Αυξήσεις σε 50.000 συντάξεις
Το υπουργείο Εργασίας, 19 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου που βελτίωσε τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας, δείχνει έτοιμο να ενσωματώσει τις πρώτες αυξήσεις. Αυτές θα αφορούν όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά την 13η Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του διαβόητου πλέον, «νόμου Κατρούγκαλου».
Η αφετηρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός Ιουνίου
Η ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων του Ιουνίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Με δεδομένο όμως ότι ήδη ο e-ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι οι συντάξεις Ιουλίου, θα καταβληθούν σταδιακά 24-29 Ιουνίου, είναι πιθανό η καταβολή των αυξήσεων να γίνει με εμβόλιμη πληρωμή.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις αφορούν μόνο συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς εκεί έγιναν βελτιωτικές παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης μετά από παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης, που έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», καθώς η αναλογία εισφορών που είχαν καταβληθεί και χορηγούμενης σύνταξης, απέβαινε σε βάρος του ασφαλισμένου. Έτσι, ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υποχρεώθηκε να ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση. Οι αυξήσεις υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 ευρώ (λογιστικές ή πραγματικές). Θα υπάρξουν όμως και συνταξιούχοι που μπορεί να δουν αυξήσεις έως και 200 ευρώ το μήνα. Θα είναι κυρίως πρώην ένστολοι, ή πρώην δικαστικοί ή προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ ή Τράπεζες.
Και αναδρομικά
Από τις παρεμβάσεις που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκύπτουν και αναδρομικά ποσά 19 μηνών. Η διαδικασία καταβολής τους δεν έχει καθοριστεί ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί, είναι πιθανό όμως κάτι τέτοιο να συμβεί σταδιακά, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να επανελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις επανυπολογισμού των συντάξεων, για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, που θα οδηγήσουν (ξανά) συνταξιούχους μαζικά σε δικηγορικά γραφεία, για να πραγματοποιήσουν αγωγές.
Επίσης, έως τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να δοθούν αυξήσεις σε περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους με ημερομηνία συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016. Πρόκειται επίσης για αντίστοιχες περιπτώσεις συνταξιοδότησης με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, για τις οποίες έχει γίνει βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Οι όποιες αυξήσεις όμως, μπορεί να είναι πραγματικές ή λογιστικές. Ειδικότερα, σε όσες περιπτώσεις συνταξιούχων υπάρχει μεγάλη αρνητική προσωπική διαφορά (πχ άνω των 200 ευρώ), εάν δεν καλύπτεται από τις αυξήσεις που προγραμματίζονται, τότε η παρέμβαση θα είναι μόνο στο λογιστικό πεδίο. Δηλαδή απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά τους και δεν θα δουν πραγματική αύξηση «στην τσέπη». Θα υπάρξουν όμως και συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά ή με θετική προσωπική διαφορά, όπου θα διαπιστώνουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΑΑΔΕ: Οι 19 διασταυρώσεις της εφορίας στις φετινές φορολογικές δηλώσεις
- Λινού: Ανησυχώ γιατί δίνουμε το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις γυναίκες κάτω των 50
- Π. Πολάκης για AstraZeneca: Ρωτάω ιατρικά και να μου απαντήσουν ιατρικά και επιστημονικά
- Απόστολος Βακάκης (Jumbo): «Ο Γκάντι, ο Κέινς και… τα μυστήρια των ναύλων»
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021
- Ο ΑΒ Βασιλόπουλος απορροφά πρώην franchisee του
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε την K-pop «σατανικό καρκίνο»
- Τι θα γίνει με τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία
- Έδωσαν τα χέρια MYTILINEOS και ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια της Αλουμίνιον
- Ελληνικό: Προς τις 25 Ιουνίου οι υπογραφές για το mega project
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Κορκίδης: Τι συμβαίνει με την αύξηση των τιμών και τις μεγάλες ανατιμήσεις που δρομολογούνται στην αγορά
- 24ωρη απεργία στο Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
- Αυξήσεις σε 50.000 συντάξεις
- Εργασιακό νομοσχέδιο: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών και μετά η ψηφοφορία στη Βουλή
- Καφεκοπτεία Λουμίδη: Ενισχύει το e-shop και ετοιμάζεται για τις πλατφόρμες delivery
- Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών για ηλικίες 18 - 24 ετών
- Prodea: Προς επιστροφή κεφαλαίου 0,29 ευρώ
- Στην Αθήνα η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Πανελλαδικές 2021: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Αυξήσεις σε 50.000 συντάξεις
- 24ωρη απεργία στο Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
- Πανελλαδικές 2021: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων
- Εργασιακό νομοσχέδιο: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών και μετά η ψηφοφορία στη Βουλή
- Prodea: Προς επιστροφή κεφαλαίου 0,29 ευρώ
- Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών για ηλικίες 18 - 24 ετών
- Στην Αθήνα η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Κορκίδης: Τι συμβαίνει με την αύξηση των τιμών και τις μεγάλες ανατιμήσεις που δρομολογούνται στην αγορά
- Καφεκοπτεία Λουμίδη: Ενισχύει το e-shop και ετοιμάζεται για τις πλατφόρμες delivery
- Βακάκης: Τα ακριβά ναύλα αφήνουν άδεια τα ράφια του Jumbo
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μυτιληναίος: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με τη ΔΕΗ
- Motor Oil: Επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης – Καθαρά κέρδη 65 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο
- Μπόνους από 1.500 έως 20.000 ευρώ στις επιχειρήσεις του Πειραιά
- Μηταράκης: Διπλάσιος ο αριθμός των μεταναστών που φεύγουν από αυτούς που έρχονται
- Ακυκλοφόρητο δοκιμαστικό από το 1981 του «Stay Clean» των Motörhead
- ΟΗΕ για Τιγκράι: Ο λιμός οδεύει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας
- Market Beat: Η ατμόσφαιρα των διεθνών σφραγίζει τη δυναμική των Τραπεζικών μετοχών και του ΧΑ
- Κίνα: Έδωσε εντολή στις κρατικές επιχειρήσεις να μειώσουν την έκθεση στα εμπορεύματα διεθνώς
- Αλλεπάλληλες επιθέσεις αγνώστων τα ξημερώματα σε έξι σούπερ μάρκετ
- Με δυναμικό boost και το λειτουργικό FendtONE η ναυαρχίδα της σειράς Fendt 314 Vario



