Αναστολές συμβάσεων «τέλος» τον Ιούνιο για πολλούς εργαζόμενους στο λιανεμπόριο

Η χθεσινοβραδινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας για πληττόμενες επιχειρήσεις απέκλεισε τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. 

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επιχειρήσεων που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας και τον Ιούνιο έκρυβε εκπλήξεις. Όπως φαίνεται στο παράρτημα Γ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής στις αναστολές συμβάσεων, έχουν μόνο οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που βρίσκονται κοντά

σε τουριστικές περιοχές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται όλες οι υπόλοιπες με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάνουν τη δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα να μην προβούν σε απολύσεις μένει να φανεί ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης, η οποία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το εμπόριο έχει ανοιχτές πληγές, όπως έδειξε η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, αλλάζει το όριο πρόσληψης, βάσει του οποίου επιτρέπεται τον Ιούνιο να τίθενται εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης. Έτσι, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από επιχειρήσεις, για να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν έως και την 31η Μαρτίου αντί για την 31η Ιανουαρίου, όπως ίσχυε έως τώρα.

Παράλληλα συνεχίζουν να ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως εξής:

1. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ή έχουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή μόνο συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021. Το μέτρο ισχύει κυρίως για τον τομέα της εστίασης.

2. Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει:

Α) Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Β) Να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Αιτήσεις στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έγινε γνωστό ότι οι ορθές επαναλήψεις θα μπορούν να υποβληθούν στο σύστημα Εργάνη, έως και τις 2 Ιουνίου για την Α’ Φάση του Μαΐου. Για τη Β’ Φάση οι ημερομηνίες είναι 3-8 Ιουνίου.

Αντίστοιχα για την Α’ Φάση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τον Ιούνιο, οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων είναι 3-30 Ιουνίου.

Ειδικά για τη Β’ Φάση Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, δικαίωμα υποβολής αίτησης – ορθής επανάληψης δίνεται 1-4 Ιουνίου. Επίσης δόθηκε παράταση έως και την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιουνίου για να υποβληθούν αιτήσεις από τις επιχειρήσεις κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών (stirizoymetonpolitismo.services.gov.gr) για να ενταχθούν στην ειδική οικονομική ενίσχυση.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναστολές, Ιούνιο,anastoles, iounio