακόμα, παρά τις δυσκολίες, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, βοήθησε ώστε να υπάρχει μεγάλη αύξηση πωλήσεων το 2020 και το 2021. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία και το lockdown, τα δύο τελευταία αυτά χρόνια θα είχαμε έως και 15% επιπλέον πωλήσεις. Το καλό είναι ότι, όπως σε κάθε μεγάλη δυσκολία, η πανδημία μας έκανε σοφότερους, καθώς ήταν μια ευκαιρία να γίνουμε πιο ευέλικτοι και να οργανωθούμε καλύτερα σαν εταιρεία, βρίσκοντας νέους τρόπους λειτουργίας και πιο αποτελεσματικές λύσεις. Για παράδειγμα, αυτό που κάναμε μέσα στον κορονοιό ήταν το ό,τι βελτιώσαμε σημαντικά το δίκτυο διανομής μας.

Ωστόσο, με αιτία αλλά και με αφορμή την πανδημία ήρθαν οι ραγδαίες αυξήσεις των πρώτων υλών παγκοσμίως. Πόσο έχει επηρεαστεί η RAVENNA και από αυτή τη νέα πραγματικότητα; Πιστεύετε ότι είναι κάτι που θα το έχουμε μπροστά μας για αρκετό καιρό;

Η διαχείριση των ανατιμήσεων των πρώτων υλών, είναι σαφώς πιο δύσκολη από τη διαχείριση των δύο lockdown, και το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο με την τεράστια αύξηση των ναύλων για την εισαγωγή των εμπορευματοκιβωτίων. Όλες οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από αυτές τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα δυστυχώς θα είναι η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση τους προσεχείς μήνες. Γενικά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών και των ναύλων θα μας ακολουθούν καθ' όλη όλη τη διάρκεια του 2022.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η εταιρία κατόρθωσε και αύξησε τις πωλήσεις της το 2020, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της. Αυτό σε ποιούς λόγους οφείλεται;

Σίγουρα στο σωστό στρατηγικό πλάνο που είχαμε. Παρά το αρχικό σοκ, αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό σαν επιχειρηματίας και να δώσω το παράδειγμα ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν τρόποι να λειτουργεί σωστά και κερδοφόρα μία επιχείρηση. Η αύξηση των ποσοστών της εταιρείας και η διατήρηση της ανοδικής μας πορείας, είναι καθαρά αποτελέσματα της γενικότερης στρατηγικής μας.

Παρ' όλα αυτα ο ανταγωνισμός είναι εδώ και τα τελευταία χρόνια είναι όλο και μεγαλύτερος, με πολλές πολυεθνικές να διεκδικούν κομμάτι της εμπορικής ‘’πίτας’’. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας διαφοροποιεί από τις άλλες εταιρείες του κλάδου;

Η εταιρία πορεύεται μένοντας πιστή στη φιλοσοφία της. Το τρίπτυχο που είναι και ο λόγος της μεγάλης επιτυχίας της και ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού μεγάλη γκάμα, ετοιμοπαράδοτα προϊόντα, χαμηλές τιμές. Και η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι άκρως ενθαρρυντική, αφού αυτό το πλάνο και η φιλοσοφία έχουν τοποθετήσει τη RAVENNA σε κυρίαρχη θέση. Αυτή τη στιγμή έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κατηγορία «πλακάκια και είδη υγιεινής» και στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουμε ανάλογη επιτυχία και στις κατηγορίες «έπιπλα» και «φωτισμός».

Εφέτος, ολοκληρώνουμε σε δύο μήνες άλλη μια ιδιαίτερη χρονιά. Με τι ρυθμό ανάπτυξης εκτιμάτε ότι θα κλείσετε το 2021. Θα έχει και αυτή η χρονιά θετικό πρόσημο;

Ακούγεται εντυπωσιακό, κι όμως, παρ’ όλες τις πρωτοφανείς δυσκολίες, το 2020 καταφέραμε να έχουμε μια τεράστια αύξηση πωλήσεων και από τα 15,855 εκ. ευρώ να φτάσουμε στα 21,6 εκ. ευρώ τζίρο. Το 2021 παραμένουμε σε τροχιά ανάπτυξης, αφού προβλέπεται να ξεπεράσουμε τα 25 εκατ. ευρώ τζίρο.

Σε αυτή την πορεία πόσο ρόλο ο ψηφιακός σας μετασχηματισμός; Προσπαθήσατε να προχωρήσετε ακόμα περισσότερο σε αυτό το πλαίσιο; Πολλοί λένε ότι είναι το μέλλον...

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για τις επιχειρήσεις και ήταν ένα από τα θετικά που έφερε η πανδημία. Η εταιρεία μας δημιούργησε ένα in-house τμήμα πληροφορικής, του οποίου ηγείται ένας από τους πλέον έμπειρους ανθρώπους του IT/IS στη χώρα μας, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να γίνονται τεράστιες αναβαθμίσεις και βελτιώσεις στον τομέα αυτό. Θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: Σύντομα οι πελάτες στα καταστήματά μας θα μπορούν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, να εξοφλήσουν την παραγγελία τους στον υπάλληλο από το τμήμα πωλήσεων που τους εξυπηρετεί, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά των ταμείων μας.

Θα ήθελα να μου κάνετε μια αποτίμηση αποκλειστικά του e-shop της RAVENNA που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, πολύ πριν βιώσουμε αυτή την υγειονομική κρίση που κράτησε κλειστά τα φυσικά καταστήματα.

Αυτή τη στιγμή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε το μεγαλύτερο σε πωλήσεις e-shop, στον κλάδο πλακιδίων και ειδών υγιεινής στην Ελλάδα, και ένα από τα 3 μεγαλύτερα στην αγορά των επίπλων και του φωτισμού.

Δηλαδή, εκτιμάτε ότι κάποια στιγμή μπορεί οι e-πωλήσεις να ξεπεράσουν αυτές του φυσικού σημείου πώλησης, ειδικά στον δικό σας κλάδο;

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι το 2ο σε πωλήσεις από τα 4 συνολικά σημεία πώλησης RAVENNA. Πιστεύουμε ότι στην επόμενη 5ετία, θα έχει πλησιάσει πολύ -αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει- το 1ο σημείο πώλησης.

Τι να περιμένουμε από τη RAVENNA το 2022, με φόντο τη διπλή κρίση της πανδημίας και των ανατιμήσεων;

Για το 2022 έχουν προγραμματιστεί δύο μεγάλες επενδύσεις. Η 1η επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διανομής 18.000 τμ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο 50.000 τμ., ενώ η 2η την κατασκευή ενός καινούργιου σημείου πώλησης 7.500 τμ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο 9 στρεμμάτων. Ελπίζουμε η κατάσταση της αγοράς το 2022 να μην σταθεί εμπόδιο σε αυτούς μας τους στόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα