Αύξηση στις καταθέσεις των νοικοκυριών εν μέσω lockdown

Τον Δεκέμβριο επιβεβαιώθηκαν οι τάσεις που είχαν ξεκινήσει από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αυξηθούν κατά δέκα δισ. ευρώ (από τα 116,3 στα 126,3 δισ. ευρώ).Οι τρέχουσες καταθέσεις μόλις τώρα κοντεύουν να επανέλθουν στα επίπεδα των αρχών του 2015. Το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε έντονα στο πρώτο εξάμηνο, συνεχίστηκε με ηπιότερο ρυθμό στο εννεάμηνο και ενισχύθηκε πάλι στα τέλη του 2020.

Η αύξηση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στη δραστική μείωση της κατανάλωσης των

νοικοκυριών λόγω της επιβολής περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης τα κλειστά μαγαζιά, τα επιδόματα και τα δώρα Χριστουγέννων, οι αναστολές δανείων ακόμη και ο φόβος για τη χρήση μετρητών για μετάδοση του κορονοϊού είχαν σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση.

Στην ενίσχυση των καταθέσεων, συνέβαλαν επίσης καθοριστικά μέτρα όπως η αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, αλλά και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας με άμεσες χρηματοδοτήσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό Ταμείο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα